DI trina ribas tarp fikcijos ir realybės

„DI turėtų stiprinti ir įkvėpti žmogaus kūrybiškumą, o ne jį pakeisti. „YouTube“ kuria naujus įrankius, kurie siekia suteikti platformos kūrėjams daugiau kontrolės ir apsaugoti savo darbus nuo nelegaliai naudojamų DI įrankių, kurie kopijuoja jų išvaizdą, balsą ir generuoja turinį“, – teigia Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Anot inovacijų eksperto, realistiškai atrodančios klastotės (angl. deepfakes) gali būti vaizdo įrašai, nuotraukos ar garso įrašai, kuriami naudojant DI. Jos atrodo itin tikroviškai. Toks turinys gali būti naudojamas pramogoms ar net moksliniams tyrimams, tačiau kartais šie įrankiai pasitelkiami nelegaliai, pažeidžia autorių teises, imituoja žymius menininkus ar politikus, norint suklaidinti visuomenę.

Arnoldas Lukošius

„Naudojant DI, „deepfakes“ technologija gali imituoti žmogų. Inovacija remiasi asmens balso ir vaizdo įrašais, siekiant sukurti baugiai įtikinamą klastotę, kurią sunku atskirti nuo realybės. Pavyzdžiui, ši technologija gali sugeneruoti situaciją, kurioje žmogus tarsi priverčiamas pasakyti tai, ko niekada nesakytų. Šiuo metu populiarėja dainos, sukurtos naudojant tokius įrankius. Pavyzdžiui, galiu pasirinkti Justino Biebero balsą ir pasitelkti jį, kad šis sudainuotų mano išgalvotos dainos žodžius. Vėliau tokių įrašų peržiūros gali tapti pelningu verslu“, – aiškina A. Lukošius.

Platformos atstovai teigė, kad nauja išvaizdos valdymo technologija padės apsaugoti kūrėjus, kurie skelbia savo vaizdo įrašus, ir skatins atsakingesnę DI plėtrą. „YouTube“ praėjusių metų lapkritį įsipareigojo suteikti muzikos leidėjams galimybę pašalinti DI klonus, kurie nesąžiningai imituoja jų dainas.

„Greitas generatyvinių DI muzikos įrankių tobulėjimas ir jų plačiai prieinamos galimybės sukėlė menininkų nerimą dėl plagiato. Šių metų pradžioje daugiau nei 200 menininkų, tarp jų Billie Eilish, „Pearl Jam“ ir Katy Perry, atvirame kreipimesi apibūdino DI turinio kopijas kaip puolimą prieš žmogaus kūrybiškumą ir pareikalavo didesnės atsakomybės už šių technologijų plėtrą“, – teigia ekspertas.

Kokių priemonių imsis „YouTube“?

Pirmoji platformos naujovė – technologinis sprendimas, kuris identifikuos sintetinį dainavimą. Šis įrankis leis menininkams ir kūrėjams automatiškai aptikti ir valdyti „YouTube“ turinį, kuris mėgdžioja jų balsus naudojant generatyvinio DI įrankius. Anot A. Lukošiaus, inovacija bus integruota į esamą „Content ID“ autorinių teisių identifikavimo sistemą ir jau bus pasiekiama kitais metais.

„YouTube“ griežtai kovos su DI platformomis, kurios naudoja vartotojų skelbiamą turinį, kad apmokytų savo įrankius. Tačiau tai nesustabdė tokių įmonių kaip „OpenAI“, „Apple“, „Anthropic“, „Nvidia“, „Salesforce“ ir „Runway AI“ nuo tūkstančių „YouTube“ vaizdo įrašų naudojimo savo DI sistemų treniravimui. Naujosios apsaugos priemonės apima turinio blokavimą ir investicijas į neleistinai naudojamų DI įrankių atpažinimo sistemas“, – A. Lukošius.

„YouTube“

Taip pat kuriamas atskiras įrankis, kuris galės atpažinti kūrėjų, aktorių, muzikantų ir sportininkų realistiškas veidų klastotes. Sistema vis dar aktyviai vystoma ir „YouTube“ nepatvirtino, kada ji bus pristatyta.

Pasak eksperto, „YouTube“ komanda stengiasi sukurti sprendimus, kaip suteikti kūrėjams daugiau pasirinkimų dėl to, kaip trečiųjų šalių DI įmonės gali naudoti jų turinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją