– Kuo darbas keturias dienas per savaitę tave labiausiai žavi?

– Esu į rezultatą orientuotas žmogus: nors vis labiau mokausi mėgautis procesu, mane labiausiai džiugina galutinis rezultatas. Kai turiu mažiau laiko užduočiai atlikti, suveikia tarsi išlikimo instinktas, kuris man padeda susikaupti, efektyviau dirbti ir tokiu būdu netgi pasiekti dar geresnių rezultatų. Man patinka, kai turiu mažiau laiko. Mano asmenybės tipui toks darbo metodas labai tinka.

– Natūraliai kyla kitas klausimas: ar, tavo nuomone, žmogus turi pasižymėti tam tikromis būdo savybėmis, kad galėtų dirbti pagal tokį darbo savaitės modelį?

– Reikia turėti pakankamai vidinės disciplinos, nes privalai paskirstyti darbus, šiek tiek kitaip ir atsakingiau elgtis su laiku. Turi žinoti savo motyvus, kodėl dirbi ne penkias, o keturias dienas. Kodėl nori praleisti vieną dieną kitur ir ką ketini tą dieną veikti? Neatsakius į šiuos klausimus, kyla pavojus, kad papildoma diena nesuteiks džiaugsmo, nes galvosi apie darbą, kolegas ir priekaištausi sau, kad „nieko neveiki“.

Kristina Bučinskaitė

– O nėra psichologinio spaudimo pavojaus, kad galbūt apsunkini kolegų gyvenimą ir dėl tavo kaltės stringa svarbūs darbai?

– Aš asmeniškai tokio spaudimo nepatiriu. Kai visi atvirai bendrauja ir aiškiai žino, kas ir kada dirba, viskas yra įmanoma. Gali pasiekti puikių rezultatų ir nesukelti kitiems nepatogumų. Kolegos žino: jei pirmadienį atsiranda išties svarbių darbų ir reikia mano pagalbos, jie visada gali į mane kreiptis.

– Kaip leidi papildomą laisvadienį?

– Pastaruosius trejetą metų aktyviai domiuosi įvairioms sąmoningumo, atidos ugdymo, holistinėms sveikatingumo praktikomis. Pavasarį pradėjau vystyti asmeninį projektą – mokau žmones integruoti sąmoningumo kvėpavimo ir meditacijos praktiką į kasdienį gyvenimą. Taigi man reikėjo papildomo laiko, kad galėčiau mokytis, išlaikyti egzaminus, praktikuotis, o tada jau pradėti mokyti kitus. Šiuo metu esu sertifikuota sąmoningo kvėpavimo instruktorė, vedu seminarus ir auginu savo prekės ženklą. Nuo to laiko, kai pradėjau dirbti keturias dienas per savaitę, beveik kiekvieną pirmadienį skiriu žinioms ir įgūdžiams gilinti. Be to, aš daug keliauju. Paprastai trijų dienų savaitgalį praleidžiu ne namie. Šiuo metu, kai kalbamės, svečiuojuosi pas mamą Norvegijoje.

– O ką manai apie trumpesnę darbo dieną? Gal tai galėtų būti keturių dienų darbo savaitės alternatyva?

– Trumpesnė darbo diena tikriausiai labiau tiktų tiems, kurie turi atsiskaityti už kiekvieną darbo valandą, pavyzdžiui, klientų aptarnavimo specialistams, bankų konsultantams, tam tikriems viešojo sektoriaus darbuotojams ir pan. Tačiau nemanau, kad toks modelis turėtų itin daug prasmės mūsų agentūros darbuotojams. Tikiu, kad jeigu moki efektyviai valdyti laiką, susitelkti į darbą ir jį užbaigti maksimaliai išnaudojant savo kūrybiškumą, gali ir taip leisti sau kartais anksčiau pabaigti darbo dieną.

– Ar tai reiškia, kad keturių dienų darbo savaitė tinkamesnė kūrybiniam sektoriui?

– Iš dalies manau, kad taip. Kūrybinis darbas yra tikrai kompleksiškas, bet tuo pat metu jis pasižymi didesniu lankstumu. Mes, kūrybininkai, turime daugiau laisvės eksperimentuoti su įvairiais darbo modeliais. Nors mūsų komandos žmonių charakteriai ir poreikiai skirtingi, visi mes siekiame to paties tikslo: kurti teigiamą pokytį kiekvienu savo darbu. Kai kuriems keturių dienų darbo savaitė suteikia galimybę daugiau laiko skirti poilsiui, įsikrauti ir grįžti į darbą su naujomis idėjomis bei įžvalgomis. Tai leidžia sukurti dar geresnį galutinį rezultatą, o juk tai naudinga visiems, tiesa?

– Kol kas visa tai, ką aptarėme, skamba labai pozityviai. Ar įžvelgtum kokių nors šio darbo modelio trūkumų?

– Asmeniškai ne, kita vertus, agentūros požiūriu šis modelis gali turėti tam tikrų minusų. Pavyzdžiui, kai tam tikri žmonės dirba ne kasdien, projektų vadovams sunkiau planuoti kūrybininkų darbo laiką, tartis dėl susitikimų bei peržiūrų su klientais. Ir nors vis dar išgyvename eksperimentinę fazę, vien tai, kad turėjome drąsos išeiti iš komforto zonos, reiškia, kad esame pasirengę galimoms nesėkmėms ir jų analizei. Tai – viena iš priežasčių, kodėl man patinka darbas šioje agentūroje: mums yra leidžiama bandyti ir atrasti. O jei nepasiseka, leidžiama bandyti iš naujo.

– Ką patartum tiems, kurie negali apsispręsti, ar jiems toks modelis tinka?

– Norėčiau grįžti prie disciplinos. Keturių dienų darbo savaitė yra dovana; tai puiki proga skirti laiko poilsiui, sveikatai ir saviraiškai. Taigi prieš keičiant įprastinį darbo modelį nutarkite, ką norėtumėte pasiekti, ir – pirmyn.