Tradiciškai Titanų statulėlės įteikiamos pagal nominacijas, užkoduotas žodžio „Titanai“ raidėse – šįkart tai buvo tvirtybė, ištvermė, tvarumas, atmintis, nuoseklumas, atsidavimas ir iššūkis.

Tvirtybės Titanas – Valdui Adamkui

Tvirtybės Titanas už politinę tvirtybę praeityje ir iki pat šių dienų šiemet skirtas Prezidentui Valdui Adamkui, kuris, net ir sulaukęs garbaus amžiaus, vis dar išlieka aktyvus viešajame gyvenime ir yra tikras tvirtybės simbolis.

„Labai didžiuojuosi rankose laikydama šį Titaną, skirtą Prezidentui Valdui Adamkui. Už tvirtybę, už tą vertybę, kurios šiandien mums taip labai trūksta ir kurią jis spinduliuoja visą savo gyvenimą. Ačiū Jums, kad mes galime iš Jūsų mokytis gebėjimo susitarti, pagarbos kiekvienam, ir tvirtybės ginant demokratines vertybes. To mums tikrai labai reikia – Jūs esate mūsų ramstis, stiprybės ir tvirtybės Jums, Jūsų ekscelencija“, – įteikdama apdovanojimą linkėjo „Delfi“ vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Pats V. Adamkus sakė su nuoširdžiu dėkingumu priimantis šį apdovanojimą. „Sudvasintą šį, sakyčiau, titaniškumą. Noriu pasakyti, kad jis iškelia man klausimą, už ką ir kaip. Tačiau jis simbolizuoja nepalaužiamą tvirtybę, bekompromisišką principingumą – tokia simbolika lydėjo mūsų tautą per visą jos istorinę kelionę, jos valstybės brandą. Todėl norėčiau, kad ši simbolika ir toliau tęstųsi, ir vestų mus ir mūsų tautą tuo pačiu kelrodžiu – būtent pagrįsta moralinėmis vertybėmis. O tuo pačiu tęstų ir vestų mus visus valstybingumo, tautiškumo ir bendruomeniškumo keliu“, – kalbėjo jis.

Ištvermės Titanas – Rūtai Meilutytei

Už geležinę ištvermę ne tik baseine, bet ir sunkiame profesionalaus sportininko kelyje Titanu apdovanota į baseiną sugrįžusi Rūta Meilutytė. Nors ji pati ceremonijoje nedalyvavo, jai sveikinimus iš transliacijos siuntė „Delfi“ sporto redaktorius Laurynas Butkauskas.

„Mes galime tik įsivaizduoti, kaip šiuo metu jaučiasi Rūta. Tikimės, kad ši statulėlė vieną dieną kaip nors gražiu būdu pasieks tave ir papildys ir taip gausią titulų kolekciją“, – sakė jis.



Tvarumo Titanas – Kęstučiui Juščiui

Tvarumo Titanas už ateities viziją ir technologinius sprendimus jai įgyvendinti skirtas įmonės „AUGA Group“ generaliniam direktoriui Kęstučiui Juščiui – šios įmonės kuriamos inovacijos žemės ūkyje tampa geriausiu pavyzdžiu, kaip verslas iš tikrųjų gali prisidėti prie tvarumo.

„Pirmiausia noriu labai pasidžiaugti, kad titanų klube šiais metais atsirado ir tvarumas – man atrodo, kad tai yra labai didelis žingsnis. Tiesą sakant, žemės ūkis, ir juo labiau traktoriai, nėra mano stiprioji pusė, bet, Kęstuti, ką aš galiu pasakyti – jei Jums iki 2030 metų pavyks padaryti taip, kad ekologinio nerimo kamuojama Z karta mažiau stresuos dėdama kąsnį į burną, aš pati asmeniškai Jums atsiųsiu dar ir atviruką“, – sveikindama jį žadėjo iniciatyvos „Tvari Lietuva“ vadovė Gintarė Bakūnaitė.

„Dėkoju už šitą įvertinimą mūsų kolektyvo, mūsų komandos. Per 1200 žmonių Lietuvoje kuria švaresnį maistą pasauliui, jį galima rasti ir Tokijuje, ir Niujorke, bet aš džiaugiuosi, kad pirmiausia – Lietuvoje. Tačiau manau, kad pasaulis keičiasi ir mes turime keistis. Aš labai tikiuosi, kad mes kartu su Lietuvos vartotojais įrodysime visam pasauliui, kad žmonės, kaip sako, ne žodžiais, o darbais myli tėvynę. Ir perfrazuoju tai, kad savo pasirinkimais žmonės balsuos už švaresnį pasaulį ateities kartoms. Ir kad mažas lietuviškas žodis iš keturių raidžių visam pasauliui reikš tvarumą ir kitokį gyvenimo būdą, o mums, lietuviams, dar bus ir tiesiog paprastas trumpas lietuviškas „auga“, – kalbėjo K. Juščius.

Atminties Titanas – Giedrei Žickytei

Už neeilinį talentą atrasti įtraukiančias istorijas ir prakalbinti praeities archyvus atminties Titanas skirtas režisierei Giedrei Žickytei.

„Atmintis toks keistas dalykas – per metus tenka daugybę filmų peržiūrėti ar apskritai kažką naujo sužinoti, bet yra dalykai, kuriuos pamatai ir iškart pamiršti, o yra tie, kuriuos įsimeni. Man atrodo, kad įsimename tuos dalykus, kurie paliečia mus ir emociškai. Tie, kam teko būti „Šuolio“ premjeroje ar vėlesniuose seansuose, tikrai matė daugybę emocijų tiek ekrane, tiek žiūrovų akyse – tai buvo tikrai unikali patirtis. Tad noriu padėkoti Giedrei už tikrus dalykus, apie kuriuos ji kalba, už tai, kad pati išlieka tikra ir kad neleidžia mums pamiršti dalykų, kurie yra tikrai be galo svarbūs“, – įteikdama apdovanojimą kalbėjo M360 ir „Delfi“ kultūros redaktorė Jūratė Žuolytė.

„Sukurti „Šuolį“ reikėjo nepaprastai daug pastangų ir jėgų, tačiau ne mažiau jų reikėjo ir filmo pagrindiniam herojui Simui Kudirkai, kurio laisvės šuolis iš sovietinio laivo į amerikiečių laivą šaltojo karo metais sujaudino milijonus širdžių visame pasaulyje. Dėl to šį apdovanojimą dalinuosi su visomis drąsiomis širdimis, kurie kovojo, kurie nepabūgo, kurie iš tikrųjų daug ką padarė dėl to, kad mes dabar būtume laisvi, kad aš galėčiau kurti šitą filmą taip, kaip aš noriu, be jokios cenzūros, be jokios baimės ir kad galėčiau su juo keliauti po visą pasaulį, susitikti su žmonėmis ir lygiai taip pat kalbėti be baimės, be cenzūros, be jokių kitų apribojimų, apie kuriuos jau mes visi turbūt labai pamiršome, kas buvo daugiau nei prieš trisdešimt metų. Taip kad ačiū Simui, ačiū visiems mūsų laisvės kovotojams, ir ačiū už įvertinimą“, – dėkojo G. Žickytė.

Nuoseklumo Titanas – Laisvės partijai

Už ypatingai nelengvą, bet ekonomiką ir sveikatos sistemą išgelbėjusį sprendimą įdiegti Galimybių pasą nuoseklumo Titanas skirtas Laisvės partijai.

„Būti nuosekliu ir ištikimu savo vertybėms politikoje reikia titaniškos ištvermės. Tuos, kuriuos netrukus čia apdovanosiu, galiu pagirti už tai, kad nesusvyravo sulaukę pirmosios kritikos, o jos buvo tikrai labai įvairios ir labai garsios, net ir protestų akivaizdoje liko nuoseklūs ir ištikimi tam, kokiais save pristatė per rinkimus. Save vertybes sugebėjo įgyvendinti per politiką, kurios nauda teko įtikinti ir koalicijos partnerius. Galbūt jau pamiršome, ką reiškia būti uždarytais dėl pandemijos namuose. Per delta bangą verslai galėjo veikti, vaikai ėjo į mokyklas, o visuomenė įgijo įrankį, kuris labai praktiškai susiejo laisvę ir atsakomybę. Nemaža dalis tų, kurie buvo linkę pasitikėti savo natūraliu imunitetu, persvarstė savo sprendimus“, – kalbėjo „Delfi“ politikos aktualijų žurnalistė Dalia Plikūnė.

„Visų pirma labai noriu padėkoti „Delfi“ už drąsą įteikti mums apdovanojimą. Visų antra, metas padėkoti žmonėms, kurie padėjo mums įgyvendinti Galimybių paso idėją. Visiems, kurie skiepijosi, saugojo save, savo artimuosius, visiems verslams, kurie atsakingai žiūrėjo į savo darbą, organizavo Galimybių paso patikrą, prekybininkams, paslaugų teikėjams, restoranų, barų savininkams – visiems. Iš esmės jūs įgyvendinote tai, kad mes šiandien galime atsisakyti Galimybių paso. Ir tai yra svarbiausia.

Nuoseklumas politikoje iš tikrųjų yra svarbus. Mes esame ne tik politikai – mes esame žmonės, mums karantinas buvo labai sunkus, kaip ir visiems žmonėms. Kai tik atsirado vakcinos, mokslo, medicinos pasiekimai, mes supratome, kad mums reikia ieškoti išmanių sprendimų, kaip gyventi su šita pandemija neužsidarius. Ir čia prisidėjo daugybė žmonių, ne tik Ekonomikos ir inovacijų ministerijos komanda, Laisvės partijos komanda, bet ir verslai. Pavyzdžiui, įmonė „WIX“, noriu jiems padėkoti, nes jie techninį sprendimą rado labai greitai – Lietuva buvo antra Europoje sukūrusi tokį techninį sprendimą: buvo Danija, ir buvo Lietuva. Tai taip pat yra inovacija, kaip mes pasitelkdami mokslą, inovacijas, galime įveikti ir gyventi net su didžiausiais virusais laisvai. Tai ačiū visiems žmonėms, kurie mums padėjo įgyvendinti šitą projektą“, – kalbėjo Aušrinė Armonaitė, ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Atsidavimo Titanas – Vidai Uselienei

Atsidavimo Titanas už tarnybą ir besąlygišką meilę Lietuvai skirtas pareigūnei Vidai Uselienei.

„Džiaugiuosi galėdamas būti čia ir galėdamas įteikti Vidai apdovanojimą. Aš turėjau garbės praėjus gal savaitei po riaušių imti iš Vidos interviu, ir tas interviu man labai įstrigo ir mane paveikė. Tuo metu, rugpjūčio 10 dieną, buvo toks lūžio taškas, ir jeigu iki tol dar kažkas turėjo iliuzijų, kad tie keisti judėjimai, keisti protestai taip paprastai ir užsibaigs, neperaugs į kažką daugiau, tai tos iliuzijos tądien buvo sudaužytos. Ir man asmeniškai ant tų žmonių, kurie puolė Seimą, kurie puolė mūsų demokratijos vertybes, buvo ganėtinai pikta. O kai kalbėjau su Vida – ji tikrai buvo tas žmogus, kuris turėjo priežastį pykti, ji sulaukė iš tų žmonių aibės įžeidimų, akmenų krušos, sprogmenį jai po kojomis numetė – bet vietoj pykčio Vida tuos žmones labai mielai vadino žmogeliukais, taip pagarbiai netgi apie juos atsiliepė, akcentavo patriotiškumą, meilę Lietuvai ir tai buvo tikrai labai gražu. Aš labai džiaugiuosi, kad tokie pareigūnai, su tokiomis vertybėmis saugo ir gina mus. Man pasidarė ramiau, tad ačiū, Vida, kad mane nuraminote, ačiū, kad ginate Lietuvą, ačiū už Jūsų atsidavimą“, – kalbėjo apdovanojimą įteikęs „Delfi“ teisėsaugos aktualijų žurnalistas Vytenis Miškinis.

„Šiandieną norėčiau padėkoti jums visiems, o labiausiai norėčiau padėkoti „Delfi“. Aš jums dėkoju dėl to, kad jūs mus visus pastebite, kad išskiriate, kad apdovanojate. Aš norėčiau palinkėti jums sėkmės ir toliau gražiai eiti šiuo keliu. Labai džiaugiuosi, kad jūs visa tai matote ne tik akimis, bet ir širdimi. Ačiū už šį apdovanojimą, jūs tikrai nuostabūs, o šis apdovanojimas – tėvynės labui“, – sakė V. Uselienė.

Iššūkio Titanas – Vyteniui Miškiniui

Iššūkio Titanas už profesionalumą sudėtingose ir konfliktiškose situacijose skirtas „Delfi“ žurnalistui Vyteniui Miškiniui.

„Iš tiesų ypatinga apdovanojimą teikti savo kolegai. Aš jį pavadinčiau žmogumi-orkestru. Mažai tokių žmonių yra, kurie gali ne tik prisiimti įvairiausius iššūkius, bet ir puikiai su jais susidoroti. Darbas riaušių prie Seimo ar kitų protestų metu, ar šaltos naktys pasienyje fiksuojant migracijos krizę – visa tai yra sudėtingos sąlygoms žurnalistams, ne tik profesine, bet ir žmogiškąja prasme, o kartais net ir pavojingos. Vis dėlto Vyteniui puikiai pavyko jas visas įgyvendinti, su jomis susidoroti, todėl jaučiu didelį džiaugsmą ir labai didžiuojuosi galėdama įteikti nominaciją būtent tau, Vyteni“, – sakė politikos aktualijų žurnalistė Dainora Pankūnė.

Vytenis Miškinis

„Jaučiuosi labai pagerbtas ir net šiek tiek nesmagiai iš tavęs priimdamas apdovanojimą – tu lygiai taip pat verta to apdovanojimo, kaip ir didžioji dalis žurnalistų, kurie turėjo priimti milžiniškus iššūkius, tad tikrai nesuprantu, kodėl esu taip išskirtas iš visų. Manau, kad šitas apdovanojimas turėtų keliauti visiems žurnalistams, kurie dirbo tokiomis sąlygomis, stengdamiesi sąžiningai informuoti visuomenę, sąžiningai dirbti savo darbą už tai sulaukė neapykantos lavinos, daugybės nepagrįstos kritikos, kaltinimų nebūtais dalykais – labai sunku dirbti tokiomis sąlygomis“, – kalbėjo V. Miškinis.

„Aš bandžiau atsisakyti apdovanojimo, sakė negaliu, tai kadangi gaunu, noriu ypatingai padėkoti „Delfi“ vyr. redaktorei Rasai, kad prieš metus priėmė mane į komandą, kad patikėjo, jos pavaduotojai Loretai – be jos aš irgi čia nebūčiau, nes ji mane stūmė į tuos iššūkius, mane palaikė, ačiū visam „Delfi“ kolektyvui ir kolegoms iš kitų redakcijų“, – sakė jis.

Kiekvienas Titanas unikalus

Nuo 2014 m. Titanų statulėles kuria Kauno kolegijos Menų akademijos Stiklo, keramikos, odos, tekstilės meno studijų programos koordinatorė, Stiklo studijos vadovė Sigita Grabliauskaitė.

Kurdama Titanų statulėles menininkė siekia išlaikyti archajiškumą. Kūrinių forma primena senąsias antikos skulptūras, tokias kaip Milo Venera, kurios nors dažnai ir atrandamos be tam tikrų detalių, tačiau iki šių dienų nepraranda savojo grožio. Stiklinės skulptūros gaminamos iš kvarcinio smėlio, gipso ir kitų medžiagų mišinio. Jų kūrybos procesas reikalauja atidumo, laiko ir kruopštumo.

Suformuoti kūriniai keturias dienas yra deginami palaipsniui kylančioje temperatūroje. Titanai atlaiko net 810 laipsnių temperatūrą. Pasak S. Grabliauskaitės, tinkama degimo temperatūra itin svarbi, kitaip statulėlės nebus ilgaamžės. Vėliau jau atvėsusios skulptūrėlės panašiai kaip archeologijoje išvalomos, o netinkančios jų aštrios atplaišos nušlifuojamos. Iš viso Titanų gamyba trunka apie du mėnesius. Stiklo studijos vadovė pažymi, kad specialiu būdu išgautas stiklas sudaro ypač tvirto titano įspūdį bei įgauna metalui būdingą violetinį atspalvį. Tuo tarpu gruoblėtas kūrinio fasadas yra tarsi sudėtas iš pajūryje surinkto nenugludinto stiklo. Dėl skaidrios nugarinės statulėlės pusės ji vienodai gerai matoma iš abiejų pusių.

Renginį vedė „Delfi“ prodiuseris ir laidų vedėjas Justinas Arlauskas ir laidos „Delfi Diena“ vedėja Greta Klimkaitė. Muzika džiugino Justas Kulikauskas/„Future Cello“, Monika Liu, Jessica Shy, Baltos varnos, FC Baseball, Gebrasy, Monika Linkytė, Vaidas Baumila, Ieva Narkutė.