Pastebėjimu apie nuotraukoje dingusius kryžius pasidalino politikas Mantas Adomėnas, suskaičiavęs, kad nuotraukoje trūksta trijų kryžių: nuo Katedros varpinės, iš Šv. Elenos rankų ir nuo Šv. Jonų varpinės. „Trys išnaikinti kryžiai vienoje nuotraukoje. Tai yra niekinga. Net ir sovietai pašalino tik vieną iš šių kryžių – nuo pačios Katedros, kitų neišdrįso“, – savo feisbuko profilyje rašė jis ir pasidalino parduotuvėje Kalvarijų gatvėje daryta nuotrauka.

M. Adomėnas atkreipė dėmesį, kad Vilniuje yra daugybė pastatų be kryžių, kurių nuotraukas būtų galima naudoti iliustracijoms. „Tačiau šituos pastatus nuotraukoje sukūrė krikščionybė. Ir jeigu nesurandate gražių Vilniaus vaizdų be bažnyčių, prašom jas vaizduoti su kryžiais, nes tai yra pastato dalis, paaiškinanti, koks tai pastatas ir kodėl jis atsirado. Jis iškilo todėl, kad žmonės gerbė tai, ką simbolizuoja Kryžius. Ir savo pagarbą – garbinimą – išreiškė pastatais, už kuriuos gražesnių dar niekas Vilniuje nėra pastatęs. Dėtis bažnyčias be kryžių – tai tas pat, kaip puošti parduotuvės sienas vieno dailininko paveikslais, bet visur ištrinti jo parašus. Netgi blogiau. Tai smulkių niekšelių tevertas įžeidimas – įžeidimas ne tik ir ne tiek krikščionybei, kiek autorystei, miestui, mūsų istorijai, apskritai padorumui. Padorumui, kuris reikalauja atiduoti pagarbą tiems, kas tuos šedevrus kūrė, ir nežaloti kūrinių taip, kad atitiktų šitų tipelių iškrypėlišką supratimą apie tai, kas politiškai korektiška“, – tęsė jis.

„Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta sakė, kad ir ši istorija – tik sutapimas. „Kai kilo pirma banga klausimų dėl nuotraukoje, kuri buvo naudojama mūsų interneto svetainėje, nutrinto kryžiaus, išsiaiškinome, kad tas kryžius retušuojant nuotraukoje dangų buvo paslėptas po kitu dangumi, kurį uždėjo dizaineris. Kai pamatėme klaidą, iškart nuotrauką pašalinome, atsiprašėme, bet, aišku, po to žmonės pradėjo kur kas atidžiau žiūrėti į mūsų parduotuvėje esančias iliustracijas. Kai kuriose parduotuvėse naudojamos panoraminės miestų nuotraukos, kuriose kryžiai matosi labai gerai, o Kalvarijų gatvės parduotuvėje, deja, matosi prasčiau, ypač kai nuotrauka yra apkarpyta ir išdidinta“, – aiškino V. Lopeta, siūlydamas patiems pažiūrėti į originalą nuotraukų bazėje (jį pamatyti galima čia).

Tačiau ši versija atrodo abejotina žinant, kad „Lidl“ dėl analogiškos situacijos buvo patekusi ir į skandalą tarptautiniu lygiu. Kai buvo pastebėta, kad kryžiai nuo bažnyčių, matomų ant maisto pakuočių, dingo Graikijoje, „Lidl“ pripažino, kad taip buvo daroma siekiant neišskirti nė vienos religijos.

V. Lopeta sakė, kad Lietuvoje tokios politikos specialiai nėra laikomasi. „Aš galiu kalbėti tik už Lietuvą. Kaip minėjau, tikrai buvo klaida dėl pirmos nuotraukos interneto svetainėje, buvo keli klausimai kilę dėl šitos parduotuvės, bet yra daug parduotuvių, kuriose ant sienų esančiose nuotraukose kryžiai matosi puikiai. Tai tik įrodo, kad jokios vieningos strategijos nėra ir niekada nebuvo“, – pabrėžė jis.

M. Adomėnas pridūrė norintis atkreipti dėmesį į šią situaciją ne dėl to, kad jam parduotuvėse reikėtų kryžių. „Kai man reikia kryžiaus, aš nueinu į bažnyčią. „Maximoje“ ir „Rimi“ nėra nė vieno kryžiaus, ir tai manęs nežeidžia. Problema kita – kad yra daugybė Jūsų („Lidl“ - red. pastaba) parduotuvių, kur VIS DAR kabo nuotraukos su išfotošopintais kryžiais. Pakeiskite juos, ir problemos neliks. Galite pakeisti juos gamtos vaizdais ar sekuliariais pastatais, kur nebus nė vieno kryžiaus, whatever. Bet tik neklastokite istorijos“, – į „Lidl“ kreipėsi jis.

V. Lopetos teigimu, prekybos tinklas „Lidl“ ruošiasi grįžti prie šio klausimo ir ieškoti sprendimo. „Po to, kai tema vėl aktualizavosi, mes dar kartą nedelsiant aptarsime galimybes pakeisti šitą iliustraciją“, – sakė jis.