„Ne veltui yra sakoma, kad esame tai, ką valgome – nuo to priklauso mūsų sveikata, savijauta ir tai, kaip jausimės ateityje. Vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį, kad jų maistas būtų be konservantų, turėtų kuo mažiau cukraus ir pan. Deja, aiškinimasis, ką reiškia etiketėje užrašytos sudėtinės dalys dažnam užima labai daug laiko“, – sakė naujo Delfi projekto „Etikečių DNR“ iniciatorė, Delfi Plius redaktorė Agnė Keizikienė.

Anot jos, straipsnių ciklas „Etikečių DNR“ pristatys kasdien vartojamus produktus ir jų sudėtines dalis, o specialistai paaiškins, ką reiškia etiketėje išvardyti ingredientai, kurie iš jų sveikatai yra palankūs, o kurie – ne.

Agnė Keizikienė

„Dažnai pirkėjai neturi laiko nagrinėti etikečių ir aiškintis, ką reiškia vienas ar kitas konservantas, dažnam informacijos apie juos reikėtų ieškoti internete. Kad to daryti nereikėtų, užteks atsiversti straipsnį, kur mokslų daktarė išsamiai aptars visas sudėtines dalis“, – pabrėžia A. Keizikienė.

Produktų sudėtines dalis aptarsianti biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė, paklausta, kaip atsirenka kasdienius maisto produktus, sakė, kad didžiuosiuose prekybos centruose dažniausiai neapsiperka.

„Jei labai reikia, nueinu nebent duonos ar sūrio. Tada skaitau etiketes. Žinau tris pagrindinius ingredientus, kurie turi būti sūrio sudėtyje, tad imu tą, kuriame tik tiek ir yra.

Nuolat perku tą patį. Visus kitus produktus įsigyju specializuotose parduotuvėse arba ūkininkų turguje. Jei kažko prireikia prekybos centre, tai tikrinu, kad nebūtų cukrų, E raidžių. Pavyzdžiui, maždaug prieš metus esu pirkusi humusą ir atidžiai analizavau, iš ko jis pagamintas“, – pasakojo mokslų daktarė.

Sandrija Čapkauskienė

Anot jos, atsirinkti tinkamą produktą jai padeda ir įvairios programėlės, kurios patikrina visus konservantus ir pateikia verdiktą, kurie iš jų kenksmingi sveikatai, o kurie – ne.

„Pamenu, kažkada ieškojau krienų, bet pamačiusi, kokia jų sudėtis, iškart padėjau į vietą. Nepaisant to, kad viskas produkto sudėtyje neperžengia normos ribų, nustatytų pagal įstatymus, bet daugelis tų ingredientų nebuvo palankūs sveikatai, todėl svarbu žinoti, kas ką reiškia“, – teigė pašnekovė.

„Etikečių DNR“ straipsniuose bus nagrinėjami patys populiariausi produktai, kuriuos dažnai vartojame kasdien: dešrelės, ledai, pomidorų padažas, traškučiai ir kiti. Pirmasis produktas bus tas, be kurio dažnas lietuvis savo dienos raciono netgi neįsivaizduoja. Tai – duona. Juoda, balta, viso grūdo ar paprastų miltų – kurią rinktis, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika?

Daugiau straipsnių apie tai, kokią informaciją galima rasti maisto produktų etiketėse, rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją