Pirmiausia, reikėtų suprasti, jog „TikTok“ per pastaruosius metus itin revoliucionavo. Nuo platformos, kur vartotojai galėjo išreikšti save naudodami muziką, su edukacija persipynusių kūrybos išraiškų (grožio ir makiažo tendencijos) iki 2022 m. sprogusio kultūrinio turinio tendencijų, vadinamo BookTok, kuris iš esmės keičia literatūros skaitytojų įpročius, CleanTok ir pan. teminių raktažodžių, tampančių turinio kultu.

O kur dar nuo 2023 m. šoktelėjęs paieškų fenomenas, kuomet vartotojai ne Googlina, o Tiktokina turinį. Tiesa, artimiausiu metu „TikTok“ populiariausios paieškos sistemos visame pasaulyje nepakeis, bet tikrai turės dalintis vieta po saule.

Liveta Alekna

Vertę kurianti reklama ir bendruomenė

„TikTok“ atstovai reklamos sėkme naujose rinkose – Baltijos šalyse ir Balkanuose – neabejoja dėl išskirtinai gerų vartotojų atsiliepimų apie reklamą kitose šalyse.

Reklamų vartojimo įpročiai soc. tinkle rodo, kad įprastai reklamos peržiūrimos ilgiau nei kitose platformose, vartotojai yra linkę teigiamai vertinti reklamų kūrybinius sprendimus bei jų integravimą į platformą.

Vis tik svarbu paminėti, jog kuriant reklamą, turinio vertė niekur nedingsta.

Todėl verslai raginami atsižvelgti į platformą, jos pirminę idėją ir siūlomą vertę vartotojui, kuo labiau reklaminę žinutę susieti su „TikTok“ tendencijomis. Taip skatinama kurti įspūdį, jog vartotojas mato turinį, kuris neiškrenta iš bendro platformos konteksto ir užtikrina teigiamą vartotojų patirtį tinkle.

Vertėtų nepamiršti, kad šios platformos pagrindą sudaro bendruomenė. Komentarų valdymas, greita prekės ženklų reakcija, bendravimas privačiuose susirašinėjimuose – visa tai ne higiena, o privalomas visų ten esančių prekių ženklų veiksmas.

Reklamavimo tikslai ir galimybės

„TikTok“ pristatė, jog Lietuvoje jau dabar palaiko reklamavimo tikslus, kurie labiausiai nukreipti į pardavimus. Verslai gali rinktis srauto generavimą (Traffic), potencialių klientų kontaktų generavimą (Lead Generation), programėlių diegimą (App installs) ir konversijas (Conversion).

Jei norite pasinaudoti pasiekiamumo (Reach) ar vaizdo įrašų peržiūrų (Video views) tikslų galimybėmis reklamoje – teks palaukti, mat jų diegimas mūsų šalyje numatomas vėliau.

Leisti reklamą platformoje galite keliais būdais: per agentūras arba nepriklausomus partnerius. Svarbu paminėti, kad visiems atvejams taikomos vienodos sąlygos, kurios turi užtikrinti tinkamą infrastruktūrą bei įsipareigoti išleisti tam tikrą reklaminį biudžetą.

Išskiriamos dvi galimybės reklamai: organiškas arba kūrėjo turinys (Spark Ads) arba standartinio formato reklamos su unikaliais reklamos kūrybiniais sprendimais / baneriais (Non-Spark Ads). Spark Ads – skirtos padidinti naudotojų sukurto turinio (User Generated Content, UGC) matomumą ir savo prekės ženklo kurto turinio mąstą. O Non-Spark Ads – sukuriamos labiau vietinio turinio integravimo metodas su raginimu veikti, nepriklausomai, ar kurėte „TikTok“ turinį savo prekės ženklo paskyroje seniau.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į muziką. Perorientavus prekės ženklo paskyrą į „Business Account’’, atsiras griežtesni muzikos apribojimai dėl autorinių teisių. Nepaisant to, „TikTok“ turi plačią legalaus turinio fonoteką, kuri padės sukurti saugią ir efektyvią reklamą nepažeidžiant autorinių teisių.

Nors reklamą „TikTok“ platformoje galės leisti net ir prekių ženklai, kurie iki šiol nėra kūrę organinio turinio (t.y. neturėję paskyros) tikiu, kad vartotojų simpatijas laimės tie, kurie jau yra susipažinę su savo tikslinės auditorijos pomėgiais, pradėję savo paskyrų vystymą, o ypač gebantys reklamą pritaikyti UGC reklamos stiliui.

Bet kuriuo atveju, nereikėtų rankų nuleisti ir siekiantiems atsidurti platformoje. Pradėti niekada ne vėlu, o sėkmė priklausys ne tik nuo to, kaip gerai valdysite reklamas, bet kaip sugebėsite jas integruoti į bendrą turinio strategiją ir platformos subtilybes.