„Nors galime mėgautis savo šviežiai pagauta žuvimi ir stengiamės ją, keptą, troškintą ar rūkytą, savo namų virtuvėje ruošti ir valgyti reguliariai, deja, ji nueina į antrą planą. Esu visiška mėsos patiekalų gerbėja“, – pasakoja tinklaraštininkė.
Ir Mažvydai skaniausia, kai mėsos patiekalai yra patiekti su bulvėmis. Yra daugybė būdų, kaip pagaminti bulves skaniai.
„Ruošiu skilteles ir apkepu orkaitėje, pjaustau šiaudeliais ir kepu fri bulvytes, labai mėgstu armonikėle keptas bulves ir, žinoma, nepamainoma yra puri bulvių košė su daug sviesto ir pieno – ją visada patiekiu prie troškintų kotletų“, – pasakoja Mažvyda Šapalaitė.
Makaronai taip pat neretas patiekalas Mažvydos namuose.
„Mėgstamiausi yra spagečiai, taljateliai ir daržovių makaronai. Juos ruošiu tiek su jūros gėrybėmis, tiek su mėsa ir daržovėmis. Įdarytiems makaronams renkuosi žvėrienos faršą, bet puikiai dera ir vištiena, kiauliena ar jautiena“, – dalijasi.
Šiandien Mažvyda su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi keliais receptais: vištienos traškia plutele, mėsos kukulių, faršu įdarytų makaronų ir dviem būdais, kaip ypatingai skaniai paruošti bulves. Taip skaniai, kad jas galima valgyti ir vienas.
„Pirmasis – nuostabiai skani vištiena su kukurūzų dribsniais. Greitai paruošiamas, keptas orkaitėje be riebalų patiekalas. Skonis tikrai nudžiugins tiek mažus, tiek didelius, tad raitokitės rankoves ir gaminkite. Gaminti užtruksite apie 10 minučių, plius tiek, kiek laiko keps. O per tą laiką, galima pasigaminti nuostabiausių padažų ar garnyrų“, – kviečia tinklaraštininkė.
Ingredientai:
Vištienos krūtinėlė, 600 g
Kiaušinis
Druska, pipirai, česnako granulės, džiovinti krapai, saldžios paprikos milteliai
Kukurūzų dribsniai, apie 200 g
Gaminimas:
* Vištienos krūtinėlę supjaustykite pailgomis, vidutinio storio juostelėmis ir dėkite į indą. Ten pat berkite prieskonius ir muškite kiaušinį. Palikite pasimarinuoti kambario temperatūroje apie pusvalandį ar valandą.
* Kukurūzų dribsnius Mažvyda pirko pačius elementariausius, be jokių skonių ar priedų. Apie 200 g jų pilkite į gilų indą ir susmulkiname juos košės gūstuvu. Jeigu jų trūks, visada galite pasmulkinti papildomai. Tik nereikia smulkinti dribsnių iki miltų konsistencijos – jie turi likti vidutinio dydžio. Į gilų indą rekomenduoju dėti todėl, nes smulkinant jie šokinėja į visas puses.
* Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Imkite po vieną vištienos juostelę, gerai apvoliokite smulkintuose dribsniuose ir guldykite į skardą. Kepkite orkaitėje apie 25 min.
* Valgykite su mėgiamu padažu, daržovių garnyru. Mažvyda patiekė saldžiarūgštį čili padažą.
Receptas – tarsi tiesiai iš Italijos virtuvės: mažyčiai kukulaičiai pomidorų padaže su mocarela. Mažvyda rekomenduoja juos patiekti su spagečiais ar bulvėmis.
Ingredientai kukuliams:
Riebus kiaulienos faršas, 500 g
Kiaušinis
Džiūvėsėliai, 2 šaukštai
Pienas, 100 ml
Pusė svogūno galvos
Virintas vanduo, 50-100 ml
Mėgiami prieskoniai, džiovintos žolelės
Ingredientai padažui:
Smulkinti pomidorai savo sultyse
Pusė svogūno galvos
2 česnako skiltelės
Sultinio, apie 200 ml
Druska, pipirai, krapai
Cukrus, apie 2-3 a. š.
Mocarela
Gaminimas:
* Paruoškite faršą – į jį sudėkite smulkintą svogūną, piene išbrinkusius džiūvėsėlius, kiaušinį, vandenį ir prieskonius. Gerai išminkykite ir palikite pailsėti, kad produktai susijungtų į vientisą masę.
* Formuokite mažyčius kukulaičius ir apkepkite iš visų pusių įkaitintoje keptuvėje. Kukulių dėkite tiek, kad jie vienas su kitu nesiliestų, kitaip jie nekeps, o troškinsis.
* Apkeptus kukulius atidėkite į šoną.
* Keptuvėje apkepkite smulkintą svogūną, kol gražiai pagels, tada dėkite smulkiai kapotą česnaką ir kepkite, kol jis paskleis aromatą. Pilkite sultinį, smulkintus pomidorus savo sultyse. Dėkite druskos, pipirų, šiek tiek čili miltelių, raudonos paprikos miltelių ir mėgstamų džiovintų žolelių. Ant mažos kaitros leiskite užvirti ir berkite šaukštelį cukraus, vis maišydami ir ragaudami. Mažvyda cukraus beria tiek, kad panaikintų smarkiai rūgštų pomidorų skonį iki gomūriui malonaus pojūčio.
* Tada dėkite kukulius, uždenkite ir lėtai troškinkite apie 15–20 min. Pabaigoje apiberkite mėgiamais ar turimais žalumynais, įdėkite mocarelos riekeles, išjunkite viryklę, uždenkite dangtį. Mažvydai skaniausia su spagečiais, bet puikiai tinka ir su bulvių koše ar kitu mėgiamu garnyru.
„Koks nuostabus dalykas yra bulvė. Nepaprastai jas mėgstu, o smagiausia tai, kad iš pačios paprasčiausios bulvės galima paruošti tikrai ne kasdieniškus ir labai gardžius patiekalus!
Šį kartą – hasselback potatoes, kurios vadinamos tradiciniu švedų patiekalu. O joms paruošti ir pagaminti tikrai nereikia nei daug laiko nei specialių įgūdžių. Traški plutelė ir minkštas vidus- fantastiškas skonis“, – Mažvyda kviečia tuo įsitikinti.
Ingredientai:
Vidutinio dydžio bulvės, geriausia – taisyklingos formos ir plona odele, 6 vnt.
Druska, pipirai
Sodo žalumynai
Padažas bulvėms aptepti:
Aliejus
Sviestas, 2 v. š.
Česnakas, 3-4 skiltelės
Gaminimas:
* Panašaus dydžio bulves kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Imkite du pagaliukus – Mažvyda naudojo dvi medines storesnes menteles – ir dėkite jas iš abiejų bulvės pusių. Pjaustykite labai delikačiais ir plonais griežinėliais. Svarbu: bulvių nereikia perpjauti visiškai! Jei bulvės apačia nelygi, tam, kad gražiai gulėtų skardoje, galima šiek tiek apačią nupjauti.
* Kruopščiai supjaustytas bulves dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepkite šiek tiek alyvuogiu aliejumi ir šaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių.
* Per tą laiką pasigaminkite nuostabų padažą aptepimui, kuris suteiks bulvėms fantastišką skonį. Į puodą pilkite 5 šaukštus aliejus, dėkite 2 šaukštus sviesto, nuluptas ir peiliu sutraiškytas 3-4 galvutes česnako, jei turit,e prieskoninių džiovintų žolelių. Viską maišydami ant nedidelės ugnies pavirkite 2–3 minutes, kol atsiskleis česnako kvapas.
* Padažą perkoškite per smulkų sietelį.
* Po 15 minučių kepimo ištraukite bulves iš orkaitės ir aptepkite padažu iš visų pusių. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 minučių. Tada aptepimo procedūrą vėl pakartokite ir dar užberkite druskos bei pipirų. Skiltelės bus jau prasivėrusios, tad prieskoniai papuls lengviau. Jei reikia, galima atsargiai praskleisti neaštria peilio puse, kad prieskoniai papultų į bulvės vidų. Vėl pašaukite į orkaitę ir dar pakepkite apie 20–30 minučių arba kol gražiai apskrus.
* Puoškite žalumynais.
„Tai tikrai gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras. Be to, galima į skiltelių tarpus įdėti sūrio, kumpio ar kitų norimų ingredientų“, – rekomenduoja Mažvyda Šapalaitė.
„Apie bulves galėčiau rašyti labai daug! Jas labai mėgstu visokiais pavidalais, na o šios – mano skaniausios. Keptos bulvės – viduje minkštutėlės, o išorėje pasidengusios fantastiškai traškia plutele“, – dar vieną receptą siūlo išmėginti Norvegijoje gyvenanti lietuvė.
Ingredientai:
Bulvės
Bulvių prieskoniai
Kmynai
Česnako granulės
Aliejus
Krapai
Gaminimas:
* Bulves nuskuskite, supjaustykite plonomis skiltelėmis, virkite 5 minutes.
* Nusausinę dėkite prieskonius vis pamaišydami, kad vienodai pasiskirstytų. Apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į skardą. Kepkite orkaitėje apie 200 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį arba kol gražiai pageltonuos, apskrus.
* Užbarstykite šviežių, pjaustytų krapų ir mėgaukitės. Mažvyda jas valgo tiesiog vienas, o prie šaltibarščių ar mėsos patiekalų, sako, – tikra pasaka.
„Labai gardus, lengvai pagaminamas ir skonių kupinas patiekalas. Mėsą galite naudoti tokią, kokią tik mėgstate – nepavykti negali“, – dalijasi maisto tinklaraštininkė.
Ingredientai:
Makaronai (naudojo dideles kriaukles)
Stirnienos (ar kitos mėsos) faršas
Svogūnas, česnakas
Trinti pomidorai savo sultyse
Tarkuotas sūris
Sultinys,
Druska, pipirai, česnakas, saldžios paprikos milteliai, čili pipiro milteliai, mėsos prieskoniai ir kt.
Krapai
Gaminimas:
* Į puodą su vandeniu pilkite šiek tiek aliejaus ir apvirkite makaronus – apie 5 min. Perplaukite juos šaltu vandeniu ir atidėkite į šoną.
Keptuvėje apkepkite faršą su svogūnu, česnaku ir prieskoniais.
* Pasiruoškite indą, kuriame apkepsite makaronus. Trintus pomidorus savo sultyse šiek tiek praskieskite sultiniu, pagardinkite druska, pipirais ir pilkite į pasiruoštą indą, tolygiai paskirstykite.
* Imkite po vieną kriauklę, dėkite į ją faršą ir guldykite į indą. Taip kartokite tol, kol indas bus pilnas. Tuomet visus makaronus apšlakstykite trintų pomidorų ir sultinio mišiniu, berkite tarkuoto sūrio, žalumynų ir dėkite į 180 c įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 min.