Aklo testo metu nustatėme, kurie iš šprotų yra skaniausi. Eksperimente dalyvavo ir šprotus vertino trys žmonės.
1. Rūkyti šprotai aliejuje „Graal“ (Lenkija)
Pirmasis dalyvis: švelnus skonis, primena silkę, normali konsistencija, skaniausi.
Antrasis dalyvis: nėra pačios žuvies skonio, kartoki, mėsa kramtosi į guminę masę, kaip šprotas pati žuvis per didelė.
Trečiasis dalyvis: žuvelės nemažos, patys šprotai – rūgštoki, nelabai kokia konsistencija – lyg guminė.
2. Šprotai aliejuje „Kaija“ (Latvija)
Pirmasis dalyvis: skani, maloni, konsistencija gera.
Antrasis dalyvis: subalansuotas skonis, labai skanus šprotas, maloni tekstūra, ir žuvies, ir rūkymo skonis jaučiasi.
Trečiasis dalyvis: normalus žuvelės dydis, skanūs šprotai, gal kiek sūresnis nei pirmas.
3. „Lielas šprotes“ (Latvija)
- Patys didžiausi šprotai, įdomu tai, kad prie sudėties nurodyta ne šprotai, o strimelės.
Pirmasis dalyvis: panašūs į antruosius, gal kiek riebesni.
Antrasis dalyvis: neskanūs, poskonis nemalonus, kažkokių keistų prieskonių lyg ir pridėta, nors tekstūra per minkšta, bet ne guminė.
Trečiasis dalyvis: jaučiasi labiausiai dūmo skonis, įdomūs prieskoniai, antrieji skanesni, labai dideli šprotai.
4. Šprotai aliejuje „RIGA GOLD“ (Latvija)
- Atkreipiame dėmesį į tai, kad šprotai buvo be uodegėlių.
Pirmasis dalyvis: skonis skirtingiausias iš visų, prasčiausi iš visų, kur prieš tai ragavau, bekvapiai, mažiausiai rinkčiausi, neskaniausi.
Antrasis dalyvis: riebiausi, labiausiai aliejaus skonis jaučiasi bei stiprus dūmo skonis, bet atrodo, kad nelabai natūralus, vidutiniško skonio.
Trečiasis dalyvis: labai keisti, nelabai patinkantis, kažkoks pašalinis skonis, nenorėčiau tokių šprotų pirkti, labai dūmiški.
5. Rūkyti šprotai aliejuje „Amber Fish“ (Latvija)
- Šie šprotai taip pat buvo be uodegėlių, o kai kurios žuvelės taip sukibusios, tarsi dvigubos.
Pirmasis dalyvis: panašūs į ketvirtus, bet šie skanesni, konsistencija normali.
Antrasis dalyvis: labiausiai jaučiasi žuvies skonis, mažiausiai dūmo skonio, atrodo natūraliausi, mažiausiai išmirkyti, rinkčiausi šiuos, nes skaniausi šprotai.
Trečiasis dalyvis: skanūs, dydis žuvyčių geras, nors konsistencija pasirodė kiek patižusi, bet burnoje skonis malonus.
- Atkreipiame dėmesį, kad antru ragavimu, pirmajam dalyviui šprotai, kurie buvo skaniausi (nr.1), tapo išvis patys prasčiausi – be skonio ir be kvapo, ir be druskos. Galbūt taip atrodė, nes buvo ragaujamas pats pirmas šprotas.
Skoninėmis savybėmis laimėjo šprotai nr. 2 ir nr. 5.