Ne tik svogūnai
Tinklaraštininkė Renata Šniolienė pasakoja, kad apie žalumynus ant palangės pagalvoja, kai pasibaigus žiemos šventėms grįžta rutina, o dangų niaukia pilki debesys. Tada aplanko pavasario laukimo jausmas ir, kaip sako Renata, prasideda žaidimai su daiginimu ir žalėsiais maiste bei penu akims.
![Morkos](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/91258560-a6ff-11ed-8a6c-4917c76afded.jpg?noup&w=400)
Pirmieji, kurių daiginimo žiemos metu ėmėsi Renata, ir buvo svogūnai. Tačiau po to, kai vieną dieną rūsyje rado jau labai smarkiai sudygusių morkų – dygdamos patamsyje jos buvo išauginusios baltus lapus – suprato, kad asortimentas gali smarkiai plėstis.
![Pekino kopūstai](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/91d2b550-a6ff-11ed-8685-7b4ad97a4ffb.jpg?noup&w=400)
Skaniausi lapeliai – kininio bastučio
Asortimentas dar labiau išsiplėtė tuomet, kai eksperimentus virtuvėje mėgstanti tinklaraštininkė suprato, jog daugumos šakninių daržovių lapai yra valgomi ir kai kuriais atvejais netgi vertingesni už pačią daržovę.
„Bet didžiausią atradimą padariau tuomet, kai pabandžiau į vandenį merkti ne visą daržovę, o tik galiukus, kuriuos, ruošiant daržoves maisto gamybai, visada išmetame. Taip pradėjau daiginti morkų, burokėlių, pastarnokų, ridikų nuopjovas. Derlius, žinoma, nėra gausus, bet sumuštiniams ar vienakąsniams visada pakankamas“, – pasakoja.
Renatai labiausiai patiko švieži kininio bastučio lapeliai, tačiau ši daržovė dar gana reta mūsų parduotuvėse. Neatsivalgomi yra ir burokų, morkų, pastarnokų, petražolių, kaliaropių ar ridikų lapeliai. Į vandenį galima merkti ir nupjautus pekino kopūsto, pankolio galus. O labiausiai Renatą nuvylė ropės lapai – jie buvo aitrūs.
![Baltieji ridikai](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/914d58b0-a6ff-11ed-8685-7b4ad97a4ffb.jpg?noup&w=400)
Kaip greitai sulaukia derliaus
Pasiteiravus, kokia yra daiginimo ABC, Renata tikina: „Viskas labai paprasta: jei daiginame svogūnus ar česnakus, merkiame juos į vandenį iki pusės. Jei daiginame nupjautus daržovių galiukus, tiesiog sudedame juos į kiek gilesnę lėkštę ir pilame vandens iki vietos, iš kur dygs lapeliai – jie neturėtų būti apsemti. Vandenį keisti nėra būtinybės, svarbu nepamiršti lėkštes juo papildyti, nes dalis susigeria į daržovę, kita dalis išgaruoja.“
![Burokėliai](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/91c4f9b0-a6ff-11ed-9efb-bdb9f34369f0.jpg?noup&w=400)
„Pavyzdžiui, – kambario temperatūros, šviesos, vandens kiekio ir turbūt pačios daržovės gyvybingumo. Dažniausiai daiginu tas daržoves, kurios jau rodo gyvybės ženklus. Arba panaudojus pekino kopūstą, kurio apatinė dalis niekur nenaudojama, iškart jį merkiu ir laukiu žalios lapijos.
Teisybės vardan reikėtų paminėti, kad taip auginami lapeliai neturi tokios pačios maistinės vertės, kaip augę normaliomis sąlygomis – auginu lapelius labiau dėl malonumo matyti šviežią žalumą ir degustuoti pavasarinius skonius“, — užkrečiamai pasakoja „Kūmutės virtuvė“ autorė.
![Salieras](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/915ee4e0-a6ff-11ed-8685-7b4ad97a4ffb.jpg?noup&w=400)
Beje, pasak Renatos, vasarą žemėje augusių daržovių lapus galima skinti ir dėti į šaldiklį – lapeliai turi savybę ataugti, jei išskinama ne daugiau nei 30% lapijos.
Na o kai ant palangės auginamos daržovės nebeleidžia lapelių, kai labai suminkštėja, kai pabąla vanduo – signalas, kad ją metas mesti lauk.
Ne tik skrandžiui – ir akims
![](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/90935780-a6ff-11ed-8a6c-4917c76afded.jpg?noup&w=400)
Na o jei norite pradžiuginti ne tik skrandį, bet ir akis, tinklaraštininkė rekomenduoja į vazą kaukazinės slyvaitės šakelę, kuri po kiek laiko pasidabins kukliais baltais žiedais.
![](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/9127cf50-a6ff-11ed-9efb-bdb9f34369f0.jpg?noup&w=400)
O jei pamerksite juodųjų serbentų šaką, išdygusius lapelius galėsite paversti ypatingo aromato arbata.
![](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/91cf8100-a6ff-11ed-8a6c-4917c76afded.jpg?noup&w=400)
„Na, ir dar – apie česnakų daiginimą. Prieš kelis metus pradėjusį vysti česnaką įkišau į vandenį įdomumo dėlei, labai patiko išdygusi žalioji dalis, ja gardinau sumuštinius ir silkę. Paskui tokį barzdotą česnaką išskirsčiau skiltelėmis ir kovo gale įkišau į įšalo atsikračiusią žemę. Mano didžiai nuostabai kovą sodinti daiginti česnakai dydžiu ir augimo spartumu gerokai aplenkė rudenį sodintus brolius, tad dabar rudenį nebesiterlioju, laukiu pavasario ir sodinu naujai atrastu būdu“, – atradimu patenkinta R. Šniolienė.
![](https://images.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/dc37d360-a703-11ed-8685-7b4ad97a4ffb.jpg?noup&w=400)