Kaip mama, vertinu receptus, kurie ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir turi praktinę vertę. Šis receptas yra būtent toks – jis lengvai pritaikomas įvairioms progoms. Bandeles galima iškepti iš vakaro, o ryte užtepti glajumi ir turėti šviežius, šiltus pusryčius ar užkandį. Be to, cinamonas ir lydytas sūrelis puikiai dera tarpusavyje, sukurdami skonį, kurį mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai.
Tad kviečiu pasigaminti cinamonines bandeles su saldžiu lydyto sūrelio glajumi.
Tešlai reikės:
240 ml šilto pieno
2 šaukšteliai sausų mielių
100 g cukraus
3 kiaušiniai
80 g lydyto sviesto
1 šaukštelis druskos
550–600 g kvietinių miltų
Įdarui:
150 g rudojo cukraus
2 šaukšteliai cinamono
80 g minkšto sviesto
Glajui:
120 g lydyto sūrelio
50 g sviesto
180 g cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
2–3 šaukštai pieno (priklausomai nuo norimos konsistencijos)
Gaminimas:
Pirmiausia, šiltą pieną sumaišau su sausomis mielėmis ir 1 šaukšteliu cukraus. Palieku 5–10 minučių, kol susidaro putos. Tai reiškia, kad mielės yra aktyvios ir paruoštos naudoti.
Dideliame dubenyje susimaišau mielių mišinį su likusiu cukrumi, kiaušiniais, lydytu sviestu ir druska. Palaipsniui įmaišau miltus, kol gaun minkštą, bet nelimpančią tešlą.
Perkeliu tešlą ant miltuoto paviršiaus ir minkau apie 5–7 minutes, kol ji tampa elastinga. Jei tešla per daug lipni, įmaišau dar šiek tiek miltų.
Perkeliu tešlą į lengvai aliejuotą dubenį, uždengiu švariu rankšluosčiu ir leidžiu kilti šiltoje vietoje 1–1,5 valandos arba kol tešla padvigubėja.
Glajui minkštą sviestą sumaišau su ruduoju cukrumi ir cinamonu, kol gaunu tolygią masę. Šis mišinys bus naudojamas bandelių įdarui.
Iškilusią tešlą perkeliu ant miltuoto paviršiaus ir iškočioju į stačiakampį, maždaug 1 cm storio.
Ant iškočiotos tešlos tolygiai užtepu cinamono ir cukraus mišinį, palikdama mažą kraštelį be įdaro.
Pradėdama nuo ilgesnio krašto, atsargiai susuku tešlą į ritinį. Galą prispaudžiu, kad ritinys laikytųsi.
Supjaustau ritinį į vienodo dydžio gabalus, maždaug 4–5 cm storio.
Sudedu bandeles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, palikdama tarp jų tarpus, kad galėtų kilti. Uždengiu ir leidžiu kilti apie 30–45 minutes.
Įkaitinu orkaitę iki 180°C.
Kepu bandeles apie 20–25 minutes, kol jos tampa auksinės spalvos.
Išlydau sviestą ir sumaišau jį su lydytu sūreliu. Palaipsniui įmaišau cukraus pudrą ir vanilės ekstraktą. Galiausiai, pridedu pieną, kad glajus būtų tinkamos konsistencijos.
Išėmusi bandeles iš orkaitės, leidžiu joms šiek tiek atvėsti, tuomet aptepu saldžiu glajumi. Jei norite, kad glajus įsigertų, tepkite jį ant šiltų bandelių. Skanaus!