Manau, svarbiausias žingsnis šiame projekte yra kruopščiai susiplanuoti pirkinius ir rinktis ingredientus, kurie yra ne tik pigūs, bet ir maistingi. Rinkdamasi prekybos tinklus ieškojau, kur geriausios kainos ir nuolaidos, peržvelgiau įvairių prekybos centrų internetines programėles ir pasiūlymus. Suplanavusi vakarienei gaminti vištienos blauzdeles su salotomis apsipirkimui pasirinkau Maximos parduotuvę.
Vištienos blauzdelės su gaiviomis salotomis
Pirkiniai:
Vištienos blauzdelės (500 g) – 2,29 Eur
Česnakas – 0,22 Eur
Ryžių pakelis – 0,99 Eur
Agurkai (3 vienetai) – 0,29 Eur
Pomidorai (3 vienetai) – 0,27 Eur
Svogūnas (pusė vieneto) – 0,06 Eur
Viso: 4,12 Eur
Receptas ir paruošimo eiga:
1. Orkaitę įkaitinu iki 190 °C.
2. Vištienos blauzdeles nuplaunu ir nusausinu popieriniu rankšluosčiu.
3. Vištieną apibarstau namuose esančiais prieskoniais, sutraiškau 4 skilteles česnako ir viską išmaišiau ir ištrinu vištieną. Šioje vietoje siūlyčiau nepabijoti vištieną gerai ištrinti rankomis, kad prieskoniai geriau įsigertų.
4. Dedu vištieną ant kepimo skardos ir kepu orkaitėje apie 40–45 minutes, kol mėsa tampa auksinės spalvos.
5. Kol vištiena kepa, išverdu ryžius. Neretai rekomenduojama ryžius prieš virimą praskalauti bent kelis kartus po šaltu vandeniu, tačiau ryžiuose esantis krakmolas šiam patiekalui yra reikalingas, nes man bus reikalingi ne birūs ryžiai.
6. Išvirtus ryžius sudedu į mažą dubenėlį, stipriai paspaudžiu šaukšteliu, kad neliktų jokių oro tarpų, visą turinį apverčiu aukštyn ir padedu ant lėkštutes. Ryžiams atvėsus dubenėlį atsargiai nuimu – taip gražiai pateikiau ryžius. 7. Nuplautus pomidorus ir agurkus supjaustau kubeliais. Svogūną nulupu ir supjaustau plonais žiedeliais. Viską suberiu į salotų dubenį ir pagardinu namų spintelėje esančiu alyvuogių aliejumi. Viską kruopščiai išmaišau.7. Traukiu vištieną iš orkaitės ir serviruojame lėkštėje šalia ryžių. Dedu salotas ir skubame ragauti!
Trinta daržovių sriuba
Kitą kartą vakarienei nutariau pagaminti trintą daržovių sriubą. Tai ne tik komfortiškas, bet ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis bet kuriuo metų laiku. Patiekalas ypatingas savo kremine tekstūra ir skonio gilumu, kurį galima išgauti naudojant paprastus ingredientus. Šalia patiekiau prancūziško batono. Produktus vakarienei nutariau pirkti IKI parduotuvėje.
Pirkiniai:
Prancūziškas batonas – 0,49 Eur
Smulkintų pomidorų skardinė (labai svarbu, jog pomidorai būtų be odelės) – 0,99 Eur
Raudonoji paprika – 0,37 Eur
Žalioji cukinija – 0,59 Eur
Česnakas – 0,15 Eur
Bulvės (4 vienetai) – 0,32 Eur
Iš viso: 2,91 Eur
Receptas ir paruošimo eiga:
1. Iš spintelės griebiu alyvuogių aliejų, įkaitinu puodą ir ten beriu susmulkintas česnako 5 skilteles. Pakepu, kol česnakas įgauna švelniai auksinę spalvą.
2. Kol česnakas kepa, nulupu daržoves, gerai jas nuplaunu, susmulkinu ir beriu į bendrą puodą. Kartu pilu pomidorų skardinę ir 2 litrus vandens.
3. Kad sriuba turėtų turtingesnį skonį, į sriubą beriu mėgstamus prieskonius. Viską kruopščiai išmaišau ir palieku puodą virti 20–25 minutes uždengusi dangčiu.
4. Prancūzišką batoną supjaustaui riekelėmis.
5. Išvirtą sriubą sutrinu iki kreminės konsistencijos, pilu į dubenėlius ir ragaujame!
Itališki virtinukai pomidorų ir šoninės kreminiame padaže
Laiko trūkumas ir nuovargis, būna, skatina rinktis greitus vakarienės sprendimus. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis yra būdų, kaip sukurti įdomius ir skanius patiekalus.
Paskutiniam savo eksperimentui pasirinkau Lidl parduotuvės siūlomus itališkus tortellini virtinukus, kuriuos gardinau pomidorų, šoninės ir lydyto sūrelio kreminiu padažu.
Pirkiniai:
Tortellini virtinukai – 2,29 Eur
Šoninė – 0,89 Eur
Lydytas sūrelis – 1,39 Eur
Pomidoras (1 vienetas) – 0,13 Eur
Iš viso: 4,70 Eur
Receptas ir paruošimo eiga:
1. Į verdantį puode vandenį pilu tortellini virtinukus, verdu 5 min.
2. Susmulkintą šoninę beriu tiesiai į keptuvę ir kepinu, kol kiauliena pasidaro traški.
3. Susmulkinu pomidorą kubeliais, beriu prie keptuvėje esančios šoninės ir įdedu 2 v. š. lydyto sūrelio. Sumažinu ugnį ir lėtai maišau, kol padažas keptuvėje sutirštėja.
4. Išvirusius virtinukus pilu į keptuvę su padažu ir atsargiai išmaišau.
5. Viską serviruoju į lėkštes. Jei namuose turite baziliko lapų, pagardinkite jais kreminius tortellini virtinukus. Skanaus!
Reziumė
Mano eksperimentas įrodė, jog tinkamai planuojant ir kūrybingai naudojant ingredientus, galima pasigaminti gardžius ir nebrangius patiekalus turint net ir ribotą biudžetą. Visi trys patiekalai buvo skanūs, tačiau labiausiai, mano ir vyro nuomone, išsiskyrė virtinukai su pomidorų ir šoninės padažu. Šio patiekalo skonis buvo ypatingas dėl kreminės padažo tekstūros, puikaus traškios šoninės ir pomidorų rūgštelės derinio. Rekomenduoju išbandyti ir jums. Sėkmės ir skanaus!