Šį kartą virtuvėje suksimės pagal restoranų „MOMO grill“ šefo Vytauto Samavičiaus padiktuotą receptą. Tad pažiūrėsime ar antrasis bandymas bus pavykęs ar prisvilęs.
Restorano šefas Vytautas Samavičius pasidalijo bulvių rizoto su moliūgais receptu. Nemeluosiu, iš pažiūros šis receptas neatrodo lengvas. Akivaizdu, kad prie šio patiekalo reikės nemažai pavargti, kad įgyvendintume viską taip, kas nurodyta recepte.
Tad stengiamės atlikti žingsnį po žingsnio, kaip ir buvo sakyta.
Vytautas Samavičius (restoranai MOMO grill) dalijasi bulvių rizoto su moliūgais receptu:
Bulvių rizotas su moliūgais (3 asmenims)
Bulvės Laura (valytos) – 1 kg
Sviestinis moliūgas (valytas) – 500 g
Sviestas – 320 g
Grietinėlė – 100 g
Jūros šukutės – 240 g
Druska / pipirai
Mėsos padažas
Jautienos kaulai – 1 kg
Svogūnas
Morka
Miso pasta – 10 g
Moliūgus supjaustome ir verdame kol suminkštės, apie 20 min. su druska, sutriname. 800 g. bulvių pjaustome smulkiais kubeliais (matematikos sąsiuvinio langelio dydžio), verdame dideliame kiekyje vandens su druska 2-3 min. Svarbu, kad būtų traškios.
Iš likusių verdame ir triname bulvių tyrę. Bulvių tyrę sumaišome su moliūgų tyre, pilame grietinėlę, dedame 150 g sviesto, maišome ir suvedame į vientisą masę, dedame bulvių kubelius. Kaitiname, kai masė sutirštėja, dedame likusį sviestą ir nuragaujame skonį druska ir pipirais.
Šukutes kepame įkaitintoje keptuvėje po 1 min. abi puses, barstome druską ir pipirus.
Jautienos kaulus su daržovėmis kepame orkaitėje, kol pradės skrusti. Dedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu (1.5l) ir verdame 2 val. Nukošiame, turi likti 200 ml sultinio, dedame Miso pastos ir užverdame, gardiname 20 g sviesto. Verdame kol sutirštės.
Bulvių rizotą dedame į lėkštę, ant viršaus - jūrų šukutes, pilame mėsos padažą.
Jei atvirai, visiškas kosmosas buvo pasigaminti sultinį – tai užtruko labai ilgai, bet užtat šią pamoką išmokome visam laikui, jog orkaitėje apkepus jautienos kaulus su daržovėmis, o vėliau juos verdant puode, kol nugaruos vanduo, išeis nuostabaus skonio sultinys.
Daug laiko užtruko ir ruošiant bulves, jas reikėjo supjaustyti idealiais mažais kubeliais. Kitą bulvių dalį sutrinti kartu su moliūgų mase, sudėti bulvių kubelius ir viską pavirti. Daug terlionės, bet ko nepadarysi dėl norimo rezultato.
Kadangi prekybos centre jūros šukučių nebuvo, teko jas pakeisti didžiosiomis baltosiomis krevetėmis. Manau, tai buvo nebloga išeitis.
Niekaip negalėjau priprasti prie taip smulkiai kubeliais pjaustytų bulvių konsistencijos, kuri priminė baltoje mišrainėje esančias bulves.
Na, ir paatvirausiu – įvėlėme vieną klaidą, kurios (jei gaminsite šį patiekalą) niekada kartokite. Kadangi bulvių masė išėjo ne tokia geltona kaip pavaizduota nuotraukoje, sugalvojome košės „paspalvinimui“ įdėti šiek tiek kario. Nors įdėtas prieskonių kiekis buvo minimalus, bet užteko tiek, kad patiekalas būtų sugadintas ir įgautų nederantį rytietišką poskonį.
Tad jei recepte nurodyta taip ir ne kitaip – prieš eksperimentuodami gerai apsvarstykite.