Jurga Medžionienė plikytus pyragaičius dažniau kepa šaltuoju metų laiku, kai daugiau yra laiko virtuvėje sukinėtis. Ir tikina, kad plikyti pyragaičiai – vieni skaniausių pyragaičių namuose.
„Ši tešla gera tuo, kad kepami pyragėliai niekada nesubliūkšta. Kiek esu bandžiusi plikytų pyragaičių receptų, šis man patiko labiausiai. Pyragėliai nesubliūkšta. Laiko prireiks, tačiau rezultatas atpirks viską.“, – tikina Norvegijoje gyvenanti tinklaraštininkė.

Visada pyragaičius Jurga įdaro kokiu nors kremu.

„Esu įdariusi sūrio kremais, į kurį įmaišydavau vis kitokiu uogų. Tačiau įdaryti pistacijų kremu, tuomet žinau – ilgai lėkštėje neužsilaikys“, – sako Jurga.

Na o norintiems greitesnio varianto rekomenduoja vietoj plikyto kremo rinktis sūrio kremą.

„Bet su plikytu kremu rezultatas bus dieviškas!“ – nukerta.

Plikyti pyragaičiai

Tešlai reikės:

250 ml vandens
100 g sviesto
150 g miltų
220 g kiaušinių (4 vnt. didelių)

* Tešlai vandenį užvirti ir iš karto sudėti sviestą, ištirpinti vandenyje. Dėti miltus ir, nuolat maišant medine mentele, virti tol, kol neliks sausų miltų ir tešla sušoks į vieną gumulą. Tai truks apie porą minučių. Virti ant vidutinės kaitros.
* Tešlą sudėti į indą ir įmaišyti po vieną kiaušinius. Nedėti kito kiaušinio, kol pirmas neišmaišytas.
* Sudėti tešlą į konditerinį maišelį.
* Skardą su kepimo popierium pasiruošti iš anksto. Ant kepimo popieriaus spausti pyragėlius.
Dėti skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepti 15 min. Sumažinti kaitrą iki 180⁰C ir kepti dar 20 min.
* Palikti atvėsti orkaitėje, neatidarinėjant durelių. Kol pasieks kambario temperatūrą.

Plikytas kremas su pistacijų pasta

Reikės:

300 g pieno
Pusė vanilės ankšties (arba vanilinio cukraus 1 a.š)
60 g cukraus
3 kiaušinių trynių
18 g kukurūzų krakmolo
90 g šalto sviesto, pjaustyto kubeliais
70 g pistacijų pastos
90 g kambario temperatūros sviesto

* Gerai išplakti kiaušinių trynius su cukrumi. Tuomet sudėti kukurūzų krakmolą ir išplakti iki blizgesio.
Puode užvirti pieną su vanilės sėklytėmis. Įmesti ir ankštį.
Ankštį išimti, pieną supilti į kiaušinių trynius, nuolat maišant. Plakinį perkošti ir supilti atgal į puodą. Virti nuolat maišant, kol kremas sutirštės. Nuimti nuo kaitros. Įmaišyti šaltą sviestą.
* Sudėti kremą į dubenį ir uždengti maistine plėvele taip, kad liestų kremą. Atvėsinti iki 25⁰C. Štai ir puikus plikytas vanilinis kremas.
* Atvėsinus sudėti pistacijų pastą, gerai išmaišyti. Po truputį dėti kambario temperatūros sviestą ir plakti iki puraus, blizgaus kremo – apie 5 min.
* Kremą sudėti į konditerinį maišą. Juo pripildyti pyragėlius.
* Kadangi buvo likę šiek tiek aviečių tyrės, ją truputį nugarinau virdama ir įdėjusi dar šiek tiek cukraus. Papuošiau pyragėlius, o ant viršaus užbarsčiau žiupsnelį kapotų pistacijų.

O dabar mėgaujamės!
Pistacijų pasta

„Mano meilė pistacijoms yra didelė ir begalinė, todėl pistacijų pasta – vienas iš dalykų, kurių namuose noriu turėti visada. Ir kam pirkti brangiai, o pas mus Norvegijoje dar reikia ir siųstis, įprastoje parduotuvėje nenusipirksi, jei pistacijų pastos galima pasigaminti namuose ir geroka pigiau. Jei internetinėse parduotuvėse kokybiškos pastos galima nusipirkti už maždaug 450 NOK (apie 45 eurai), tai namuose tokį patį kiekį pagaminu už 60 NOK (apie 6 eurus). Tereikia trupučio laiko ir kantrybės“, – pasakoja Jurga M.

Tinklaraštininkė yra gaminusi pistacijų pastą be nieko, o šį kartą įdėjo truputį cukraus ir įspaudė citrinos sulčių.

Pistacijų pastai reikės:

Nesūdytos ir neskrudintos pistacijos – 320 g (pakuotė)
1 v. š. cukraus
Šlakelis citrinos sulčių

* Pistacijas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 3–4 min.
* Vandenį nupilti ir pistacijas perskalauti šaltu vandeniu.
* Pistacijas suberti ant virtuvinio rankšluosčio. Odelė lengvai nusilups, tik šiek tiek užtruks.

* Nuvalytas pistacijas galima trumpai padžiovinti sausoje keptuvėje. Aš palikau ant popierinio rankšluosčio.
* Pistacijas, cukrų ir citrinos sultis sumaliau virtuviniame kombaine iki norimos konsistencijos.
* Šaldytuve laikosi ne trumpiau kaip mėnesį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją