Mirė tiramisu kūrėjas
Tiramisu pavadinimas kilęs iš italų kalbos (tira me su) ir reiškia „pakelk mane aukštyn“ arba „pralinksmink mane“. Šis pavadinimas puikiai atspindi deserto poveikį: sudėtyje esanti espreso kava, spirituoti gėrimai, kiaušiniai bei maskarponė suteikia daugiau energijos ir geros nuotaikos.
Būtent gera nuotaika bei pozityvia energija pasižymėjo ir garsusis konditerijos šefas Roberto „Loli“ Linguanotto, laikomas originalaus Trevizo tiramisu kūrėju. Kaip šią vasarą pranešė Italijos žiniasklaida, būdamas 81-erių jis mirė po sunkios ligos.
Skirtingos sukūrimo versijos
Nors versijų, kas iš tiesų sukūrė tiramisu, yra įvairių, šios desertinės legendos istorijoje R.Linguanotto minimas kaip vienas svarbiausių asmenų.
Dažnai „tiramisu tėvu“ vadinamas Ado Campeol, tačiau tiesa ta, kad deserto jis nesukūrė. Tai padarė jo įkurtame šeimos restorane „Le Beccherie“ Šiaurės Italijoje dirbęs Loli. Iki šių dienų A.Campeol restoranas visiems puikiai žinomas kaip „tiramisu namai“. Čia klientai desertu lepinasi jau šeštą dešimtmetį.
Kaip žiniasklaidai pasakojo pats R.Linguanotto, patiekalas gimė netyčia, kai, gamindamas vanilinius ledus, jis netyčia išpylė maskarponę į dubenį su kiaušiniais ir cukrumi. Intriguojantį ir malonų saldėsio skonį drauge su restorano savininko A.Campeol žmona Alba Campeol jis patobulino savoiardi sausainiais bei espreso kava. Sukūrus galutinį receptą desertas į restorano meniu buvo įtrauktas 1972 m., o vėliau išplito po pasaulį.
Albos Campeol istorija, skelbiama „Le Beccherie“ svetainėje, nuo R.Linguanotto pasakojimo skiriasi. Moteris sako, kad ją įkvėpė pusryčių saldumynas, kurį jai 1955 m. pagamino uošvė, ir paprašė Loli bendradarbiauti kuriant naująjį desertą.
Sklando ir daugiau deserto kilmės versijų, teigiančių kad jį išrado visai ne R.Linguanotto ar A.Campeol. Anot vienos teorijos, tiramisu kilęs iš Sienos miesto Toskanoje ir buvo sukurtas garbingam XVI a. svečiui – Florencijos didžiajam kunigaikščiui Cosimo III de’ Medici, o tikrasis deserto pavadinimas – „zuppa del duca“ (kunigaikščio sriuba).
Kita versija teigia, jog tiramisu yra itališko deserto „zuppa inglese“ variacija. „zuppa inglese“ yra desertas, kuriame sluoksniuojamos alkoholyje mirkytos ir kremu perteptos biskvito juostos, o jo istorija siekia, manoma, net kelis šimtmečius.
Baltimorės šefas Carminantonio Lannaccone žiniasklaidai tvirtino, kad tai jis išrado tiramisu savo kepykloje, kurią įkūrė persikėlęs iš Trevizo į Jungtines Amerikos Valstijas. 2007 m. „Washington Post“ jis teigė siekęs sukurti „kasdienius regiono skonius atskleidžiantį elegantišką tortą“.
Įtaka pasauliui
Saldusis Loli „palikimas“ šiandien vertinamas ne tik Italijoje. Desertą galima rasti tiek Niujorko, tiek Tokijo kavinių ir restoranų meniu.
Žinią apie konditerio mirtį pakomentavo Italijos Veneto regiono gubernatorius Luca Zaia. Jis teigė, kad R.Linguanotto padarė didelę įtaką konditerijos pasaulyje: „Šiandien tiramisu yra kulinarinis šedevras, pripažintas pasaulyje, ir už tokią sėkmę reikia dėkoti meistriškam konditeriui bei jo norui padaryti mūsų venecijietišką delikatesą unikalų ir nenukopijuojamą, išsiskiriantį tarp nacionalinių ir tarptautinių desertų.“
Pasaulinių kepimo varžybų „Tiramisu World Cup“ organizatoriai socialiniuose tinkluose paskelbė, kad kulinaro palikimas amžinai liks jų širdyse. „Dėkojame už jūsų prieinamumą, gerumą ir atsidavimą“, – rašė jie.
„Tiramisu World Cup“ įkūrėjas Francesco Redi priminė, kad R.Linguanotto mėgo ledus. Jis buvo atidaręs ledainę, į kurios meniu buvo įtrauktas ir tiramisu.
Komentaras
Lietuvos maisto tinklaraštininkė, kulinarė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė:
– Tiramisu – desertas, kuris niekada nenuvilia. Jį pažįsta ir mėgsta daugelis, tai visuomet pasiteisinanti desertų klasika. Tiramisu patogus tuo, jog jį galima paruošti iš anksto – palaikius šaldytuve pernakt, skoniai susibalansuoja. Tačiau visuomet dera prisiminti, kad šis desertas geras tiek, kiek geri (ir švieži!) yra jo ingredientai.
Klasikinio tiramisu receptas
Ingredientai
Tiramisu
750 g mascarpone (labai šaltos),
500 ml grietinėlės 36 proc. riebumo,
200 g cukraus,
36 savoiardi sausainiai (damų piršteliai),
200 ml espresso kavos (šviežios, karštos),
30 ml viskio (arba konjako, romo),
kakavos miltelių (pabarstyti).
Zabayone
3 kiaušinių trynių (kuo šviežesnių),
50 g cukraus,
90 ml marsala vyno (galite pakeisti kitu saldžiu vynu – madeira, portu).
Pradėkite nuo zabayone. Karščiui atspariame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, cukrų ir marsala vyną, kol cukrus ištirps. Užkaiskite nedideliame puode šiek tiek vandens. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vos virtų, įstatykite dubenį su trynių mišiniu ir nuolat plakite šluotele (apie 8–10 min.), kol masė taps tiršta, puri, balta ir jos tūris maždaug patrigubės. Nukelkite dubenį su zabayone nuo kaitros ir dar kelias minutes plakite, kol pravės. Palikite pastovėti apie 5 min.
Į dubenį su zabayone sukrėskite mascarpone ir viską sumaišykite. Atskirame inde iki minkštų putų suplakite grietinėlę su cukrumi. Įdėkite kelis šaukštus grietinėlės į mascarpone mišinį, sumaišykite (masė šiek tiek suskystės), tada atsargiai įmaišykite likusią grietinėlę. Atidėkite į šalį.
Sumaišykite šviežiai užvirtą espresso su viskiu (ar konjaku, romu) ir supilkite į mažą dubenėlį (idealu, jei turite pailgą). Pasiruoškite kvadratinį ir stačiakampį indą, kuriame tilps du sluoksniai po 18 savoiardi sausainių
Labai trumpam (tik vienai sekundei!) mirktelkite kiekvieną sausainį cukruota puse į apačią į kavą ir sudėliokite vieną šalia kito inde, kuriame desertą patieksite (cukruota puse į viršų). Ant sausainių sluoksnio sudėkite pusę kiekio mascarpone kremo. Tada lygiai taip pat sudėliokite antrą sluoksnį sausainių ir sudėkite likusį kremą, išlyginkite paviršių. Laikykite šaldytuve per naktį (galite ir dvi paras).
Prieš pat patiekiant pabarstykite kakava.