Greitam valgymui Lidija agurkus raugia ir raugė visada. Tačiau prieš trejus metus išbandė kitokį agurkų raugimo būdą ir jo paprastumas bei rezultatas moterį ir jos vyrą Arvydą pribloškė.
„Kartą atvyko į svečius draugė ir pamačiusi, kad turime šulinį, paklausė, kodėl mes jame neraugiame agurkų. Pasirodo, Žagarėje, iš kur ji kilusi, taip juos raugia visi!“ – laiką prieš trejus metus atmena pašnekovė.
Suintriguota moteris nutarė išbandyti šį raugimo metodą. O jis – itin paprastas. Į plastikinį 5 l talpos indą Lidija sudėjo nuplautus agurkus ir užpylė sūdytu vandeniu – litrui vienas šaukštas druskos. Indą užsuko ir įleido į šulinį.
Šitaip agurkus, sako Lidija, galima laikyti taip ilgai, kaip tik norisi. Vasarą įleidę į šulinį, pirmą kartą iš ten agurkus Lidijos šeima traukė tik po kelių mėnesių – lapkritį. Skonis šeimą maloniai nustebino.
Vėliau šitokiu būdu raugtais agurkais šeima mėgavosi per Kalėdas ir net Velykas. Juos Lidija labai mėgsta pjaustyti ruošdama baltą ar raudoną mišraines.
Beje, konservuotų agurkų nemėgstančiai šeimai yra tekę turguje iš ūkininkų pirkti raugintus agurkus, bet jie buvę minkštučiai, paglebę – sako, nė nepalyginsi su namie šulinyje laikytųjų skoniu ir kokybe.
Tiesa, ankstesniais metais, sako, buvo šiek tiek paprasčiau raugti, nes geriamo vandens 5 l talpos indas būdavo platesniu kakliuku. Dabar ji siauresnis ir, kaip kaunietė sako, indai platesniu kakliuku tapo tiesiog deficitu. Šiuo metu moteris naudoja plastikinius 5 litrų indus, kuriuose parduodamas distiliuotas vanduo.
Lidija neatmeta galimybės, kad ateityje bandys raugti ir kitokias daržoves. Juk ūkininkai raugina ir paprikas, ir pomidorus.