Maisto tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė be mėsos neįsivaizduoja savo virtuvės. Tiek ji, tiek visa šeima labai mėgsta mėsą, tad dažnai ruošia patiekalus ir iš maltos mėsos.

„Dažniausiai ir gaminu patiekalus iš maltos mėsos. Kotletai, kepsneliai, kukuliai į sriubą ar kukuliai su įvairiais priedais, apkepai – labai daug visko gaminu“, – vardija pašnekovė.

Vienas iš itin pasiteisinusių patiekalų – maltos mėsos lazdelės.

„Šias lazdeles kepiau jau kelis kartus. Ir nors mūsų virtuvėje jos gana neseniai, bet visai šeimai jos taip patiko, kad galiu užtikrintai sakyti – tikrai ilgam“, – šypsosi kaunietė.

Idėja paruošti tokį patiekalą gimė visai netikėtai.

„Man labai patinka viską gaminti orkaitėje, taip greičiau ir patogiau. Na ir kotletai jau šiek tiek pabodo. Vis norisi vaikams daugiau daržovių įpiršti – štai taip ir sugalvojau šias mėsos lazdeles su daržovėmis“, – dalijasi tinklaraštininkė.

Ir naujas patiekalas labai pasiteisino – iškart užkariavo valgytojų simpatijas.

„Visiems namiškiams labai patiko! Atrodo, prikepiau daug, maniau, bus dviem dienoms, bet kur tau – kitai dienai neliko nė kvapo, nes nuo pietų likusios lazdelės vakare buvo suvalgytos atvėsusios – labai skanu“, – pasakoja Kristina.

Šias lazdeles moteris šeimai patiekė su kepintų daržovių ir ryžių garnyru – labai tiko ir visiems patiko.

Orkaitėje keptos maltos mėsos lazdelės

Reikės:
Apie 1 kg maltos mėsos
250 g paprikos
120 g obuolio
170 g morkų
150 g svogūnų
3 skiltelių česnako
Druskos
Pipirų
2 šaukštelių paprikos miltelių
Saujos petražolių
50 g džiūvėsėlių
150 ml vandens
Aliejaus

Kaip gaminti:

* Nedideliais kubeliais supjaustau svogūnus.
* Burokine tarka sutarkuoju morkas.
* Kubeliais supjaustau paprikas ir obuolį.
* Susmulkinu 3 skilteles česnako.
* Į keptuvę pilu aliejaus. Kai įkaista, verčiu visas pjaustytas daržoves – svogūnus, morkas, obuolį, papriką, česnaką. Kepinu apie 10–15 min ant didesnės ugnies, kol daržovės suminkštės ir gražiai apkeps. Pakepintas daržoves palieku šiek tiek atvėsti.
* Į dubenį dedu apie 1 kg maltos mėsos (aš turėjau maltos kiaulienos sprandinės, bet tinka ir kitokia dalis ar kitokia mėsa: kalakutiena, vištiena). Prie maltos mėsos verčiu kepintas daržoves. Beriu 2 šaukštelius paprikos miltelių, druskos, pipirų.
* Susmulkinu saują petražolių. Smulkintas petražoles dedu į bendrą dubenį.
* Džiūvėsėliai taip pat keliauja į bendrą dubenį. Ant džiūvėsėlių pilu 150 ml vandens. O dabar viską labai gerai sumaišau – man patogiausia tai daryti rankomis.
* Kai visi ingredientai dubenyje sumaišyti, mėsos gumulą paimu rankomis ir metu atgal į dubenį. Taip padaužau kelis kartus (7–8) – mėsa bus sultingesnė ir minkštesnė.
* Mėsą suskirstau į 16 vienodų dalių – bus 16 lazdelių.
* Į kepimo skardą įtiesiu kepimo popierių. Imu saują mėsos masės ir formuoju pailgus kotletus – lazdeles. Jas sudedu kepimo skardoje. Aliejumi (paprastu ar alyvuogių) patepu lazdelių paviršių – patogiausia tai daryti teptuku.
* Lazdeles pabarstau sezamo sėklomis.
* Kepu įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, įjungusi programą „viršus apačia“, be vėjelio.
* Iškepusias ir gražiai paskrudusias mėsos lazdeles traukiu lauk iš orkaitės ir apibarstau smulkintais svogūnų laiškais.
* Prie mėsos patiekiau ryžių su daržovėmis: šaldytų daržovių mišinį pakepinau apie 10 minučių keptuvėje ant aliejaus, įbėriau druskos, pipirų. Tuomet prie apkepusių daržovių atkeliavo virtų ryžių 9liko dubenėlis nuo vakar) – įmušiau kelis kiaušinius ir viską maišydama pakepinau apie 5 minutes. Garnyras paruoštas!

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)