Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad norint braškes kuo ilgiau išlaikyti šviežias ir kokybiškas, pravartu žinoti kelias gudrybes, rašoma pranešime spaudai.
„Braškes, kaip ir dauguma uogų, geriausia yra suvalgyti tik parsinešus iš parduotuvės. Visgi, jeigu iš karto braškių suvalgyti nespėjote, ne bėda – šios uogos kokybiškos gali išsilaikyti ir savaitę. Pavyzdžiui, jeigu braškes tik atsinešę iš parduotuvės nuplausite, jos suvys greičiau, mat braškės itin gerai sugeria drėgmę, todėl geriausia yra jas plauti prieš pat valgant“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais patarimais, kurie padės kuo ilgiau braškes išlaikyti šviežias.
Nenuskinkite braškių kotelių. Lygiai taip pat, kaip ir plauti, braškių kotelius, pasak J. Sabaitienės, nuo jų nuskabyti reikėtų tik prieš valgant. Mat šie taip pat padeda uogoms ilgiau išlikti šviežioms, tvirtoms ir kokybiškoms.
Prieš dėdami į šaldytuvą – perrinkite uogas. Jeigu braškes šaldytuve žadate laikyti kelias dienas – prieš dedant jas į šaldytuvą nepamirškite uogų perrinkti. Išminkite suminkštėjusias ar pradedančias gesti, mat tokios braškės gali sugadinti kitas.
Įdėkite į švarų stiklainį. Dar vienas puikus metodas – neplautas braškes sudėti į sandarų stiklainį, jį gerai užsukti ir padėti į šaldytuvą. Geriausia braškes padalinti nedidelėmis porcijomis, kad jos nebūtų tankiai susispaudusios. Taip laikant braškes jos šviežios turėtų išsilaikyti apie savaitę.
Naudokite popierinius rankšluosčius. Jeigu norite šaldytuve braškes šviežias išlaikyti kuo ilgiau – naudokite popierinius rankšluosčius. Jais reikėtų iškloti dėžutės, kurioje laikysite braškes dugną. Tuomet ant popierinių rankšluosčių gražiai išdėliokite neplautas braškes ir uždenkite dangteliu. Popierius turėtų sugerti drėgmės perteklių ir braškes šviežias išlaikyti apie savaitę ar net ilgiau.
Laikykite originalioje dėžutėje. Norint, kad braškės išliktų šviežios – reikėtų jas laikyti dėžutėje, kurioje uogas pirkote. Pirmiausi, parsinešę braškes jas perrinkite ir įsitikinkite, kad tarp jų nėra gendančių uogų. Tuomet likusias neplautas braškes sudėkite atgal į dėžutę ir padėkite į šaldytuvą.
Pamirkykite acte. Turbūt mažai girdėtas metodas, padėsiantis braškes kokybiškas išlaikyti ilgiau – jų pamirkymas acte. Žinoma, to nereikia daryti ilgai. Braškes paprasčiausiai panardinkite į vandens dubenį su šiek tiek acto (3 dalys vandens ir 1 acto) ir palaikykite kelias minutes. Tuomet jas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jeigu norite dar geresnio efekto – popieriniu rankšluosčiu galite iškloti salotų džiovyklę, į ją sudėti braškes iš jas išsukti, kol taps visiškai sausos. Galiausiai braškes sudėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą indelį ir uždėkite dangtelį. Tiesa, jo iki galo užspausti nereikėtų. Taip paruoštas braškes įdėkite į šaldytuvą.