Palangės puošiamos dar neatėjus pavasariui


„Žmonės dar žiemos viduryje pradeda ruoštis pavasario darbams ir kaupti sodinukų atsargas. Be to, tai ir būdas užsiauginti svogūnų laišku ne tik lauke, bet ir ant palangių. Norėdami pirkėjams padėti iš anksto pasirengti daržininkystės sezonui, jau sausio viduryje esame paruošę net kelių svogūnų sodinukų rūšių asortimentą. Populiariausios jų yra geltonų svogūnų sodinukai „Stuttgarter“ ir „Sturon“, raudonų svogūnų sodinukai „Red baron“ ir baltųjų svogūnų sodinukai „Snowball“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, nors pirkėjai dar gausiai sningant iš anksto apsirūpina sodinukais, prekyba jais piką pasiekia vasario viduryje. Svogūnų sodinukai tiekiami iš Nyderlandų ir prognozuojama, kad jų kaina šiemet išliks panaši kaip ir praėjusiais metais.

Naudingas sveikatai, dažnai naudojamas kulinarijoje


Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad sveikatai palankesni produktai yra populiarūs. O ypač jų poreikis išauga įpusėjus šaltajam sezonui, kai siekiama organizmą papildyti natūraliais vitaminais. Vienas tradicinių ir itin mėgstamų produktų – svogūnų laiškai. Šie išskirtinio skonio žalumynai yra ne tik skanus įvairiausių patiekalų ingredientas, bet ir įvairių naudingų medžiagų šaltinis.

Svogūnų laiškai

„Svogūnų laiškai pasižymi vitaminais bei mineralų gausa. Juose yra karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Svogūnų laiškų įtraukimas į kasdienį racioną gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, be to, tai yra virškinimo sistemai palankus žalumynas. Svogūnų laiškai taip pat yra naudingi regėjimui, padeda susirgus įvairiausiomis peršalimo ligomis“, – sako J. Sabaitienė.

Svogūnų laiškai tradiciškai dažnai naudojami ne tik lietuvių virtuvėje. Žinoma, be svogūnų laiškų neįsivaizduojami šaltibarščiai, kuriuos galima drąsiai ruošti ir šaltąjį sezoną. Taip pat jais gardinamos įvairiausios žaliosios salotos, pusryčių patiekalai, pavyzdžiui, omletai, ar sumuštiniai, padažai.

Šis žalumynas itin populiarus ir azijiečių virtuvėje. Azijos šalių gyventojai svogūnų laiškus valgo tiek žalius, tiek keptus. Jais gardinamos sriubos, mėsos ar žuvies patiekalai, tradiciniai koldūnai. Svogūnų laiškai – dažnas ir padažų komponentas.

Kaip pasisodinti namuose?


Jeigu svogūnų laiškų norėtume užsiauginti namuose – reikia žinoti kelias auginimo taisykles. Jomis vadovaudamiesi galėsite džiaugtis dideliu šio žalumyno derliumi. Svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje. Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje. Sodinant du trečdaliai galvučių turi būti po žeme, likęs trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos.

Namuose auginant svogūnų sodinukus reikėtų nepamiršti palaikyti drėgmę, ypač jei po palange, ant kurios jie auga, yra radiatorius. Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte. Vadovaudamiesi šiais patarimais svogūnų laiškus namuose skanausite jau po kelių savaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją