Šiandien Giedrė Barauskienė dalijasi 5 receptais iš naujausios savo knygos „Viskas iš obuolių“ (BALTO leidybos namai).
6 porcijoms reikės:
1 antis (1,3–1,5 kg)
2 1⁄2 šaukštelio druskos
1⁄2 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
3 šaukštai aliejaus
120 g džiovintų slyvų
400 g vištų kepenėlių
4–6 kvapieji pipirai
2 morkos
3 svogūnai
2 šaukštai sviesto
200–300 ml natūralių obuolių sulčių
2 šaukštai tirpinto sviesto 6 saldžiarūgščiai obuoliai
Gaminimas:
* Antį nuplaukite ir nusausinkite. Lėkštėje sumaišykite šaukštelį druskos su pipirais ir šaukštu aliejaus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį.
* Slyvas kiaurasamtyje perliekite verdančiu vandeniu ir palikite apdžiūti.
* Kepenėles perliekite šaltu vandeniu ir sudėkite
į puode verdantį vandenį. Įberkite šaukštelį druskos, suberkite kvapiuosius pipirus. Virkite maždaug 20 min.
* Nuskustas morkas stambiai sutarkuokite. Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sudėkite į keptuvę su likusiu įkaitintu aliejumi ir pabarstykite likusia druska. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios kaitros 10 min. arba kol ims rusvėti, karamelizuotis. Tada sudėkite morkas, sviestą ir dar 5 min. kepinkite.
* Išvirtas kepenėles išgriebkite į dubenį, sudėkite kepintus svogūnus ir morkas, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vienalytės masės. Sudėkite slyvas
ir išmaišykite. Šiuo įdaru prikimškite antį, ertmę sukabinkite mediniais smeigtukais.
* Dėkite antį krūtinėle žemyn į troškintuvą, užpilkite obuolių sultimis, uždenkite ir pašaukite į 200 °C orkaitę 40 min. Tada karštį sumažinkite iki 160 °C
ir troškinkite dar 2–2,5 val., kol mėsa palietus bus labai minkšta. Antį vis atidenkite ir apliekite sultimis iš troškintuvo. Išsitroškinusią antį perkelkite ant grotelių, patepkite tirpintu sviestu ir 15–20 min. paskrudinkite 200 °C orkaitėje nustatę grilio režimą.
Ančiai likus kepti 30–40 min., obuolius sudėkite į kepimo indą ir taip pat pašaukite į orkaitę. Iškeptą antį patiekite su kepenėlių įdaru ir keptais obuoliais.