Ypatingoms progoms
„O pagaminti vištienos vyniotinį, patikėkite, tikrai nesudėtinga. Mėsos nuėmimas nuo kaulų, surinkimas į vyniotinį, surišimas trunka valandą laiko. O jei šeimininkėms ir šeimininkams nepatinka nuėmimo nuo kaulo procesas, visuose prekybos centruose galima rasti vien vištienos kumpelių su oda. Tereikės mėsą pamušti, pagardinti prieskoniais, įdėti įdarą ir susukti. Viskas!“, – nebandžiusius kaunietė ragina pasigaminti ypatingo skonio mėsos vyniotinį.
Odelė, pasak V. Jurgaitienės, reikalinga norint pagaminti tvirtesnį gaminį.
Šventėms Violeta vyniotinį visada gamina iš 6 vištienos ketvirčių. Susuka iš jų porą vyniotinių, kurių kiekvienas yra apie 30 centimetrų ilgio ir sveria po 600-700 gramų.
Įdarai – įvairūs
Vištienos vyniotinius galima įdaryti slyvomis, riešutais, abrikosais, špinatais, morkomis, alyvuogėmis ir pan.
Nemenką patirtį virtuvėje turinti kaunietė pataria: norint pagaminti skanų vyniotinį nereikia gailėti prieskonių – Violeta naudoja paukštienai skirtus arba persiladą. „Tik reikia saugotis persūdymo – paukštiena labai greitai prisigeria druskos“, – įspėja.
„Ir dar vienas svarbus patarimas: kai iškepa vyniotinis, jo viduje atsiranda skysčio. Tokio vyniotinio neslėgsi, tad dar karštą reikia jį atrišti ir, leidus ištekėti susikaupusiam skysčiui, naujai suvynioti į plėvelę ir vėl surišti. Ir tik tada jį slėgti“, – sako Violeta.
Namų gamybos vyniotinį reikėtų laikyti šaldytuve ir suvalgyti per savaitę. Todėl, Violetos manymu, vyniotinį galima pasiruošti ir likus 3-4 dienoms iki švenčių.
Per šventes papjaustytas vyniotinis valgomas su mišrainėmis, daržovėmis, užsikandant duona.
Violeta juos gamina iš 6 vištienos ketvirčių. Ir pagamina 2 vyniotinius su skirtingais įdarais, vieną su džiovintais pomidorais, kitą – su žaliosiomis alyvuogėmis.
* Nuo ketvirčių nuėmė odeles, nuo kaulų – mėsą, pamušė ją, pabarstė paukštienos prieskoniais.
* Ant lentelės patiesia kepimo plėvelę ir ant jos kloja trijų ketvirčių odeles, tada deda pamuštą mėsytę ir saulėje džiovintus pomidorus.
* Gražiai susuka, padaro vyniotinį, kurį apriša virvele.
* Kitą vyniotinį gamina taip pat tik įdaro alyvuogėmis.
* Vyniotinius deda į šaldytuvą nakčiai.
* Kitą dieną vyniotinius kepa 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių. .
* Iškepusius paslegia, o vyniotiniams atvėsus, deda į šaldytuvą.
Pirmąkart tekstas buvo publikuotas 2022 gruodžio mėnesį.