„Spalvos nuostabios ir nebaisu margučius valgyti, net jei spalva persigers vidun“, – sako Ieva.
Ieva atskleidžia, kuriuo būdu dažytų kiaušinių spalva ją labiausiai sužavėjo, tai – juodieji serbentai: „Pradėjau tikrinti po 10 minučių, iš smalsumo, dar nieko nesitikėdama, bet pastebėjau, kad kažkas vyksta, spalva ėmė keistis ir per keletą minučių iš vos rausvų margučiai pasidarė violetiniai su rožiniu atspalviu.“
Juodieji serbentai
Išgaunama ryški violetinė/ rožinė spalva
Į 250 g trintuvu permaltų šaldytų juodųjų serbentų pilti 0,5 litro vandens, 2 v. š. obuolių acto, druskos.
„Sudėjau kiaušinius, išviriau ir palikau nuovire 10 minučių. Išėmus buvo šviesūs, bet tiesiog akyse įvyko magija: spalva ėmė kisti į ryškią. Patys gražiausi margučiai!“ – neabejoja Ieva Stanienė.
Šį būdą išbandė ir Ievos sekėjai. Jie pastebėjo, kad margučiai pavyko labai gražūs, o palaikus nuo ilgiau nuovire ilgiau, spalva buvo vientisesnė ir mažiau intensyvi.
Šilauogės arba mėlynės
Spalva – mėlyna
100 g šaldytų, kiek patrintų uogų + 0,5 litro vandens, 2 v. š. obuolių acto, druskos. Sudėtus kiaušinius Ieva virė iki užvirimo ir dar 7 minutes.
Išgaunama violetinė spalva
„Šį būdą išbandė sekėjos. Jau išvirtas baltas kiaušinis apvoliojamas šakute sutrintose mėlynėse. Nusidažo tikrai ryškiai“, – konstatuoja tinklaraštininkė. Nuotraukos spalva galimamatyti kiek aukščiau esančioje nuotraukoje.
Ciberžolė
1 pakelis ciberžolės + 3 puodeliai vandens, 2 v. š., obuolių acto, druskos. Sudėjo kiaušinius, virė iki užvirimo ir dar 7 minutes. Paliko apie 12 valandų nuovire.
„Kelis kiaušinius merkiau ir laikiau ciberžolės nuovire, po to perkėliau į šilauogių arba serbentų – išėjo melynai gelsvi“, – dalijasi.
Kinrožės – rooibos arbata su uogoms
Spalva – tamsiai žalia
20 g arbatos (Ieva naudojo English Teashop Organic Super Berries) + 2 puodeliai verdančio vandens, 2 v. š. obuolių acto, druskos. Paliko pritraukti, atvėsino. Kiaušinius išvirė nuovire ir paliko dar 10 minučių.
„Dažant vien su kinrožės arbata turėtų gautis violetiniai/ melsvi margučiai“, – pastebi Ieva.
Juodieji ryžiai
2,5 puodeliuose vandens išvirė 1 puodelį juodųjų ryžių. Nupylė nuovirą, į jį įdėjo 2 v. š. obuolių acto, druskos. Išvirė kiaušinius nuovire ir paliko apie 10 minučių.
„Kiaušiniai juodųjų ryžių nuovire nusidažo ir be acto, bet man asmeniškai su actu pavyko gražesnė spalva“, – pastebi maisto fotografė.
Pastaba:
„Aš mėgstu nepervirtus ryžius (al dente), todėl juos verdu trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, ir nuoviro man lieka pakankamai. Jei verdate minkštesnius, pilkite daugiau vandens. Truputį atskiesti galima ir baigus virti, nes šis nuoviras dažo gana stipriai“, – sako Ieva.
Raudonasis kopūstas
0,5 sutarkuotos kopūsto galvos + 2,5 puodelio vandens, 2 v. š. obuolių acto. Apvirė kopūstą 15 minučių, atvėsino.
„Galima kiaušinius virti nuovire arba sudėti į jį jau išvirtus kiaušinius ir palaikyti 12 valandų. Galimi abu būdai. Beje, labai gražius, lyg drakono kiaušinius, galima padaryti kiaušinį įsukus į tinklelį nuo citrinų, apelsinų ar kitų vaisių. Tokius dėjau į kopūstų ir serbenų nuovirus“, – dalijasi patarimu.
Burokėliai
Supjaustytas burokėlis (galima ir sutarkuoti) + apie 3 puodeliai vandens, 2 v. š. obuolių acto, druskos. Pavirti 30 minučių, atvėsinti. Sudėjus kiaušinius virti iki užvirimo ir dar 7 minutes. Palikti apie 12 val. nuovire.
Žalioji arbata
Apie 40-50 g arbatos užplikyti 3 puodeliais verdančio vandens, atvėsinti. Dėti druskos, įpilti 2 v. š. obuolių acto, sudėti kiaušinius. Virti iki užvirimo ir dar 7 min. Palikti apie 12 val. nuovire.