Ant Kūčių stalo išliko archaiškiausi valgiai
Pasak profesoriaus Rimvydo Laužiko, Kūčių valgius galime suskirstyti į dvi dideles grupes. Vieni jų atrodo nepavaldūs laikui: kūčia, kūčiukai, aguonų ar kanapių pienas, kisielius. Šiuos valgius būtinai turime išsaugoti.
Kiti – kintantys, priklausomi nuo katalikams privalomo pasninko laikymosi, bet skirtingais laikotarpiais gali būti vis kitokie: „Didžiausi Kūčių stalo pokyčiai įvyko tarpukario Lietuvoje. Tad, jei lygintume šio laikotarpio stalą su XIX amžiaus stalu, skirtumų rastume tikrai daug. Pavyzdžiui, ant XIX a. antrosios pusės turtingų namų Kūčių stalo galėjai rasti migdolų pieno sriubos su ryžiais ir razinomis, barščių „su ausytėmis“ ar žuvienės. Taip pat lydekos, ešerių, karpių, žuvų skrandukų, kepenėlių pašteto prancūziškoje tešloje, lynų drebučiuose, keptų karosų su raudonaisiais kopūstais, grietinėlės kremo, žėlė arba kisieliaus. O vietoje duonos matytume štrudelį, iškeptą su migdolų arba aguonų pienu.“
Sovietmečiu pokyčių buvo gerokai mažiau: valdžia draudė visas religines šventes, tad jos buvo puoselėjamos šeimose, stengiantis išlaikyti iš tarpukario atsineštą tradiciją, o ir maisto produktų tuo metu elementariai trūko.
Papročių kitimas – natūralus dalykas
Daugelis kadaise buvusių populiarių patiekalų jau išnyko, kiti transformavosi į paprastesnius. Profesorius R. Laužikas sako, kad istoriniais laikais šventinio stalo įvairovė priklausė ne tik nuo namų turtingumo, bet ir nuo religijos: „Kūčios daugumai mūsų siejasi su katalikiška tradicija. Bet jei XIX a. ar tarpukariu Kūčių vakarą aplankytume Mažosios Lietuvos liuteronų namus, labai nustebtume ant jų stalo radę keptą antį, žąsį, žirnius su mėsos padažu, alaus ir pieno sriubą.“
Nuo XIX a. išnyko daugybė šventinių žuvies patiekalų, nes tarpukario laikotarpiu jų vietą užėmė iki šių laikų ant Kūčių stalo populiarios silkės. Retoje šeimoje per Kūčias yra valgomi barščiai, ko gero, niekas nebeatsimena ir virtų kūčiukų, valgomų kaip šalta sriuba su aguonų pienu: „Gali būti, kad kaip kažkada žuvų gausybę išstūmė silkės, taip dabar silkes pakeis kiti pasninko tradiciją išlaikantys valgiai. Ir nieko nuostabaus, kad ant šio stalo rasis vienas ar kitas šiuolaikinis valgis.“
Norintiems paįvairinti Kūčių stalą egzotiškesniais akcentais „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasiruošti tradicinį karpį su Azijos skonių puokšte.
Azijietiškos karpio juostelės
(2 asmenims)
Kepimui reikės:
100 g krakmolo;
600 g karpio;
aliejaus;
druskos.
Padažui reikės:
200 ml Terijaki padažo;
30 ml sojų padažo;
40 g medaus;
50 g pomidorų pastos;
0,5 vnt. citrinos;
Česnako, čiobrelių, Kajeno pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
* Išvalytą karpį perpjaukite perpus ir išpjaukite stuburo kaulą.
* Karpio filė pjaustykite juostelėmis, pabarstykite druska ir apvoliokite bulvių krakmole.
* Giliame puode, ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, dėkite karpio juosteles ir virkite, vis apversdami, apie 4 minutes.
* Išgriebtas karštas karpio juosteles sudėkite ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingi riebalai.
* Sumaišykite padažą iš jam skirtų komponentų. Maišydami truputį jį pašildykite puode.
* Paruoštą padažą pilkite ant iškeptų karpio juostelių.
Skanaus!