Ragina nebijoti naujų receptų
Ji neseniai pristatė knygą „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“ (BALTO leidybos namai). Joje – daugiau nei šimtas receptų šventėms ir kasdienai: pyragų, pyragaičių, keksų, bandelių, tortų ir kitų kepinių bei desertų.
„Saldumynų gaminimas man suteikia daugiausia džiaugsmo. Tikra magija. Tačiau kad ji įvyktų – keksiukai iškeptų tobulai purūs, o kremą pavyktų išplakti nepriekaištingai švelnų, – reikalingas tikslumas, dažnai prireikia ir virtuvinių svarstyklių. Saldumynų gamybos procesas lėtesnis, ramesnis ir kartais, sunkesnę dieną, veikia lyg meditacija“, – teigia receptų kūrėja.
A. Černė supranta tuos, kurie vengia kepti saldumynus, ypač bandyti naujus receptus. Tačiau pastebi, kad žmonės per dažnai ką nors nusprendžia dar nė nepabandę, o juk leistis į pirmus kartus – didelis ir kaskart nuostabus nuotykis.
„Prisimenu, ilgai vengiau mielinių kepinių, bet tik tol, kol vieną sykį ryžausi. Pasirodė, kad mano mintyse viskas buvo dešimt kartų sudėtingiau, nei yra iš tiesų. Kiekvienas receptas, kad ir koks sudėtingas jis atrodytų, visada susideda iš žingsnių, etapų. Tereikia sekti vieną po kito ir taip judama pirmyn. Konditerija dažnai reikalauja tikslumo, tačiau kartu dovanoja daug džiaugsmo, kai pavieniai ingredientai jūsų rankose virsta daugiasluoksniu tortu. O dar ir skaniu!“, – teigia tinklaraštininkė.
Todėl ji stengiasi receptus aprašyti kiek įmanoma išsamiau, nuosekliau, smulkmeniškiau. „Kai gamini ilgą laiką, vis daugiau dalykų pradeda atrodyti savaime suprantami. Tačiau labai noriu, kad gaminant pagal mano knygą pavyktų net tiems, kurie į virtuvę užklydo pirmąkart. Receptai gali pasirodyti ilgoki, bet ne dėl to, kad jie būtų sudėtingi. Tad jei nuo ryžto pagaminti kokį saldumyną stabdo tik baimė, noriu paskatinti vyti ją kuo toliau. Ta baimė nepagrįsta ir ji tik galvoje, o iš tiesų – nieko čia sudėtinga. Sėkmės tikimybė kaip tik labai didelė – skaitykite receptą, laikykitės instrukcijų ir jums pavyks!“ – tikina.
Skubėti nevalia
Kepdama plikytus pyragaičius Asta sako kantriai budinti prie orkaitės. Nors šiuos pyragaičius yrra kepusi dešimtis kartų, širdyje vis tiek, sako, tūno nerimo krislelis – ar pavyks, ar iškils, ar bus skanūs ir dailūs?
„Nesvarbu, kad žinau visas taisykles, man tiesiog pernelyg rūpi ir pernelyg norisi, jog jie iškeptų tobuli. Pusvalandis prabėga greitai, tuomet vos vos pravėrusi orkaitę (buities išmintis – paprasčiausiai užkišu orkaitės pirštinę už durelių, kad atsirastų mažas tarpelis orui judėti) palieku pyragaičius vėsti. Jie nemėgsta staigaus temperatūrų skirtumo, todėl ištraukti ką tik iškepusius būtų didelė klaida“, – įspėja Asta.
Prie orkaitės ji grįžta po valandėlės kitos. Įdaro pyragaičius varškės kremu – jis švelnus, gaivus ir
kvepia vanile. Ant dailių pyragaičių paberia miltelinio cukraus. Ir nors norėtų ragauti iškart, puikiai žinau – valandėlę pastovėję šaldytuve jie bus patys gardžiausi.
Išeis 30 pyragaičių
Paruošite per 1 val. + vėsinsite 1 val. ar ilgiau
Kepsite 30 min.
Plikytai tešlai:
1/2 stiklinės (125 g) pieno
1/2 stiklinės (125 g) vandens
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštas cukraus
1/4 šaukštelio druskos
100 g sviesto
1 stiklinė (140 g) miltų
4 kiaušiniai
Kremui:
300 g varškės (9 proc.)
1 1/4 stiklinės (312 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
3/4 stiklinės (150 g) cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
* Paruoškite plikytą tešlą. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį ir vanilės ekstraktą, suberkite cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps, masė užvirs ir ims smarkiai kunkuliuoti.
* Tada vienu ypu suberkite visus miltus ir maišydami mediniu šaukštu kaitinkite, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite ją dar porą minučių, kad išgaruotų nereikalinga drėgmė ir tešla būtų sausesnė.
* Nukaiskite puodą, tešlą perkelkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite. Tuomet vieną po kito į ją įplakite kiaušinius. Turi išeiti glotni, blizgi ir tiršta tešla, nuo šaukšto krentanti gabalais (o ne nubėganti), perbraukus per tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu turi likti griovelis.
* Pagal receptą plikytai tešlai reikia keturių kiaušinių, bet gali būti, kad ketvirto reikės tik pusės (jeigu kiaušiniai labai dideli). Todėl jį geriau išplakite dubenėlyje ir į tešlą įmaišykite dalimis, po šaukštą. Jeigu matysite, kad tešla jau tapo tokia, kokios reikia, kiaušinio likučio į ją nepilkite. Arba visus kiaušinius išplakite dubenėlyje ir į tešlą pilkite po samtelį, kaskart ją išplakite. Taip dar lengviau sumaišysite reikiamo tirštumo tešlą.
* Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C (iš viršaus ir iš apačios). Dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
siaurėjančius taisyklingos formos pyragaičius (tešlą spauskite konditerinį maišelį sukdami ratu).
Tarp pyragaičių palikite tarpus, nes kepdami jie pūsis ir didės.
* Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min. Tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar 15 min. Kepinius palikite atvėsti praviroje orkaitėje (užtruks apie valandą). Tik neatverkite
jos pernelyg plačiai ir jokiu būdu neišimkite iš orkaitės ką tik iškeptų pyragaičių, nes jie sukris (plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams).
* Paruoškite varškės kremą. Dubenyje varškę labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos kreminės tekstūros. Kitame inde grietinėlę elektriniu plakikliu išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite iki standumo. Sudėkite varškę ir dar trumpai paplakite, kad ji įsimaišytų.
* Įdarykite pyragaičius. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį plonu antgaliu, juo bakstelėkite į atvėsusių pyragaičių apačią ir įspauskite kremo. Tada apibarstykite juos milteliniu
cukrumi, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Atvėsęs ir sutvirtėjęs kremas bus pats gardžiausias!