„Mintis iškepti pyragą su daržovėmis man kilo grįžus iš vyro tėvų namų su gausybe produktų. Supratau, kad bulgariškos bulvės, morkos, porai ir kopūstai gali palaukti, o vakarienei iškepiau pyragą su špinatais ir fetos sūriu, nes reikėjo sunaudoti šviežius špinatus iš anytos daržo, antraip jau būtų pradėję vysti. Šiaip pagrindinis šio pyrago receptas yra su grybais ir sūriu. Beje, čia, Bulgarijoje kombinacija špinatai ir vietinis sūrus baltas sūris sirene, kaip graikiškoji feta, labai populiari“, – pasakoja Virginija.
Pasak Virginijos, tokiam pyragui tiktų daug daržovių: brokoliai, paprikos, svogūnai, žirniai ir, žinoma, patys įvairiausi sūriai.
Reikės pyrago (26 cm skersmens) tešlai:
60 ml pieno
1 šaukštas cukraus (8 g)
5 g sausų mielių
560 g miltų
žiupsnis druskos (4 g)
190 g sviesto
100 g grietinės
Įdarui:
kelių saujų špinatų
1 svogūno
kelių skiltelių česnako
3 kiaušinių
kelių šimtų gramų sūrio (fetos)
kelių v. š. jogurto
Gaminimas:
* Pieną truputį pašildyti, dėti sausas mieles ir cukrų. Išmaišyti ir palikti, kad suburbuliuotų.
* Dideliame inde sumaišyti miltus su druska.
* Tada paimti sviesto gabalą ir juo pirmiausia išteplioti kepimo formeles.
* Po to sviesto gabalą supjaustyti nedideliais gabaliukais, dėti į miltus ir arba trupinti viską pirštais iki biraus smėlio, arba daryti tai maišytuvo pagalba (čia geriausia naudoti K formos antgalį).
* Palengva supilti į smėlinę masę pieną su mielėmis ir sudėti grietinę. Viskas turėtų sulipti ir sušokti į vientisą tešlos gabalą (aš visa tai darau maišytuvu). Jeigu nesušoka, galima įpilti šiek tiek vandens, bet su vandeniu nepersistenkite.
* „Kažkada taip paruoštą tešlą dėdavau ilsėtis į šaldytuvą bent dvylikai valandų. Bet greitai paaiškėjo, kad mūsų šeimynoje tiek kantrybės laukti pyragų niekas neturi, tai pabandžiau kepti ir be ilsinimo. Na ir ką – viskas iškepa, ir skanu, ir gerai“, – atsimena Virginija.
* Taigi, taip suminkytą tešlą apkloti rankšluostėliu ir palikti kambary pakilti apie valandą.
* Kol tešla kyla, ruošti įdarą. Keptuvėj pakepinti svogūną, keletą skiltelių česnako, tada suversti kelias saujas šviežių špinatų. Pakepti, kol suminkštės – lieka jų ne tiek jau ir daug. Įtrupinti kelis šimtus gramų balto sūrio kaip graikiška feta, įmušti trejetą kiaušinių, įdėti keletą šaukštų jogurto.
* Sviestu pateptą kepimo formą iškloti tešla, kad susidarytų bortelis. Supilti įdarą.
Vyrui pyragas labai patiko ir jau užsisakė su poru, kuris, atvežtas iš anytos daržo, jau laukia savo eilės.