„Man pačiai desertų prisireikia itin retai. Bet jau, kai užsinoriu, tai turi būti „čia ir dabar“. Jei reikia ilgiau palaukti, noras gali vėl ilgam praeiti. Ir, tiesą pasakius, geriausias desertas man yra želė iš pakelio. O va su vyru – visai kitokie reikalai. Gali jis, žinoma, gyventi be desertų, bet geriau, kad jų būtų ant stalo kiekvieną dieną. Ir jokių ten želė ar kremų-pudingų. Mano vyrui desertas tra kepinys: pyragai, sausainiai, tartos, bandelės, kurios gali būti ir su lašinukais, nebūtinai saldžios. Vis tiek tai bus pavadinta deseru“, – kaip visada vaizdingai pasakoja tinklaraštininkė iš Palangos.
Tad šiandien Zina Bružienė ir dalijasi penkiais desertų receptais, pagal kuriuos pagamintus patiekalus ragausite jau po valandos.
Smėlinės tešlos sausainiai
Reikės:
100 g sviesto
300 g miltų
1 kiaušinio
1 v. š. grietinės
druskos žiupsnelio2 v. š. cukraus
vanilės
Glaistui:
0,5 kiaušinio baltymo
80 g cukraus
1 v. š. citrinos sulčių
Sulipdymui:
uogienės
Gaminimas:
Į dubenį dėti 100 g smulkinto šalto sviesto, apie 300 g miltų ir pirštais sutrinti iki sausų trupinių.
Tada įmušti 1 kiaušinį, dėti šaukštą grietinės, šiek tiek druskos, 2 šaukštus cukraus, vanilės ir greit viską suminyti į vieną tešlos kukulį.
Jei tešla per minkšta, dėti dar šiek tiek miltų ir iškočioti apie 1 cm lakštą.
Stiklainaite išspausti apskritus sausainiukus ir kepti juos 200 laipsnių orkaitėje apie 10–12 minučių.
Kol kepa, iš pusės kiaušinio baltymo, 80 gr cukraus pudros ir šaukšto citrinos sulčių suplakti glajų.
Iškeptus sausainiukus Zina padalina pusiau – vienus pamirko į glajų, ant kitų deda naminės uogienės po pusę šaukštelio, skubiai suvožia puseles į vieną pyragėlį ir deda į dar gerokai šiltą, bet jau išjungtą orkaitę glajui apstingti.
Traukite iš orkaitės ir skanaukite.