– Kristina, mėgstate daug ir skaniai gaminti – iš ko tai perėmėte?
– Manau, kad pomėgį gaminti skaniai paveldėjau iš močiutės. Mano močiutė ilgai panavo – ištekėjo tik 39 metų – visą laiką tarnavo dvaruose, pas kunigus, pas ponus. Vaikystėje visąlaik prie jos priskretusi buvau ir ji mane mokė įvairiausių dalykų. O ji mokėjo gaminti skanius aukštaitiškus patiekalus, tuo pačiu receptus tobulindavo – matyt, dvaruose buvo išmokusi.
Močiutė mums, anūkams, net ledus gamindavo. Jie būdavo tokie geltoni, iš plaktų kiaušinių, o šaldydavo rūsyje ant ledo, kurį žiemą iš Alaušo ežero būdavo parsinešusi.
– Tad štai iš ko paveldėtas skonio pajautimas – savo parduotuvėje „Gražu net mėlyna“ prekiaujate indais. Kad maistas būtų skanus, svarbu ir pateikimas, ar ne?
– Sakykite, ar maisto pateikimas gali pakeisti patiekalo skonį?
Man pačios negražiausios yra baltos plono stiklo lėkštės, kurių buvo privežta, vos tik Lietuva atgavo nepriklausomybę. Man indas turi būti sunkus, dailus, dekoruotas – kad būtų gražu vien jį tuščią ant stalo padėjus.
– O kokios indų tendencijos? Kas šiuo metu ant bangos?
– Į ką atkreipti dėmesį siekiant atsinaujinti indaują?
– Pastebėjau, kad šiuo metu mėgstama dengti stalą skirtingais, bet vieno stiliaus indais. Apie tai man pasakojo iš Amerikos grįžusi draugė, tokią pačią tendenciją mačiau ir Kretoje, kur atostogavau vasarą.
– Mėgstate pasidalyti senais gerais receptais. Pieniška daržovių sriuba – iš kur ji atsirado jūsų valgiaraštyje?
Tą sriubą aš verdu iki šiol, kai tik nusiperku šviežių daržovių. Išvirusios įpilu į dubenėlį ir ant viršaus užpilu šalto pieno. Kai kurie pieną pila į puodą baigdami sriubą virti ir užvirina. Aš taip nedarau, nes nemėgstu to susidarančio graimo, o ir pilant pieno į lėkštę sriuba greitai atvėsta iki malonios valgyti.
Panašiai gaminu ir pienišką makaronų sriubą – išverdu makaronus, o jau lėkštėje juos užpilu pienu. Žiemos metu tokiu pat principu verdu bulvių, morkų ir vermišelių sriubą. Tai labai geras patiekalas vakarienei.
– Turite dar vieną receptą iš aukso fondo – raugintus grybus. Papasakokite, kaip juos ruošiate?
– Taip grybus gamindavo mano močiutė. Aš išvis ilgai nežinojau, kad juos dar ir konservuoja. Mūsų kaime visada užraugdavo bačkutę grybų ir jų ilgai turėdavome. Labai skani ta rauginto grybo rūgštelė. O juk rauginti produktai – dar ir labai sveika.
Grybus raugiu ir pati, bet dažniau parsivežu mamos paraugtų – labai skanūs.
Pirmiausia visus grybus reikia nuvalyti ir gerai išvirti. Tada perplauti dideliu kiekiu šalto vandens, kad neliktų jokio glitumo. Ir tada jau į juos dėti druskos, pipirų žirneliais, lauro lapelį, nuluptas česnako skilteles, krapo kotą ar žiedyną. Ir viską išmaišyti. Tiesa, pasūdyti reikia drūčiai – grybai labai daug druskos sugeria. Per mažai pasūdžius ims pelyti.
Mes raugintus grybus suvalgome gana greitai – iki Kalėdų.
Rauginimui tinka baravykai, raudonikiai, lepšiai, kazlėkai, voveraitės, močiutė itin mėgo gruzdus raugti.
Kaime raugdavo viską: grybus, kopūstus, agurkus, obuolius. Sunka nuo raugintų kopūstų būdavo skaniausias mano gėrimas: įkiši puodelį į bačką su kopūstais, paspaudi ir ištraukęs puodelį tiesiog mėgaujiesi gėrimu.
Dabar kartais nusiperku iš ūkininkės pieną, tačiau jis taip skaniai kaip kaime nesurūgsta.
– Žadėjote pasidalyti dar vienu receptu iš aukso fondo – blynų su bulviniu padažu.
O svarbiausias šitame patiekale yra padažas. Jį močiutė ruošdavo iš vakarykščių virtų bulvių, kurias sutarkuodavo smulkia tarka ir užpildavo pienu, kad apsemtų.
Keptuvėje gerai pakepindavo lašinukus, kai šie paskrusdavo, supildavo ir apkepdavo svogūnus.
Galiausiai ten pat supildavo bulves su pienu ir sukdavo, kol sutirštėja. Močiutė negailėdavo lašinukų, tad padažas būdavo gana riebus, aš darau liesesnį.
Man iš vaikystės likęs valgymo procesas pagal senelį: atgnybdavo blyną, sulankstydavo jį, pasmeigdavo šakute ir dažydavo į padažą keptuvėje. Visi sėdėdavome apie tą keptuvę, dažydavome ir valgydavome.
Šiandien padažo kiekvienas valgytojas įsideda į savo lėkštę, bet aš vis tiek blyną lankstau kaip kadaise senelis.
Blynų tešla maišoma liesa – iš vandens, kiaušinio ir miltų, įberiant žiupsnelį druskos. Retkarčiais įpilu šaukštą aliejaus – kad blynas nesviltų. Išbandykite – labai skanu!
***
Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: maistas@delfi.lt.