Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Nasturjevienė džiaugiasi, kad šiųmetė vasara nepagailėjo cukinijų: „Jų tiek daug užderėjo, kad sunku darže ir praeiti, o skaniausios cukinijos yra jaunos, todėl stebiu, kad neperaugtų ir gaminu išsijuosusi ir patenkinta.“
„Dažniausiai gaminu blynus. Cukinijas blynams maišau su kitomis daržovėmis: morkomis bulvėmis, obuoliais. Sūresni blynai patinka mums su vyru, o saldesnius noriai valgo vaikai. Jei cukinijas ruošiu pietums tuomet mėgstamiausi visos šeimos yra mėsos ir cukinijų kotletai“, - pasakoja maisto mėgėja.
Greičiausiai nuo stalo, pasak Kristinos, dingsta cukinijų riekelės, apkeptos keptuvėje – prieš apkepant jas reikia apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Tai puikus užkandis, pusryčiai ar vakarienė.
„Labai skanus, aromatingas, sotus, sultingas, su gardžia sūrio plutele ir rūkytu kumpiu. O pagaminamas labai greitai, paprastai ir visai nesudėtingai“, – pasakoja K. Nasturjevienė.
Cukinijas maisto tinklaraštininkė pjaustė daržovių skustuku – plonomis juostelėmis, na o neturint tokio prietaiso galima supjaustyti plonomis riekelėmis.
Reikės:
~1 kg šviežių cukinijų
0,5 šaukštelio druskos
4 šaukštų džiūvėsėlių
4 šaukštų parmezano
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės (riebumas nesvarbu)
3 šaukštų parmezano
Alyvuogių aliejaus
100 g kumpio šalto rūkymo
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
Saujelės petražolių
Kaip gaminti:
* Daržovių skustuku plonomis juostelėmis supjaustau ~1 kg šviežių cukinijų. Jei neturite tokio įrankio, supjaustykite plonomis riekelėmis. Supjaustytas cukinijas verčiu į dubenį, beriu 0,5 šaukštelio druskos ir sumaišau.
* 4 šaukštus džiūvėsėlių ir 4 šaukštus tarkuoto parmezano sūrio beriu ant cukinijų ir vėl viską gerai sumaišau rankomis (ar šaukštu). Taip paruoštas cukinijas atidedu į šalį ir pasiruošiu užpilą.
* Užpilui į dubenį įmušu 2 kiaušinius, dedu 3 šaukštus grietinės (naudojau liesą 10%, bet riebumas neturi jokios reikšmės), beriu 3 šaukštus tarkuoto parmezano. Viską gerai sumaišau šakute – užpilas paruoštas!
* Į kepimo skardos (32x22 cm) dugną pilu šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pusę pjaustytų cukinijų išdėlioju į kepimo skardą. Ant viršaus supilu visą kiaušinių-grietinės-sūrio masę – pildama masę tolygiai paskirstau ant viso cukinijų paviršiaus.
* Mažais kubeliais ar juostelėmis (kaip labiau patinka) supjaustau šalto rūkymo kumpio. Supjaustytą kumpį dedu į kepimo skardą ant cukinijų. Burokine tarka sutarkuoju 100 g fermentinio sūrio. 30 g sutarkuoto sūrio beriu į skardą ant kumpio ir cukinijų. Tuomet likusias pjaustytas cukinijas išdėlioju į skardą uždengdama sūrį. Ant viršaus beriu likusį 70 g sutarkuoto fermentinio sūrio.
* Šaunu kepimo skardą į įkaitintą 200o C orkaitę, kepsiu ~30 min viršus apačia be vėjelio.
* Kol kepa apkepas, susmulkinu saujelę petražolių. Ant iškepto apkepo pabarstau smulkintų petražolių.
Skanaus gaminantiems!
Daugiau receptų https://www.maistomegeja.lt/