„Labai lengvai ir greitai pagaminama ruginė duona be raugo ir mielių. Duoną gardinau saulėgrąžomis ir moliūgų sėklomis, bet galima kepti ir be jų, o jei mėgstate riešutus ar džiovintus vaisius, jie taip pat puikiai tiks!
Duoną kepu iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas, tada praveriu orkaitės duris ir leidžiu duonelei atvėsti. Pjaustome tik atvėsusią!
Svarbu: soda turi būti gerai nugesinta, o tešla turi būti tiršta, bet puri“, – aiškina Kristina ir dalijasi savo receptu.
Ingredientai:
900 ml kefyro,
2 a. š. sodos,
1 a. š. druskos,
3 a. š. cukraus,
2 a. š. kmynų,
3 v. š. kviečių sėlenų,
3 v. š. viso grūdo avižinių dribsnių,
500 g viso grūdo ruginių miltų,
200 g saulėgrąžų,
moliūgų sėklų,
džiovintų vaisių ar riešutų.
Gaminimas:
* Į dubenį pilu 900ml (2,5 proc.) kefyro, beriu 2 šaukštelius sodos, labai gerai išmaišau. Dėl sodos masė turi pradėti šiek tiek „burbuliuoti“. Šis etapas labai svarbus, nes jei soda nesuveiks, duonelė neiškils ir neiškeps!
* Palieku dubenį 10 min. pailsėti.
* Tuomet į dubenį beriu šaukštelį druskos, 3 šaukštelius cukraus, 2 šaukštelius kmynų, 3 šaukštus kviečių sėlenų, 3 šaukštus viso grūdo avižinių dribsnių. Viską gerai išmaišau ir masę vėl palieku 20 min. pailsėti.
* Po 20 min. į dubenį verčiu 500 g viso grūdo ruginių miltų, 200 g saulėgrąžų (galima dėti ir džiovintų vaisių ar riešutų) – labai gerai sumaišau.
* Į kepimo formą 11x30 cm dydžio įtiesiu kepimo popierių.
* Paruoštą tešlą sudedu į kepimo formą.
* Spaudžiant sulyginu mentele duonelės paviršių.
* Kepsiu įkaitintoje 150 laipsnių orkaitėje apie 2 val.
* Po 2 val. orkaitės dureles praveriu ir leidžiu duonelei visiškai atvėsti. Atvėsusią duoną išimu iš orkaitės. Tik tuomet pjaustau!
Skanaus!