Šis receptas atkeliavo iš Lidos – močiutės, kuri parduotuvėje niekada neperka pyragų ir tortų, nes desertus mėgsta gaminti pati. „Man labai patinka gaminti desertus namuose. Mano šeima ir draugai visada laukia, ką naujo iškepsiu. Šį duonos apkepą su obuoliais išmokau gaminti iš savo mamos, kuri ruošdavo iš savo senovinės receptų knygos. Dabar ši vertinga knyga yra mano virtuvės dalis. Išsirenku kokį nors receptą, pagaminu ir dalinuosi šiais patiekalais su savo šeima,“ – pasakoja Lida.
Moteris atsimena: kai ji buvo maža, mama dažnai gamindavo šį apkepą, nes labai mėgo juodą duoną. Tiesa, Lidajį pamėgo ne iš karto. Tačiau jos mamai tai buvo mėgiamiausias pyragas, tad gamindavo dažnai, o Lida vis ragaudavo, kol laikui bėgant, apkepas tapo ir jos vienu mėgiamiausiu desertų.
Lida iš mamos paveldėjo ne tik minėtą receptų knygą, bet ir daugybę kitų gaminimo paslapčių. ,,Mama visada pabrėždavo, kaip svarbu yra naudoti šviežius ingredientus ir gaminant neskubėti, kad rezultatas būtų puikus. Kantrybės reikėjo, nes būdavo ir tokių receptų su duona, kur geriausio skonio ir rezultato laukdavome ne vieną ir ne dvi valandas“, – pasakoja.
Lida prisimena, kad jos mama iš duonos gamindavo ne tik gardžius apkepus, bet ir kitus unikalius senovinius patiekalus. Vienas jų buvo sriuba, vadinama „ubagynė“, kuri dėl savo paprastumo ir greito paruošimo patinka šeimai. Iš mamos Lida išmoko ir kaip pagaminti duoninį kisielių – jo skoniui moteris negali atsispirti.
Receptais su duona šiandien Lida dalijasi ir su Delfi Maistas skaitytojais.
Duonos apkepas
Reikės:
500 g juodos duonos
2 obuolių
2 šaukštų cukraus
2 šaukštų sviesto
Pusę šaukštelio cinamono
Pusę stiklinės grietinėlės ar pieno
Apelsino ar citrinos žievelės
1 kiaušinio
2 šaukštų miltinio cukraus
Gaminimas:
Duoną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir pamirkyti piene.
Obuolius nulupti, supjaustyti bet kokios formos gabalėliais, suberti į puodą, įdėti sviesto, cinamono, cukraus ir pavirinti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Į skardą dėti sluoksnį duonos (nupylus pieną), sluoksnį obuolių troškinio, vėl – duonos sluoksnį.
Viršų pabarstyti cinamonu, užpilti išplaktu kiaušiniu, užtarkuoti žievelės.
Kepimo skardą šauti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30-45 minutes.
Apkepą išimti iš skardos ir pabarstyti miltiniu cukrumi.
Lida dalijasi ir keletu patarimų, kaip šį receptą padaryti dar įdomesnį.
,,Vietoj juodos duonos galite naudoti kitos rūšies duoną, pavyzdžiui, baltą duoną ar ruginę duoną. Taip pat galite pridėti kitų vaisių ar uogų: kriaušių, bananų ar vyšnių, kurie apkepui suteiks dar ryškesnį skonį. Šį apkepą galite patiekti su aguonų arba saldžiu pienu bei vaniliniais ledais,“ – sako Lida.
Skanaus!
Štai dar keletas Lidos receptų, kurie puikiai tiks tiek šaltu, tiek karštu oru.
Mekeris
Reikės:
100 g juodos duonos
2 šaukštų cukraus
1 šaukštas grietinės
0,5 l virinto šalto vandens
Lazdynų riešutų
Gaminimas:
Duoną supjaustyti kubeliais, užpilti virintu šaltu vandeniu ir palaikyti apie 2 val.
Tada berti cukrų, išmaišyti, dėti grietinės (tinka ir grietinėlė) bei smulkiai kapotų riešutų.
Sriubą patiekti šaltą. Ji yra saldžiarūgščio skonio, ypač mėgstama karštomis vasaros dienomis.
Mekeris daugiausia valgomas vakarienei.
Duoniniai blynai
Reikės:
100 g juodos duonos
1 šaukšto miltų
50 g riebalų
1 kiaušinio
1 šaukšto miltinio cukraus
1 šaukšto vandens
Gaminimas:
Duoną supjaustyti norimo dydžio apvaliomis, keturkampėmis ir kitokių formų labai plonomis riekutėmis.
Kiaušinį išplakti, įberti šaukštą miltų, įpilti šaukštą vandens ir gerai išplakti tešlą.
Duonos riekutes pamerkti i tešlą dviem valandoms.
Į keptuvę dėti riebalų, įkaitinti ir sudėti tešloje išmirkytas duonos riekutes. Apkepinti abi puses.
Iškepusius blynus apibarstyti miltiniu cukrumi ir patiekti karštus. Labai tinka prie gilių kavos.
Duoniniai blynai yra rūgštoko, savito skonio.