Uogautojai jau ruošiasi žiemai ir verda uogienes iš braškių, vyšnių, aviečių ir kitų vasaros gėrybių. Maisto technologė Raminta Bogušienė teigia, kad visos uogos yra vertingos, nes turi ne tik angliavandenių, kurie suteikia energijos, bet ir vertingų skaidulinių medžiagų bei vitaminų.
Anot jos, renkantis uogas svarbu atkreipti dėmesį į jų kvapą, spalvą, išvaizdą. „Uogos privalo būti pakankamai subrendusios ir prinokusios, bet neištižusios. Pakuotėje atkreipti dėmesį, ar uogos yra švarios. Kvapas turėtų būti gaivus, šviežias, būdingas atitinkamos rūšies uogoms, be rūgimo, puvimo ar kitų pašalinių kvapų. Uogos turi būti sveikos, akivaizdžiai nepažeistos ligų, puvimo ar dėl kitų priežasčių nepradėjusios gesti, be suvytimo, pelėsio ir kitų gedimo požymių, žaliais, nesuvytusiais taurėlapiais, koteliais (jei juos turi)“, – pataria specialistė.
R. Bogušienė teigia, kad uogienė, pagaminta namuose, yra geras pasirinkimas, tik svarbu vartoti su saiku, nes ne pats cukrus yra blogai, o jo perteklius. Tad mėgaukimės saikingai!
Močiutės vyšnių uogienė
Ingredientai: 1 kg vyšnių, 1 kg cukraus.
Gaminimo eiga: vyšnias nuplauname, nusausiname, nuimame kotelius ir išimame kauliukus. Sudedame į puodą ir užpilame cukrumi bei paliekame pastovėti per naktį vėsioje vietoje, kad išsiskirtų sultys. Kitą rytą uogas pakaitiname 5 min. ant vidutinės ugnies, nugraibome putas ir paliekame atvėsti. Antrą kartą uogienę verdame 15 min., pamaišome mediniu šaukštu ir iš karto pilstome į paruoštus stiklainius, sandariai uždarome karštu vandeniu nuplikytais dangteliais ir apverčiame aukštyn kojomis bent penkioms minutėms. Tai padės išvengti pelėsio. Stiklainius laikome vėsioje vietoje. Skanaus!