Kaunietė Vilma savo virtuvėje dažnai gamina pyragus įvairioms šventėms, o tarp mėgstamiausių jos receptų vyrauja obuolių pyragai. Ji su malonumu gamina trupininius, sviestinius bei biskvitinius obuolių pyragus. Tačiau pati Vilma, jos šeima ir draugai vieningai sutinka, kad visgi skaniausias yra obuolių pyragas pavadinimu „Zosė“.
Vilma prisimena, kaip vaikystėje jos draugės mama dažnai kepdavo šį obuolių pyragą. Vaikai su nekantrumu laukdavo, kol jis iškeps, nes namus užpildydavo kvapnus cinamono ir šviežių obuolių aromatas. Tos akimirkos jai labai brangios ir dabar – kai pati kepa šį pyragą, visada prisimena tuos laimingus vaikystės laikus.
,,Gerai atsimenu, kai draugės mama dažnai sakydavo mums, kad obuoliai yra gamtos dovana, o šis pyragas – tai būdas pasidalinti šia dovana su brangiausiais žmonėmis. Jos pyragas visada būdavo kupinas šilumos ir jaukumo,“– prisimena Vilma.
Vilma šį obuolių pyragą kepą labai dažnai, nes parduotuvėse obuolių galima rasti ištisus metus, o ir receptas yra labai lengvas. Valgantieji visuomet giria pyragą dėl jo sodraus skonio, minkštos tekstūros ir kvapnaus aromato.
„Kiekvienas, kas paragauja šio pyrago, visada prašo recepto. Man labai džiugu juo dalintis ir žinoti, kad tai atneša džiaugsmą ir kitiems,“ – sako Vilma.
Vilma tiksliai negali pasakyti, kodėl šis receptas pavadintas ,,Zosė“, bet numano, kad jį taip pavadino draugės mama, kažkada gavusi šį receptą moters, vardu Zosė. Taip šiam skanėstui ir prilipo pavadinimu ,,Zosė“, dabar jau perduodamas ir kitai kartai. Kiek metų receptui, nežinia, bet Vilma jį žino jau apie 30 metų.
Sėkmės gaminant šį nesudėtingą, bet išties nuostabų obuolių pyragą!
Obuolių pyragas „Zosė“
Reikės:
0,5 kg ir daugiau obuolių
4 kiaušinių
500 g grietinės
1 stiklinės kefyro
1,5 stiklinės cukraus
1 nubraukto arbatinio šaukštelio sodos
13 šaukštų miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio cinamono
Gaminimas:
Pasiruošti du indus. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Viename inde sumaišyti kiaušinio trynius, cukrų, kefyrą, ir pusę normos grietinės. Supilti užgesintą acte sodą (sodą užpilti keliais lašais acto, kad ji išputotų). Supilti miltus.
Kitame inde gerai išplakti baltymus.
Kiaušinio baltymus supilti į indą, kuriame buvo sumaišyti visi ingredientai. Atsargiai viską išmaišyti.
Obuolius nuplauti, nulupti ir supjaustyti plonomis skiltelėmis.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, supilti tešlą. Ant tešlos viršaus sudėti obuolių skilteles, pabarstyti cukrumi ir cinamonu.
Kepimo indą šauti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30–40 minučių, kol pyrago viršus gražiai paruduos.
Iškepus ištraukti iš orkaitės ir ant karšto pyrago užpilti likusią grietinės dalį, ją paskirstyti tolygiai ant viso pyrago. Užbarstyti cinamono.
Vilma dalijasi ir keliais patarimais, kad pyragas išeitų kuo geriausiai.
„Jei norite, galite obuolius prieš kepdami apšlakstyti citrinos sultimis, kad jie neparuduotų. Taip pat kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl pyragą stebėkite ir kepkite, kol jis bus iškepęs per vidurį,“ – sako.
Vilma rekomenduoja pyragą valgyti šiltą arba atvėsusį su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle. ,,Valgant šį obuolių pyragą šiltą su vaniliniais ledais, skonis – nepakartojamas!“ – tikina moteris.
Štai ir viskas! Nieko sunkaus, bet šio pyrago skonis – nepakartojamas. Skanaus!