Tave drąsiai galima vadinti viena iš Izraelio virtuvės ambasadorių Lietuvoje. Jau keletą metų organizuoji kulinarinius renginius Izraelio skonių tema, savo tinklalapyje daliniesi receptais, rekomendacijomis. Kartą grįžusi iš kelionės rašei: „Mano meilė – Izraelis“. Urte, iš kur ta meilė?
Žinai, būna meilė iš pirmo karto. Tai čia buvo šitas atvejis, kuris ilgainiui peraugo į gražią draugystę. Į Izraelį vykau ne visai planuotai, tiesiog ieškojom fainos kelionių krypties. O kadangi mėgstu ruoštis kelionėms, pakankamai nemažai studijavau šios kultūros dalykų, domėjausi Izraelio virtuvės ypatumais. Kol galiausiai vienas po kito sekė ir seka renginiai, susiję su šios šalies virtuve. Ji mane labai žavi ir yra labai artima – tiek bendras miksas kitų pasaulio kultūrų, tiek skonio balanse, paruošimo būdais ir pačiu požiūriu į maistą.
Maistas Izraelyje yra savotiškas kultas, gyvenimo būdas. Kiek tau artima Izraelio maisto kultūra?
Izraelio šalies gyventojams maistas yra svarbi gyvenimo būdo dalis. Šeimos vakarienės, BBQ vakarėliai ir visos šventės yra neatsiejamos be gausių spalvingų patiekalų. Švieži, vietiniai produktai, kurių skonį tik pastiprina ryškūs prieskoniai yra bendravardiklis ruošiant maistą. Net gatvės ir greitas maistas lyginant su kai kurių šalių virtuvėmis yra sveikesnis. Na, gal falafeliai pitoje nėra lengvas užkandis, bet kai tai daroma su daug meilės ir gausa daržovių – būtent apie tai yra ši maisto kultūra. Įdomus faktas, kad Izraelio virtuvė yra kelių ar net keliolikos virtuvių mišinys, kuris susiformavo kuriantis valstybei bei dėl iš viso pasaulio grįžusių izraeliečių. Kiekvienas įnešė pasaulietiškumo. Todėl ir man ta virtuvė artima ir labai brangi – pasaulietiška. Be to, kad naminio humuso mano šaldytuve yra nuolat, šeimai pakankamai dažnai gaminu šios virtuvės inspiruotą maistą.
Kiekvienas regionas turi savo virtuvei būdingus ypatumus, technologijas, kuriuos lemia gamtinės sąlygos ir klimatas. Izraelis – kontrastų šalis. Kokie tavo nuomone Izraelio virtuvės elementai išskiria ją iš kitų pasaulio virtuvių?
Man Izraelio virtuvė atrodo be galo turtinga. Kaip jau sakiau, joje gausu ne tik aplinkinių tautų, bet ir iš už jūrų marių pargabentų prieskonių ar įpročių. Kai galvoju apie jos ypatybes, apibūdinu taip: pietietiška charizma, rytietiški prieskoniai, skandinaviškas užtikrintumas ir vakarų Europos topai. Ar žinojote, jog Izraelyje populiariausi sumuštiniai su marinuota silke ir svogūnais? Kad bene labiausiai pamėgtas patiekalas yra vištienos šnicelis, atvykęs iš vokiečių ir austrų. Čia pusryčiai neatsiejami ne tik be žymiosios šakšukos, bet ir prancūziško skrebučio su kiaušiniu Challah (liet. chala). Taip, ji turtinga ir žavinga.
Daugelis žmonių Izraelio virtuvę painioja su žydų. Kaip nepasimesti?
O taip, čia dažna klaida. Izraelio virtuvės viena iš daugelio dalių yra žydų virtuvė, bet tai nėra tapatu. Papročiai ir tokie įpročiai, kaip šabas, košerinė mityba yra žydų kilmės žmonių įpročiai. Būtent žydų virtuvė yra labai plačiai paplitus visame pasaulyje, ten kur gyvena šios tautos atstovai. Kai kalbame apie žydų virtuvę, tai iškart prieš akis iškyla beigeliai, bet jie tik mažytė dalis gėrybių, kurie labai artimi ir mūsų virtuvei. Ar žinojote, jog populiariausi Hanukos šventės patiekalai mielinės spurgos su džemu ir bulviniai blynai, vadinami latkėmis. Be riebių kepinių, čia nemažai ir sveiko maisto, rimtų troškinių, naminių sultinių, salotų, šviežios žuvies ir patiekalų iš daržovių. Pasižvalgykite po žydiškos virtuvės paieškas google ir nustebsite, kiek nežinojote apie tai, kad krūva stalo gėrybių yra būtent kildinami iš šios kultūros.
Izraelyje 5 procentus populiacijos sudaro veganai. Tel Avivas vadinamas pasaulio veganų sostine. Ar keliaudama jutai šio gyvenimo būdo įtaką šiuolaikinei vietos gastronomijai?
Izraelyje daug maisto draugiško veganams. Čia naudojamos įvairios daržovės, ankštinės kultūros. Net tarp gatvės maisto bestselerių – kepti kalafiorai. Tas pats humusas yra veganiškas maistas. Patiekaluose gausu pupelių, baklažanų, naudojamos visų spalvų daržovės ir vaisiai. Kaip pavyzdžiui, garsiosios morkų salotos ar kuskuso salotos Tabbouleh (liet. tabulė) irgi tinka veganams. Aš gal taip stipriai nepastebėjau šio judėjimo, bet dėl to, kad nėra atskirties tarp valgytojų. Čia žmonės ir taip nemažai valgo augalinės kilmės maisto. Nors žuvis, jūros gėrybės ir mėsa, užima svarbią raciono dalį.
Kaip vertini Izraelio virtuvės sklaidą Lietuvoje?
Kadangi šia kultūra domiuosi gan seniai ir galiu vertinti pokyčius – jie tiesiog įspūdingi. Kai pirmus kartus gaminau humusą ir apie tai pasakojau savo socialinėje erdvėje – turėjau ilgiausiai pristatinėti ir skatinti išbandyti. Dabar net viena TV ryto laida ką tik prašė manęs nufilmuoti, kaip gaminti humusą namuose. Restoranai drąsiai įsitraukia Shakshuka (liet. šakšuka) kiaušinius prie pusryčių patiekalų, nemažai kur gali rasti humuso. Manau, kad ateina metas ir kitiems Izraelio virtuvės patiekalams atsirasti ir apsigyventi restoranų meniu. Žmonės atranda ir noriai mėgaujasi. Aišku, kad Izraelio ambasados ir kultūros palaikytojų indėlis čia yra didelis.
Esi bendravusi su skirtingais Izraelio virtuvės šefais. Ne kartą minėjai, jog būtent jų receptais daliniesi. Ko gero, iš šefų gavai ne vieną patarimą, kuris padeda ne tik gaminti, bet ir geriau pažinti Izraelio skonius. Ką patartum Izraelio virtuvės naujokams Lietuvoje?
Pagrindinis patarimas, kurį man sakė kiekvienas šefas arba tos šalies atstovas: meilė yra svarbus ingredientas. Visuomet gaminti geros nuotaikos ir įdėti daug meilės į patiekalus. Tuo vadovaujuosi nuolat gamindama ne tik šios šalies patiekalus. O jeigu neturiu tam ūpo, tai tiesiog keliauju į restoraną arba užsisakau maisto. Niekada nereikia perspausti. Dar labai svarbu, jog dauguma patiekalų yra pakankamai nesunkiai pagaminami ir patinka nuo mažo iki didelio žmogaus. Tad noriu palinkėti nebijoti, išbandyti ir pačiam suprasti, kaip yra gera atrasti naujas virtuves bei jas integruoti į savo spalvingą kasdienybę.
Kokiais receptais šį kartą daliniesi?
Aštrios Izraelietiškos morkų salotos
Spicy Israeli Carrot Salad
Reikės:
- 6 morkų
- 1,5 citrinos sulčių
- 1 aštraus žalio čili pipiro
- druskos
- pipirų
- kalendros
- 3 nedidelių svogūnų
- 4 skiltelių česnako
Gaminimo eiga:
1. Nuplaukite citriną, nuo maždaug puse citrinos nutarkuokite citrinos žievelę. Ją naudosime salotoms. Citrinas išspauskite.
2. Morkas galite sutarkuoti naudojant virtuvinį kombainą. Izraelietiškoms salotoms morkos turi būti plonais šiaudeliais. O marokietiškoms salotoms pjaustome apvaliais griežinėliais.
3. Susmulkinkite česnaką, svogūną bei pipirą.
4. Supjaustykite kalendras.
5. Į dubenį sudėkite visus ingredientus, berkite druskos, pipirų, pilkite citrinos sulčių ir dėkite citrinos žieveles.
6. Valgykite vienas arba mėgaukitės
Tabulė – kuskuso salotos
Levantų virtuvės vegetariškas patiekalas – kuskuso salotos, gaminama arba su bulguro kruopomis arba su kuskusu. Izraelyje itin populiarios.
Jums reikės:
- 250g perlinio kuskuso
- Skirtingų spalvų pomidoriukai
- 2 agurkai
- Svogūno laiškai
- Paskrudinti kedrinių pinijų riešutai
- Pusė stiklinės granatų sėklų
- Kalendros
- Petražolių
Padažui:
- Citrina
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Pipirai
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu aliejaus ir sudėkite kuskusą. Truputį pakaitinkite, iki kol kruopos taps auksinės spalvos ir užuosite lengvą paskrudinimą.
2. Pilkite 1:2 santykiu kuskusas: vanduo. Berkite žiupsnį druskos ir palikite virti ant nedidelės ugnies.
3. Išvirusias kruopas atvėsinkite.
4. Per tą laiką, kol verda kruopos, pasiruoškite visus ingredientus. Supjaustykite pomidorus, agurkus, svogūno laiškus, pasiruoškite granatų sėklas.
5. Sukapokite petražoles ir kalendrą.
6. Paruoškite padažą iš citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
7. Sumaišykite visus ingredientus, nepamirškite pagardinti pipirais, sudėkite kedrinių pinijų riešutus ir skanaukite.
8. Beje, kuskusas puikus ir kitą dieną, tad puikiai tiks į pietų dėžutę. Galima šalia pasikepti ir halloumi sūrio.
Izraelietiškas vištienos šničelis
Jums reikės:
- 2 vištienos krūtinėlių
- Pusės stiklinės miltų
- druskos
- džiūvėsių
- saldžiosios paprikos miltelių
- sezamo sėklų
- pipirų
- 2 kiaušinių
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
1. Vištienos krūtinėlę pasidėkite ant tvirto paviršiaus. Apačioje patieskite plėvelę, taip pat uždenkite ja ir viršų. Pamuškite iki kol ji taps maždaug 0.5cm storio.
2. Jeigu norite didelių šnicelių – kepkite iš visos krūtinėlės. Tačiau galite ją padalinti į dvi tris dalis – turėsite mažesnius gabalėlius.
3. Kiaušinius suplakite.
4. Į miltus įmaišykite druskos.
5. Į džiūvėsėlius įmaišykite saldžiosios paprikos miltelius, sezamo sėklas ir pipirus.
6. Labai svarbus eiliškumas – išmuštą krūtinėlę apvoliojame miltuose, tuomet dedam į kiaušinio plakinį ir tuomet dedame į džiūvėsėlių miksą su saldžiaja paprika ir sezamo sėklomis.
7. Gerai įkaitiname aliejų, jo turėtų būti gausiai ir kepam.
8. Užtenka pakepti po 3 minutes iš abiejų pusių, kadangi mėsa yra plona, ji greit iškepa. O perkepimas pavojingas jos minkštumui, tai dažna klaida, kodėl mėsa tampa guminė.
Urtės Mikelevičiūtės keliones ir gaminimus galite sekti jos instagram paskyroje.