„Ryžių rutuliukus arancini su grybais ir mocarela gaminu visada, kai turiu vakarykščio daugiaryžio, tai puikus būdas sunaudoti likusį garnyrą. O ryžių rutuliukai tinka kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą, taip pat tai yra puiki idėja vakarėliams. Galima juos patiekti su pomidorų arba saldžiarūgščiu padažu, puikiai tinka ir majonezas su česnaku“, – sako Indrė.
Tinklaraštininkė dažniausiai ryžių rutuliukus gamina su grybais, mocarela arba rikota, kartais – su mėsa.
„Rutuliukus galima įdaryti mėsa, daržovėmis ir panašiai. Kviečiu drąsiai eksperimentuoti su skoniais įdedant žolelių, čili pipirų, pesto, rikotos ir t. t. – iš tiesų, labai platus pasirinkimas“, – sako tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ kūrėja.
Ryžių rutuliukai
Reikės:
• 1/2 vakaryksčio daugiaryžio (receptas žemiau)
• 200 g miltų
• 200 g džiūvėsėlių
• 2 kiaušinių
• 125 g mocarelos rutuliukų
• 50 g pekorino arba parmezano
• 1 l saulėgražų ar rapsų aliejaus rutuliukams virti
• 1 citrinos
• juodujų pipirų pagal skonį
• džiovintų raudonėlių
Gaminimas:
1. Iš vakaro išvirkite daugiaryžį. Per naktį daugiaryžį laikykite šaldytuve.
Pasiimkite 3 nedidelius dubenis: į vieną supilkite miltus, į kitą – džiūvėsėlius, o į trečią įmuškite kiaušinius ir juos gerai išplakite. Į miltus įberkite šiek tiek parmezano, juodųjų pipirų, norimų prieskonių – aš naudojau džiovintus raudonėlius.
Mocarelos rutuliukus perpjaukite perpus.
Smulkiai sutarkuokite parmezaną ir įmaišykite į šaltą daugiaryžį. Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliuko dydžio rutuliukus, į vidų įdėkite mocarelos gabaliuką. Paruoštą rutuliuką apvoliokite miltuose, tada merkite į kiaušinio plakinį ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
Aliejų supilkite į puodą, nustatykite vidutinę kaitrą ir palaukite, kol įkais. Rutuliukus virkite apie 7 minutes karštame aliejuje, kol apskrus iš abiejų pusių. Sudėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalai.
Patiekite su citrinos skiltelėmis. Skanaus!
Reikės:
•1,2 l vištienos ar daržovių sultinio
• 1 svogūnas
• 300 g mėgstamų grybų (naudojau miško)
• 2 saliero stiebai
• kokybiškas alyvuogių aliejus
• 2 gabaliukai sviesto (apie 60 g nesūdyto)
• 300 g Arborio ryžių
• 150 ml baltojo vyno
• 60 g parmezano
• žiupsnis baravykų druskos
• žiupsnis liofilizuotų pertražolių
Gaminimas:
Užvirkite sultinį.
Nulupkite, smulkiai supjaustykite svogūną, saliero stiebus ir grybus. Aš gaminau puode, bet jei turite keptuvę aukštais kraštais, gaminkite joje. Nustatykite vidutinę kaitrą, įpilkite 1 šaukštą aliejaus, įdėkite 1 gabaliuką sviesto. Pamaišydami kepkite 10 minučių, kol daržovės suminkštės, bet liks ryškios spalvos, tada suberkite ryžius ir 2 minutes pakepkite.
Supilkite vyną ir maišykite, kol jį visą ryžiai sugers. Įpilkite sultinio samtį ir palaukite, kol jis susigers. Nepamirškite maišyti!
Kai sultinys susigers, pakartokite ir taip darykite, kol sunaudosite visą sultinį. Virimas užtruks apie 16–18 minučių. Išvirę ryžiai turi būti minkšti, bet ne per minkšti!
Baigus virti įdėkite gabalėlį sviesto, tarkuotą parmezaną, pagardinkite prieskoniais.
Uždenkite ir leiskite pailsėti bent 5 minutes, kad daugiaryžis taptų tirštas ir lipnus. Dar kartą išmaišykite ir patiekite. Skanaus!