Apie Ukrainos virtuvę:
- Ukrainos virtuvė – slaviška, susiformavusi veikiama lietuvių, baltarusių, lenkų, vokiečių, vengrų ir turkų kulinarinių tradicijų.
- Populiariausias ukrainietiškos virtuvės produktas – sūdyti lašiniai.
- Ukrainoje ypač mėgstami miltiniai patiekalai, gaminami daugiausia iš kvietinių miltų: pyragai, bandelės, virtiniai, kukuliai.
- Populiariausia daržove Ukrainoje galima laikyti burokėlius, iš kurių ukrainiečiai verda daug įvairių barščių, valgo tiek šviežius, tiek raugintus.
- Populiariausi prieskoniai ir žolelės – svogūnai, česnakai, krapai, kmynai, mėtos, čiobreliai, raudonieji ir juodieji pipirai, laurų lapai, anyžiai, cinamonas.
- Ukraina užaugina bene daugiausia saulėgrąžų pasaulyje, todėl natūralu, kad čia mėgstamas saulėgrąžų aliejus.
Virtiniai su bulvėmis
4 porcijos
Tešlai reikės:
- 200 g miltų
- 1 kiaušinio
- 200 ml kefyro
- ½ šaukštelio sodos
- Bulvių įdarui reikės:
- 500 g bulvių
- 2 nedidelių svogūnų
- 50 ml aliejaus
- ½ šaukštelio druskos
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Paruošti tešlą: miltus persijoti, įmušti kiaušinį, suberti druską. Sodą supilti į kefyrą, gerai išmaišyti, kol suputos, ir viską supilti į miltus. Išminkyti vientisą tešlą. Palaikyti apie 20–30 minučių kambario temperatūroje, kad subręstų.
Paruošti bulvių įdarą: bulves su lupenomis išvirti. Nulupti ir sugrūsti ar sumalti iki vientisos masės. Svogūną supjaustyti smulkiai ir pakepinti aliejuje. Kepintus svogūnus, druską, pipirus ir likusį aliejų sudėti į bulves ir gerai išmaišyti. Atvėsinti.
Gaminti virtinius: iškočioti maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą ant stalo (jei limpa, pamiltuoti). Išspausti paplotėlius. Dėti bulvių įdaro ir sulenkus užspausti kraštus. Virti pasūdytame vandenyje 8–10 minučių. Patiekti su grietine, spirgučių ar grybų padažu.
Daugiau Ukrainos ir kitų šalių receptų rasite knygoje „Pasaulio šalių virtuvė“