„Meksikos virtuvė yra tikras skonio reikalas ir etalonas, o ir pasižymi ji didžiule skonių įvairove: aitriosios paprikos, kmynai, kalendra, česnakai, svogūnai, šviežios žolelės, daržovės, citrusiniai vaisiai. Dar pridėkime ir salsos bei molės padažus, platų pasirinkimą – nuo takų, kesadilijų ir kitų užkandžių iki enčiladų, tamalių ir kitų gausių patiekalų. Ne veltui Meksikos virtuvė daro didelę įtaką viso pasaulio gastronomijai“, – sako V. Radzevičius.
Pasak jo, pagrindinės meksikietiško maisto savybės yra aštrumas, citrusiniai poskoniai ir prieskoninės žolelės. Šią kombinaciją labiausiai išryškina tokie patiekalai kaip takai, kesadilijos, gvakamolė, enčilados ir fachitos – visi jie neįsivaizduojami be aitriosios paprikos, kalendros, kmynų, raudonėlio, česnako ir svogūnų.
Stebinanti aštrumynų gausa
Pats Meksikoje lankęsis keliautojas teigia, kad šios šalies maistas – itin įvairus. Jis taip pat atvirauja, jog kelionėje po šią Centrinės Amerikos valstybę yra patyręs daugybę malonių gastronominių pojūčių.
„Valgiau neįprastai daug pupelių ir kukurūzų, įvairiomis formomis: nuo patiekalų iki padažų ar miltų. Žinoma, patyriau ir daug aštrių pojūčių, kartais net iki ašarų ir oro gaudymo – atrodydavo, kad tuo metu net dantų plombos lydosi nuo karščio“, – juokauja V. Radzevičius.
Paklaustas, ar eilinį Lietuvos gyventoją nustebintų meksikietiški maisto papročiai, pašnekovas įvardija keletą esminių skirtumų: „Stalas nukraunamas daugybe patiekalų, o daug ką gali valgyti tiesiog rankomis, imdamas iš lėkštės – čia vyrauja užkandžių kultūra. Maistas, bendrąja prasme, yra kaloringas, sotus, tad nemažai meksikiečių yra mano sudėjimo. Vis dėlto, labiausiai keliautojus iš Lietuvos, tikėtina, nustebintų aštrumynų gausa.“
Unikaliai paprastos, bet gardžios – fachitos: pavyks paruošti kiekvienam
Nekantraujantiems išmėginti Meksikos virtuvės skanumynus, keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius siūlo pasigaminti paprastas, bet išskirtinai gardžias fachitas. Kai kuriems jos gali priminti Lietuvoje itin populiarius kebabus.
„Įdomu tai, kad šį patiekalą galima susikomplektuoti taip, kaip norisi pačiam. Siūlyčiau išmėginti vištienos fachitas su paprikomis ir svogūnais – puikiai tiks mūsų skoniui. Tačiau vietoje vištienos galite rinktis ir kitą mėsą“, – pataria „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius.
Vištienos fachitoms reikės:
500 g šviežios vištienos krūtinėlių filė
1 raudonosios paprikos
1 geltonosios paprikos
1 žaliosios paprikos
1 didelio raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako (smulkintų)
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. kmynų
1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
1 a. š. aitriosios paprikos miltelių
1 žaliosios citrinos sulčių
Minkštų tortilijų (kvietinių arba kukurūzų miltų)
Žiupsnelio druskos, pipirų
Gvakamolės, salsos padažo, grietinės, sūrio, kalendros ir kitų pagardų pagal skonį
Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, rūkytos ir aitriosios paprikų miltelius, žaliosios citrinos sultis, druską ir pipirus.
Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į paruoštą marinatą. Marinuokite vištienos juosteles šiame mišinyje bent 30 minučių, o dar geriau – per naktį šaldytuve.
Įkaitinkite didelę keptuvę ar grilį, ir ant didelės kaitros apkepkite marinuotas vištienos juosteles, kol jos gražiai apskrus – maždaug apie 5–7 minutes. Tuomet išimkite vištieną iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
Supjaustykite paprikas ir svogūną plonomis juostelėmis. Toje pačioje keptuvėje, kur kepėte vištieną, apkepkite paprikas ir svogūnus, kol suminkštės ir šiek tiek karamelizuosis – tam taip pat prireiks 5–7 minučių.
Sudėkite vištieną atgal į keptuvę su daržovėmis, sumaišykite ir šiek tiek pašildykite. Atskirai pašildykite tortilijas.
Kiekvienas valgytojas gali pats susikomplektuoti norimo skonio fachitą, į tortiliją įdėdamas vištienos ir daržovių mišinio, paskanindamas jį mėgstamais papildomais ingredientais: gvakamole, salsos padažu, grietine, sūriu ar kalendra. Skanaus!