* Bananai – puikios nuotaikos šaltinis. Juose yra amino rūgšties triptofano, kuri didina serotonino (laimės hormono) lygį organizme.

* Bananus naudinga valgyti prieš treniruotę. Šie vaisiai ne tik suteiks energijos, bet taip pat suvaldys cukraus kiekį kraujyje.

Bananai yra ir puikus užkandis ir po sporto. O ypač – šį vaisių valgant su natūraliu jogurtu. Kaip rašoma „Iki“ pranešime žiniasklaidai, šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu, dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte, šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą.
Bananai.

* Jei kankina raumenų mėšlungis, tai yra pakankama priežastis dažniau valgyti bananus. Šiuose vaisiuose gausu B grupės vitaminų, kurie užkerta kelią raumenų skausmui.

* Bananuose yra daug kalio, todėl šie vaisiai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir sumažina insulto bei širdies smūgio riziką.

* Bananuose esantys pektinai gerina virškinimą ir padeda pašalinti iš organizmo toksinus bei sunkiuosius metalus.

* Bananai yra tiesiog nepakeičiami dirbant protinį darbą ar ruošiantis egzaminui. Šiuose vaisiuose esančios medžiagos gerina smegenų veiklą, todėl įsisavinti informaciją tampa kur kas paprasčiau.

* Šiuose vaisiuose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala ir padeda išvengti lėtinių ligų vystymosi.

* Bananuose esantis vitaminas C padeda stiprinti imunitetą ir leidžia išvengti įvairių ligų.

* Šie vaisiai padeda sumažinti skrandžio rūgštingumą. Jei nesėkmingai kovojate su šia problema, vertėtų valgyti daugiau bananų.

* Bananus rekomenduojama valgyti ir tiems žmonėms, kurie turi skrandžio opą. Šie vaisiai švelniai veikia virškinamąjį traktą ir jį nuramina.

„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus.

„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, be to, juose naudingų medžiagų randama mažiau“, – primena gydytoja dietologė.

Taigi, priežasčių, kodėl verta valgyti bananus, yra ne taip ir mažai. Juos galima valgyti vienus arba iš jų paruošti įvairių puikių patiekalų. Siūlome išbandyti bananų pyrago receptą – jį labai paprasta paruošti, o skonis maloniai nustebins net ir pačius išrankiausius.

Bananų pyragas su šokoladu
Šokoladinis bananų pyragas

Jums reikės:

4 bananų
3 kiaušinių
200 g kvietinių miltų
100 g sviesto
50 g cukraus (nebūtina)
50 g šokolado
1 arb. š. kepimo miltelių
Cukraus pudros (nebūtina)

Kaip gaminti?

* Į gilų dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir supilkite tirpintą sviestą (cukraus galite ir nedėti).

* Nulupkite tris bananus ir sutrinkite šakute iki tyrės konsistencijos. Sudėkite į dubenį su kitais ingredientais.

* Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite į ruošiamos tešlos dubenį.

* Sutarkuokite šokoladą ir suberkite į tešlą. Išmaišykite.

* Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą.

* Nulupkite likusį bananą, perpjaukite išilgai ir abi puseles įspauskite į tešlą.

* Pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių. Praėjus šiam laikui, mediniu iešmeliu patikrinkite, ar bananų pyragas iškepęs (iešmelis turi likti švarus).

* Iškeptą bananų pyragą galite pabarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

Bananiniai varškėčiai


Ingredientai:

Miltai 1 stiklinė
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 0.5 stiklinės
Kefyras 0.5 stiklinės
Varškė 0.5 stiklinės
Bananai 1 vnt.
Razinos sauja
Druska žiupsnelis

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakite su pienu ir kefyru.

2. Įberkite žiupsnelį druskos ir po truputį įmaišykite miltus.

3. Varškę sutrinkite ir įmaišykite į tešlą.

4. Bananus smulkiai supjaustykite, sutrinkite ir įmaišykite į tešlą.

5. Suberkite razinas ir išmaišykite.

6. Jei tešla per skysta, įdėkite dar šaukštą miltų. Jei per kieta, įpilkite šlakelį pieno.

7. Kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai pagels.

8. Patiekite su skystu medumi.

Skanaus.

Bananiniai keksiukai


Jums reikės:

2 didelių bananų
¼ puodelio klevų sirupo
½ puodelio graikiško jogurto
1 didelio kiaušinio
½ puodelio pieno
½ puodelio žemės riešutų sviesto
2 a. š. vanilės ekstrakto
1 ¾ puodelio kvietinių miltų
1 a. š. cinamono
1 a. š. sodos
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sutrinkite bananus ir įmaišykite klevų sirupą, graikišką jogurtą, kiaušinį, pieną, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir druską. Į gautą mišinį įmaišykite gautą bananų ir jogurto masę. Visą sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 15-20 minučių.

Bananų ir avižinių dribsnių apkepas

Reikės:

3-4 didelių prinokusių bananų;
2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių;
100 g smulkintų graikinių riešutų;
2 puodelių pieno;
1/3 puodelio rudojo arba turimo cukraus;
2 didelių kiaušinių;
½ šaukštelio druskos;
½ šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
½ šaukštelio cinamono;
¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Kaip gaminti:

* Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
* Gerai sutrinkite bananus šakute. Sudėkite juos į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.
* Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.
* Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.
* Avižų mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.

Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu. Skanaus!

Bananų glotnutis su riešutų sviestu
Sotusis bananų kokteilis

Jums reikės:
1 puodelio supjaustytų bananų
¼ puodelio graikiško jogurto
¼ puodelio pieno
¼ a. š. vanilės ekstrakto
2 a. š. riešutų sviesto
Gaminame:
Į trintuvą sudėkite bananus, supilkite graikišką jogurtą, pieną, vanilės ekstraktą, riešutų sviestą. Viską sutrinkite iki vientisos masės, jeigu norite – įsidėkite ledukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją