Apimti streso ar tiesiog prastos nuotaikos emocijas dažnai mėginame sutramdyti ko nors užvalgydami arba išgerdami. Deja, „raminamieji“ užkandžiai ne tik atsiliepia svarstyklių rodmenims, bet ir negailestingai praneša apie save per odą. Ne veltui viso pasaulio dermatologai ragina atitinkamai koreguoti gyvenimo būdą, t. y. fizinį aktyvumą, miego režimą ir, žinoma, mitybą.

Padedant modeliui ir gyvenimo būdo temomis rašančiai tinklaraštininkei Dianai Grikorenko žurnalui „Marie Claire“ pavyko sudaryti sąrašą produktų, kurių vartojimą patartina griežčiausiai kontroliuoti ir kuriuos reikia stengtis keisti sveikesniu maistu, jei norisi puikuotis gera fizine forma ir gražia oda.

Alkoholis skatina kraujo cukraus lygio kilimą, be to, didina šlakų ir toksinų koncentraciją organizme, o jie, žinia, su prakaitu ir riebalinių liaukų išskiriamais riebalais pašalinami per veido odos poras. Pernelyg dažnas alkoholio vartojimas sukelia dehidrataciją, lemiančią odos sausumą, sudirgimą ir raukšlių atsiradimą.

Alkoholis taip pat skatina vitamino A pasišalinimą iš organizmo, o jis yra atsakingas už dermos ląstelių atsikūrimą, todėl kai šio vitamino stinga, kyla tokių reiškinių kaip spuogai, aknė, egzema ir žvynelinė rizika.

Karvės pienas

Laktozė (pieno cukrus) skatina insulino sintezę, todėl didėja steroidų poveikis odai, be to, padaroma įtaka natūraliam hormoniniam fonui ir taip sukuriamos sąlygos įvairioms odos problemoms, dažniausiai – aknei.

Mitybos specialistai tvirtina, kad melatoninas, progesteronas ir estrogenas sukelia sudirgimą ir depresiją. Pieną galima bandyti keisti alternatyviais augalinės kilmės produktais.

Pernelyg gausus cukraus vartojimas priveda prie nervinio dirglumo, rimtų virškinimo problemų, nepraeinančio nuovargio jausmo, energijos sumažėjimo, anemijos, taip pat raumenų ir odos susirgimų. Pernelyg didelė cukraus koncentracija organizme gali privesti ir prie glikacijos.

Paprastą cukrų galima pabandyti keisti natūraliu (gliukoze) arba kokiu nors saldikliu, pavyzdžiui, topinambų sirupu.

Druska

Piktnaudžiavimas gausiai sūdytu ir aštriu maistu gali neigiamai paveikti bendrą odos būklę, bet ypač – paakių sritį. Reikalas tas, kad pavartojus didelį kiekį druskos organizme ima kauptis skysčiai, todėl paakiai gali patinti ir pabrinkti.

Kava

Spuogai nuo kavos gali išberti kiekvieną, nepriklausomai nuo odos tipo. Kavoje esantis kortizolis, vadinamasis streso hormonas, gali išprovokuoti perteklinį riebalų liaukų aktyvumą ir nulemti odos bėrimą. Kava slopina organizmo gebėjimą savintis vitaminus ir mineralines medžiagas. Tačiau užvis blogiausia, kad kava, slopindama kolageno gamybos intensyvumą, prisideda prie pirmalaikio odos senėjimo.

Vietoj kavos rytais įpraskite gerti arbatą, pavyzdžiui, mačią.

Greitasis maistas

Greitajam maistui priskiriami patiekalai paprastai pasižymi didžiuliais rafinuotų angliavandenių kiekiais. Tai reiškia, kad juose daug cukraus, o maistinė jų vertė labai maža. Vadinamieji greitieji angliavandeniai sukelia staigų kraujo cukraus ir insulino šuolį, o jis provokuoja uždegiminius procesus ir skatina sebumo (odos riebalinių liaukų išskiriama medžiaga) gamybą, todėl ima kimštis odos poros, formuojasi spuogai ir kyla aknės rizika.

Mėsa

Tinkamai paruošta neriebi mėsa – puikiausiais baltymų ir kitų gyvybiškai organizmui būtinų maisto medžiagų šaltinis. Visgi besaikis mėsos vartojimas gali privesti prie toksiškų azoto apykaitos produktų koncentracijos kraujyje padidėjimo. Minėtina, kad tie produktai gali pastebimai pakenkti organizmo audiniams ir netgi tapti kai kurių ligų, tarkim, podagros, priežastimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją