Avokadai yra mėgstami dėl turtingos, kreminės tekstūros ir švelnaus skonio. Avokadas, arba amerikinė persėja (Persea Americana), yra vaisius, priklausantis lauramedinių (Lauraceae) šeimai, kurios nariais taip pat yra tokie augalai kaip cinamonas ir lauras. Pasaulyje egzistuoja dešimtys avokadų veislių, kurių vaisiai skiriasi savo dydžiu, spalva ir tekstūra. Tačiau jos visos yra kilusios iš atogrąžų klimato, o nuskynus jų vaisius, minkštimas suminkštėja iki sviestinės tekstūros, kuri naudojama viskam nuo padažų iki desertų.
Taigi kokia yra avokadų nauda sveikatai?
1. Avokadai pasižymi aukšta maistine verte.
Avokadai vertinami kaip daug vertingų maistinių medžiagų turintys vaisiai, todėl pusę avokado rekomenduojama įtraukti į kasdienį penkių porcijų vaisių bei daržovių racioną.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų riebalų, vitamino E ir folio rūgšties šaltinis. Juose taip pat yra daugiau tirpiųjų skaidulų negu kituose vaisiuose. Maža to, jie turi daug naudingų mineralų, įskaitant geležį, varį ir kalį.
2. Avokadai palaiko širdies sveikatą.
Avokadai turi daug riebalų, iš kurių 60 procentų sudaro mononesotieji riebalai, kurie, anot tyrimų, padeda apsisaugoti nuo širdies ligų ir mažina kraujospūdį. Jie taip pat turi daug kalio, folio rūgšties ir skaidulų – visos šios medžiagos yra reikalingos širdžiai ir kardiovaskulinei sistemai.
3. Avokadai mažina cholesterolio kiekį.
Tarp riebalų, kurių turi avokadas, yra oleino rūgštis ir linoleno rūgštis. Šie nesotieji riebalai padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį, todėl juos rekomenduojama įtraukti į subalansuotą mitybą.
4. Avokadai padeda reguliuoti apetitą.
Nėra abejonių, kad avokadai turi daugiau kalorijų negu kiti vaisiai ir daržovės. Tačiau vienas įdomus tyrimas parodė, kad avokaduose esantis riebalų ir skaidulų kiekis užtikrina sotumo jausmą, kuris savo ruožtu padeda reguliuoti apetitą.
5. Avokadai gali būti naudingi ir akims.
Be aukščiau paminėtų privalumų, avokadai turi daug apsauginio vitamino E, taip pat karotinoidų, įskaitant liuteiną bei zeaksantiną, kurie, kaip manoma, užtikrina akių sveikatą.
Ar avokadai tinka visiems?
Kai kurie jautrūs asmenys gali būti alergiški avokadams. Jie gali sukelti oralinę alergiją, išprovokuotą kryžminės reakcijos į beržo žiedadulkes. Retesnės alerginės reakcijos gali pasireikšti tuomet, jei esate alergiški lateksui – jei tai jums aktualu, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.
Avokadas, kaip ir kiti vaisiai, įskaitant obuolius, persikus, avietes bei mėlynes, turi natūralių cheminių medžiagų, vadinamų salicilatais. Kai kurie žmonės yra jautrūs šiems junginiams, todėl jiems gali kilti alerginių reakcijų, įskaitant odos bėrimą ir patinimą.
Jei jums kelia nerimą alergija maisto produktams ar turite kitų abejonių, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju ar dietologu.