Aprūpina organizmą skysčiais bei vitaminais
„Karšta saulė gali pakenkti organizmui, nes greičiau netenkama skysčių. Tačiau arbūzai padeda išvengti šilumos smūgių. Jie turi vėsinantį poveikį, todėl valgant arbūzo lengviau pakelti karštį. Kadangi arbūzuose yra daug vandens, jie ne tik vėsina, bet taip pat padeda išlaikyti skysčių pusiausvyrą. Be to, juose gausu antioksidantų. Arbūzai padeda palaikyti rūgščių balansą organizme, o tai padeda sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką“, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.
Anot J. Sabaitienės, į kasdienę mitybą įtraukę arbūzus pagerinsite širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sustiprinsite imuninę sistemą. Arbūzuose yra itin mažai kalorijų. Viename mažame arbūzo puodelyje jų yra tik apie 80, todėl šis vaisius puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį. Juose yra gausu vitamino B6. Šio vaisiaus valgymas taip pat padeda subalansuoti už gerą nuotaiką atsakingus hormonus. Arbūzas yra puikus vitamino A šaltinis, kuris ne tik gerina akių sveikatą, bet ir padeda išlaikyti sveiką odą, dantis bei gleivinę.
Ne tik užkandis, bet ir garnyras
Kaip pasakoja J. Sabaitienė, išskiriamos keturios pagrindinės arbūzų rūšys – su sėklomis, besėkliai, nedidelio dydžio, geltoni/oranžiniai. Tačiau visame pasaulyje pirmauja ryškiai raudono minkštimo vaisiai.
„Arbūzai – ne tik labai gaivūs, vandeningi, bet ir saldūs, todėl juos ypač mėgsta vaikai. Ir nors dažniausiai arbūzą valgome vieną, kaip užkandį, šis vaisius puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Pavyzdžiui, Graikijoje šis produktas derinamas su fetos sūriu. Arbūzai puikiai dera ir su halumio sūriu bei mėtomis ir bazilikais, o Meksikoje jis yra valgomas apibarstytas druska ir aštriaisiais pipirais“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė.
Pasak ekspertės, arbūzas puikiai tinka ir kepimui ant grilio. Toks jo paruošimas – itin paprastas. Arbūzą tiesiog reikia supjaustyti storesniais gabalėliais, patepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti druska.
Ant grilio paruoštas arbūzas tampa ne toks saldus, įgauna pikantiškesnio, sūresnio ir dūminio skonio, todėl puikiai tinka ir kaip garnyras prie įvairiausių mėsos patiekalų, o ypač paukštienos: kalakutienos, anties arba vištienos patiekalų. Žinoma, arbūzą naudoti galima ir gaminant įvairius vaisinius glotnučius, sorbetus, ledus ar vaisių salotas.
J. Sabaitienė siūlo ir kelis receptus, kuriuose išradingai panaudosite arbūzą.
Arbūzo ir halumio sūrio salotos
Jums reikės: 1/ 2 puodelio stambiai supjaustyto šviežio baziliko, saujelės stambiai pjaustytų šviežių mėtų, česnako skiltelės, 1/ 2 puodelio alyvuogių aliejaus, saujos vyšninių pomidorų, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų, halumio sūrio, nedideliais trikampėliais supjaustyto arbūzo.
Pagaminimas: pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį. Tuomet į trintuvą sudėkite baziliką, mėtas, aliejų, česnaką ir druską bei pipirus – viską gerai sutrinkite. Ant pomidorų ir halumio sūrio užtepkite po kelis šaukštus baziliko-mėtų aliejaus. Tuomet pomidorus ir sūrį sudėkite ant įkaitintos kepsninės. Šiuos produktus pakepkite kelias minutes dažnai vartydami. Galiausiai į lėkštes gražiai išdėliokite supjaustytą arbūzą. Ant viršaus uždėkite sūrio ir pomidorų. Patiekalą pagardinkite likusiu padažu ir papuoškite šviežiomis mėtomis.
Arbūziniai ledai iš dviejų ingredientų
Jums reikės: 3 puodelių arbūzo, 1/2 puodelio kokosų pieno arba natūralaus jogurto.
Pagaminimas: supjaustykite arbūzą nedideliais gabalėliais ir juos keturioms valandoms įdėkite į šaldiklį. Tuomet užšaldytą arbūzą sudėkite į trintuvą, supilkite kokosų pieną arba jogurtą ir viską sutrinkite. Paruoštą ledų masę galite valgyti iš karto arba ją galite sudėti į indą ir pusvalandžiui įdėti į šaldiklį. Taip ledai taps tvirtesnės konsistencijos. Skanaus!