Pirmąkart kavos ragavo 12-os

„Kava yra mano gyvenimas. Aš bandau skleisti kavos gėrį po visą pasaulį ir dalinuosi su žmonėmis geriausiai būdais, kaip ją paruošti. Savo gyvenimą leidžiu keliaudamas aplink pasaulį, ieškodamas geriausių kavos pupelių, geriausių kavos augintojų ir klientams padėdamas atrasti kavą“, – pasakoja F. Sanapo.

Pirmą kartą kavos Francesco paragavo sulaukęs 12-os. Atsimena, kaip mama kiekvieną rytą ją ruošdavo visai šeimai, tad kartą gėrimo paprašė ir Francesco.

„Man buvo leista gerti kavą, o tai reiškė, kad tampu suaugusiu žmogumi“, – vyras teigia iki šiol atmenantis tądien ragauto gėrimo kvapą ir skonį.

O pamokas, kaip ruošti kavą, jis gavo iš tėvo. „Pirmąjį savo espresą paruošiau, kai man buvo 14 metų, ir taip gaminu iki šiol. Visai neseniai išėjau iš savo šeimos verslo vien dėl to, jog noriu išmokti daugiau. Esu labai smalsus ir norėčiau sužinoti, kaip kava suvokiama kiekviename pasaulio kampelyje. Juk tai ne vien itališkas, tai – pasaulio gėrimas. Jei nuvyksi į Kiniją ir ištarsi vieną žodį – gausi kavos, taip pat ir Lietuvoje – jei paprašai, gauni puodelį juodos kavos. Tai unikalu. Aš jau šiandien žinau daugiau, nei mano tėtis man davė, ir man labai svarbu judėti į priekį“, – pasakoja.

Čempionatų nugalėtojas

Franceso neslepia: konkurencija šioje veikloje jam ne svetima. O tai kavos meistrui atnešė įvairių apdovanojimų. Franesco net tris kartus – 2010, 2011 ir 2013 metais – tapo Italijos baristų čempionato nugalėtoju, pateko tarp finalistų Pasaulio baristų čempionate, o 2019 pripažintas geriausiu kavos ragavimo ekspertu Italijoje.

Pašnekovas tvirtina, jog jo gimtojoje šalyje kava yra istorijos ir kultūros dalis. Kavos kultūra įaugusi į kraują kiekvienam tikram italui. Tuo metu Lietuvoje, pastebi vyras, kava yra labiau mados tendencija. Tačiau Francesco to nevertina neigiamai, atvirkščiai – mano, jog naujoji karta turi atrasti kavą ir suprasti jos teikiamą džiaugsmą.

Paklaustas, kiek puodelių kavos išgeria per dieną, italas atsako: „Paprastą dieną, sakykime, 5 puodelius ir prieš jums paklausiant, ar kažkuo pagardinu kavą, pasakysiu, jog ne. Bet nesu prieš tai, jeigu, pavyzdžiui, žmogus nori pasimėgauti skaniu kapučino puodeliu. Kava gali būti derinama su kitais produktais, įvairiomis pieno rūšimis. Tai yra lyg kokteilis – kava, kombinuota su kitu produktu.“

Kas rytą Francesco keliasi 7 valandą, ruošia rytinę kavą – pirmą Moka kavos puodelį išgeria namuose kartu su savo šeima, tada veža vaikus į mokyklą ir pradeda savo darbus. Aplanko kavines, kurių Florencijoje turi 4, ir skrudyklą, kur vyksta technologiniai procesai.

„Aš laimingas žmogus, labai laimingas. Visiems linkiu užsiimti tuo, kas patinka labiausiai. Man, pasisekė, mano darbas yra labai įdomus – kitą mėnesį skrendu į Etiopiją, kur susitiksiu su kavos augintoju ir pirksiu naujos rūšies kavą. Nėra geresnio būdo su kavos tiekėju tartis dėl pupelių kainos kaip su kavos puodeliu sėdint kalnų apsuptyje ir grožintis Etiopijos kraštovaizdžiu“, – pasakoja Sanapo.

Trys geriausi būdai kavai ruošti

Ir norintiems namuose pasiruošti gardžią ir kvapnią kavą pirmiausia F. Sanapo rekomenduoja pasidomėti, iš kur kava atkeliavo, kaip ji buvo paruošta, kur buvo skrudintos pupelės. Rekomenduoja pirkti šviežią kavą – po 3 mėnesių jos kokybė ima prastėti. Kavos pupeles rekomenduoja patiems susimalti namuose prieš pat ruošiant kavą.

„Tai leis atrasti tikrąjį kavos aromatą, nes sumalta kava nemažai savo aromato praranda jau po 1 valandos, o aromatas yra kertinis dalykas. Tad kavos pupeles malkite namuose ir naudokite gerą vandenį, nes jis sudaro 97 % viso gėrimo“, – sako pašnekovas turėdamas mintyje natūralų, filtruotą vandenį.

Jis taip pat pataria išmokti skirtingus kavos ruošimo būdus: „Yra užpilama kava, galima naudoti Moka kavinuką arba yra tradicinis lietuviškas kavos gėrimo būdas, kuris, beje, panašus į tą, kurį pasitelkdamas ragauju kavą savo laboratorijoje.“

Ir pastebi, kad svarbiausia yra mėgautis procesu.

Pamoka, kaip ruošti kavą namuose

Francesco pademonstruoja, kaip pasigaminti kavą naudojant Moka kavinuką – tai tradicinis kavos ruošimo būdas Italijoje. Moka kavinukas susideda iš trijų dalių – viršutinės, filtro ir apatinės dalies.

„Patarčiau turėti virtuvines svarstykles – tada viskas kur kas paprasčiau. Reikės maždaug 300 ml vandens. Jeigu svarstyklių neturite, tiesiog pilkite karštą vandenį iki švilpuko vidurio. 30 gramų kavos tirščių supilkite į filtrą ir išlyginkite, kad kavos tirščiai pasiskirstytų. Uždėkite viršutinę dalį ir kavinuką statykite ant viryklės, palikę atidarytą viršutinę dalį. Po minutės galėsite mėgautis gardžia kava“, – tikina.

Francesco pasakoja, kad Moca kavinuką 1933 metais išrado Alfonso Bialetti, ir neabejoja, kad tokį galima rasti kiekvieno italo namuose.

„Šiuo metodu dalinuosi dėl to, jog tai yra tradicinis kavos ruošimo būdas ir, mano nuomone, pats tikriausias. Rinkdamiesi šį būdą mes taip pat tausojame gamtą, kas yra taip pat labai svarbu. Moka kava man patinka ir dėl jos skleidžiamo aromato. Kambarys iš karto užsipildo kavos aromatu, gali iškart užuosti net kavos skonį“, – sako italas.

Ir pataria prieš gurkštelint kavos pirma ją pauostyti.

„Tai savotiška patirtis. Noriu, kad kiekvienas smalsautų gerdamas kavą. Nevartokite kavos kaip vaisto, tai mūsų motinos Žemės produktas. Užuoskite aromatą, pajuskite skonius, nes jų tikrai daug, būkite smalsūs“, – ragina kavos meistras.

Paklaustas, kam norėtų paruošti kavą, jei galėtų pasirinkti bet kokį žmogų iš viso pasaulio, Franceso pripažįsta, kad sąrašas būtų ilgas. Sako, kad pasitaikius tokiai progai norėtų rinktis atsakingai, nes tiki kavos galia, kuri gali lemti pokyčius. Tarkime, mano, kad prie kavos puodelio dėstant savo požiūrį įtakingam politikui galbūt būtų galima ką nors pakeisti. Vis tik kavos meistras mielai atsigertų kavos su grupės „U2“ lyderiu Bono ir galbūt drauge parašytų dainą apie kavą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją