Agurkiniai ledai, šaltsriubė ir agurkų arbata

Liepos 13 dieną Kėdainiuose, o tiksliau – Kėdainių miesto parke, buvo surengtas Agurkų festivalis. Organizatoriai šį renginį vadino žaliausiu festivaliu Lietuvoje. Ir tikrai – žalios spalvos čia netrūko: dalyviai rengėsi žaliai, visos iškabos ir stendai žali, o ką jau bekalbėti apie visur šmėžuojančius agurkus.

Šventė prasidėjo nuo pat 12 valandos – tuo metu miesto parke jau įsitaisė mugės dalyviai, prekiavę pačiais įvairiausiais gaminiais. Palapinėse buvo galima rasti pačių netikėčiausių produktų – nuo suknelių ir papuošalų iki pajūryje populiarių vaflių ir rūkytos žuvies.

Vis dėlto, pagrindinis šventės akcentas buvo agurkų patiekalų ragautuvės. Miesto parke jos prasidėjo nuo 17 valandos, tačiau kitose miesto vietose jau anksčiau buvo galima paskanauti netikėtų patiekalų iš agurkų.

Pavyzdžiui, programoje skelbta, jog restorane „Grėjaus namas“ galima paragauti agurkų šaltsriubės. Į minėtą restoraną užėję apie 17 valandą sužinojome, kad sriuba jau seniausiai suvalgyta, jos nei paragauti, nei išvysti nepavyko.

Kita stotelė, įtraukta ir į šventės programą, – visai ant Nevėžio kranto įsikūrusi desertinė „Mon Petit“. Šioje vietoje buvo galima paragauti agurkų šerbeto su stracciatella sūriu. Šį desertą ir išmėginome. Nesu maisto ekspertė, todėl sunku nuodugniai pasakyti, kas tai per patiekalas, bet jis neabejotinai suteikė neišdildomų įspūdžių. Valgai ledus, o jauti agurkų skonį.

Agurkų šerbetas su stracciatella sūriu

Taip pat kavos bare „Kavamanja“ festivalio dalyviai galėjo paragauti šaltos agurkų arbatos.

Tiesa, ne ką mažesnis agurkų festivalio akcentas – Vytaro Radzevičiaus paskaita ir guliašo su kleckais ir kėdainietiškais raugintais agurkais gamyba bei ragavimas.

Vytaras Radzevičius

Už porciją – vienas du eurai

Išmaišę senamiestį ir paragavę ledų su agurkais, patraukėme į patį šventės centrą – miesto parką. Žmonių čia susirinko tikrai daug, o prie palapinių, kuriose vietos bendruomenės gamino patiekalus su agurkais, driekėsi eilės.

Patiekalai čia nebuvo įmantrūs, bet įdomiai pateikti ir skanūs. O ir kainos visiškai nesikandžiojo – viena patiekalo porcija atsiėjo vos vieną du eurus.

Pirmiausia paragavome vienos vietos bendruomenės gamintos agurkų sriubos. Už vieną lėkštelę tokios sriubos buvome paprašyti sumokėti vieną eurą, o prie sriubos buvo pasiūlyta bandelė su lašinukais.

Agurkų festivalis Kėdainiuose

Vėliau ragavome virtų bulvių su agurkais. Tiesa, toks patiekalas buvo gana populiarus – jį siūlė ne viena vietos bendruomenė.

Agurkų festivalis Kėdainiuose

Buvo ir tokių prekiautojų, kuriems tikrai netrūko išradingumo. Štai šventės dalyvius pasitiko stendas, kuriame skelbta apie tokius patiekalus: bulvytes green, agurkų kolą ir agurkų dog’ą.

Agurkų festivalis Kėdainiuose

Šventėje taip pat prekiauta šviežiais bei raugintais agurkais.