8 Vaidos Kurpienės taisyklės renkantis dešreles

„Jei jau nutarėte kepti dešreles, privalote žinoti kelias paprastas taisykles“, – sako dietistė Vaida Kurpienė ir pateikia visą jų sąrašą.

  • Pirma, ieškokite dešrelių, ant kurių etiketės nurodyta „kepimui“.

  • Antras svarbus dalykas – žvilgterkite į sudėtį ir įsitikinkite, kad dešrelės – be nitritų. „Su šiais maisto priedais dešrelės jau yra apdorotos, jas galima valgyti iš karto ar trumpai virti. Bet jos nėra tinkamos kepti nei ant keptuvės, nei ant grilio“, – perspėja sveikos mitybos specialsitė Vaida Kurpienė.

Ir paaiškina, kad nitritai yra konservantai, kurie dažniausiai ir aptinkami mėsos gaminiuose: E249 Kalio nitritas, E250 Natrio nitritas , E251 Natrio nitratas, E252 Kalio nitratas.

E249-252 (nitritai ir nitratai) – konservantai ir antimikrobinės medžiagos. Jų yra apdorotuose maisto produktuose: kumpyje, dešroje, keptoje mėsoje, rūkytoje žuvyje. „Jei jų yra produkte, tokiu atveju nerekomenduojama termiškai apdoroti, nes nitritai gali virsti nitrozaminais, kitaip tariant kancerogenais, galinčiais paskatinti onkologinių ligų vystymąsi. Nuo vieno karto nieko nenutiks, bet vartojant dažnai galima išsikasti sau duobę.

Be to, nitritai, kaip ir daugelis kitų priedų, paaštrina virškinamo trakto, ypač skrandžio bei žarnyno ligų simptomus, visas turimas alergijas net ir įkvėpiamąsias, t.y. nesusijusias su maistu, atopinį dermatitą ir rožinės simptomus“, – vardija puslapio sulieknek.lt autorė. Beje, nitritų gali būti ir aukščiausios kokybės dešrelėse.

  • Vertindami produkto etiketę rinkitės kuo trumpesnį sudedamųjų dalių sąrašą.

  • Visi žodžiai etiketėje turi būti suprantami.

  • Rinkitės produktą, ant kurio pakuotės nurodyta „aukščiausia rūšis“. „Tai rodo, kad nebus jame mechaniškai atskirtos mėsos ir sudėtis bus švaresnės kokybės. Mechaniškai atskirta mėsa gaunama mechaninėmis priemonėmis nuėmus mėsą nuo kaulų, kai raumens skaidulų struktūra suardoma arba pakeičiama, kitaip tariant jos maistinė vertė yra daug mažesnė.

Kai renkatės pirmos ar antros rūšies dešreles, jose, tikėtina, bus ne tik gyvūninės kilmės baltymai, bet ir pigesni pakaitalai, pavyzdžiui, sojos izoliatas, daugiau bus vandens, t. y. tūrio, nes bus pridėta angliavandenių (pvz. krakmolas), į save pritraukiančių ir išlaikančių skystį bei riebalus, tad kepant jos trauksis (mažės) akyse.

Antros rūšies dešrelėse riebalų kiekis neribojamas. Tai galite labai akivaizdžiai pamatyti lygindami baltymų kiekį dešrelių maistinės vertės aprašyme“, – paaiškina dietistė V. Kurpienė.

  • Jei ant dešrelių pakuotės nurodyta, kad jos pieniškos, tai jau apibrėžia aukštesnę jų kokybę.

  • Ieškokite produktų be skonio ir kvapo stipriklių. „Daug kas įsivaizduoja, kad tai – tik E621, bet iš tiesų tai yra visa jų grupė – nuo E620 iki E650. Deja, dažnai jie įvardijami net ne kodu, o žodžiu junginiu, pvz., glutamatai, inozinatai, guanilatai ir kiti“, – atkreipia dėmesį mitybos specialistė.

  • „Rinkitės nerūkytas dešreles, nes visuose rūkytuose gaminiuose yra susidariusių kancerogeninių medžiagų, o ji kepsite, jų dar labiau padauginsite“, – įspėja sveikos mitybos ekspertė.

Kepamosios dešrelės

Vaikams“ – tai nėra kokybės ženklas

Dažnai galima pamatyti dešreles ženklinant etikete „Vaikams“ arba dizainas sudaro įspūdį, kad dešrelės yra skirtos vaikams. „Būtina žinoti, kad nėra jokios sąsajos tarp šių užrašų ir dešrelių kokybės. Kad ir kaip būtų gaila, kitokie kokybės reikalavimai yra skirti tik kūdikių maistui. Tai reiškia, kad įspūdžio sudarymas, jog produktas skirtas vaikams, yra tik rinkodaros priemonė, o ne kokybės ženklas. Dažnai netgi būna atvirkščiai.

Atminkite, kad virtos dešrelės negaminamos iš kokybiškiausių mėsos dalių, išskyrus retas išimtis. Virtos dešrelės gaminamos iš po mėsos išpjaustymo likusių nuopjovų, odelių ir lašinių. Kitaip tariant, tai mėsa yra, bet ji kitokia, nei mes įsivaizduojame“, – žiniomis dalijasi dietistė.

Prieš metus V. Kurpienė atliko tyrimą – išanalizavo 5 produktus, kurie iš pažiūros buvo skirti vaikams. Štai kokias išvadas padarė dietistė: Tyrimas. Vaida Kurpienė išanalizavo 5 produktus: jei vaikai tai valgys dažnai, neigiamų pasekmių ilgai laukti nereikės

Iš 6 dešrelių pakuočių kepti tinkamos tik 3

Vaidai Kurpienei pateikiau 6 dešrelių pakuotes ir paprašiau įvertinti, ar jos tinkamos kepimui ant laužo, grilio ar kepsninėje.

  1. „Klaipėdos mėsinė“ Vilniaus pieniškos virtos dešrelės. Tinka kepimui

Dešrelės

  1. „Rivona“ virtos Vilniaus sardelės. Netinka kepimui, yra nitrito E250, labai žema maistinė vertė.

Dešrelės
  1. „Vigesta“ Brėmeno dešrelės kepimui. Tinka kepimui, bet žema maistinė vertė.

Dešrelės

  1. „Rokiškio mėsinės“ karštai rūkytos medžiotojų dešrelės. Netinka, yra nitrito E250.

Dešrelės

  1. „Vilniaus paukštyno“ kepamosios vištienos dešrelės su džiovintais pomidorais ir bazilikais. Taip, tinka.

Dešrelės

  1. Krekenavos karštai rūkytos dešrelės. Netinka, yra nitrito E250.

Dešrelės