17
Kitas

Sicilietiškas apelsininis keksas

„Tą dieną visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams ar mokslo draugams, o surinktas lėšas paaukoti. Jos tikslas – dalintis ir padėti įgyvendinti vaikų svajones. Aš šią akciją labai palaikau ir kasmet joje dalyvauju. Net jei ir nerandu bendraminčių, visada būna smagu pavaišinti pyrago gabalėliu draugus ar artimuosius. O vaikų svajones pildyti visada yra smagu ir netgi reikia“, – sako trijų vaikų mama.

Ta proga Živilė dalijasi savo pamėgtų pyragų receptais.

valgė spalvė, Živilė Stumbrienė

„Jei šiais metais palepimo uogų derlius ir šaldiklyje turite uogų, siūlau kepti Linco pyragą su aviečių įdaru arba varškės pyragą su raudonaisiais serbentais. Uoginiai pyragai yra tie, kurie visada kvepia namais, jaukumu, tad labai tinkami šiai prasmingai dienai ir pasirinkę juos tikrai neprašausite.

Jei norisi kažko nematyto ir naujo, siūlau kepti graikiškąją Soufrą arba braunį su tamsiu alumi. Pagyros, intriga ir klausimai apie pyragą bus garantuoti.

Keksai mane gelbėja, kai reikia pyragą saugiai transportuoti arba vaikai nusprendžia neštis į mokyklą ir pavaišinti draugus. Labiausiai mano pamėgti – citrininis (labai gaivus), sicilietiškas apelsininis keksas ir keksas su baltuoju šokoladu. Beje, pastarąjame naudoju burnočių miltus, tad jis tiks ir tiems, kas netoleruoja glitimo.

Na, o jeigu norisi pasimėgauti rudeniniais skoniais, kepkite apverstą pyragą su kriaušėmis arba morkų pyragą su graikiniais riešutais“, – prasmingos pyragų dienos linki „Valgė spalvė tinklaraštininkė.

Citrinų ir mėlynių Soufra

Citrinų ir mėlynių Soufra

„Tai tikras šių metų atradimas! Greitai pagaminamas, netikėto skonio ir itin gražiai atrodantis, graikiškas filo tešlos pyragas su citrininiu grietinėlės kremu ir uogomis. Pavadinimas skamba gal kiek ir mandrai, bet patikėkite – pagaminsite tikrai nesunkiai, o skonis nustebins. Mėlynes galite keisti avietėmis, šilauogėmis, pistacijomis“, – sako Ž. Stumbrienė.

Reikės:

1 pakuotės filo tešlos

250 g sviesto lydyto

600 ml grietinėlės 36%

200 g cukraus pudros

5 kiaušinių

1 arbat. šaukštelio vanilėspastos

2 citrinų žievelės

125 g šviežių mėlynių arba šilauogių

Cukraus pudros pateikimui

Gaminimas:

  • Filo tešlą atitirpdinkite iki kambario temperatūros pagal instrukciją ant pakuotės.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 30 cm skersmens apvalią kepimo skardą ištepkite sviestu.

  • Grietinėlę, cukrų, kiaušinius ir citrinų žieveles plaktuvu sumaišykite iki vientisos masės. Atidėkite.

  • Patieskite vieną Filo tešlos lapą ant darbastalio. Ištepkite lydytu sviestu ir ant viršaus uždėkite antrą Filo tešlos lapą. Sulakstykite armonikėlę. Perkelkite sulankstytą Filo tešlą į apvalios kepimo skardos centrą ir pradėkite vynioti per vidurį, kad jis būtų panašus į rožę. Pakartokite su likusiais Filo tešlos lapais dėdami juos aplink centrinę rožę, kol kepimo forma bus pilna.

  • Viršų aptepkite likusiu lydytu sviestu ir kepkite maždaug 15 minučių arba kol taps šviesiai auksinės spalvos.

  • Tolygiai užpilkite kreminį kremą ant filo tešlos, pabarstykite mėlynėmis, dalį jų sudėkite į tarpus.

  • Įdėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių ir įgaus auksinę spalvą.

  • Išimkite Soufrą iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 10 minučių. Apibarstykite cukraus pudra.

  • Skanaus!

Pastabos:

  • Mėlynes galite keisti avietėmis, šilauogėmis, pistacijomis.

  • Antro kepimo metu Soufra gali pakilti. Išėmus iš orkaitės ji vėl nusileis į vietą.

  • Naudojama forma gali skirtis nuo mano, tad į formą pilkite tik tiek skysčio, kiek reikia tešlai apsemti (neperpildykite).

17
Kitas

Sicilietiškas apelsininis keksas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją