Kas yra cinamonas?
Šis daugelio mėgstamas prieskonis kadaise buvo prekybinė valiuta. Cinamonas turi išskirtinį aromatą, skonį, jo dedama į gėrimus, į saldžius kepinius, į troškinius ir kt.
Cinamonas gaminamas iš kai kurių cinamono (cinnamomum) genties medžių žievės. Nulupta žievė išdžiovinama saulėje, džiūdama ji susiraito į ritinėlius. Būna pirkti tiek cinamono lazdelių, tiek malto cinamono.
Cinamonas naudingas sveikatai šiais penkiais aspektais:
1. Turi antivirusinių, antibakterinių ir antigrybelinių ypatybių. Manoma, kad cinamonas turi gydomųjų ypatybių, jis plačiai naudojamas kinų natūraliojoje medicinoje. Aromatą ir skonį suteikia medžio žievėje esantis eterinis aliejus – cinamaldehidas. Jis turi antivirusinių, antibakterinių ir antigrybelinių ypatybių.
2. Yra naudingas virškinimo sistemai. Cinamonas, kaip ir kai kurie prieskoniai, turi prebiotinių ypatybių. Šios bakterijos palaiko gerųjų bakterijų balansą žarnyne, gerina virškinimą, malšina įvairius jo sutrikimus.
3. Mažina kraujospūdį. Yra duomenų, kad cinamonas trumpam pažemina kraujospūdį. Šie duomenys skamba optimistiškai, tiesa, reikalingi išsamesnį, ilgesnį laikotarpį trunkantys tyrimai.
4. Mažina 2 tipo diabeto riziką. Teigiama, kad cinamonas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Taip yra todėl, kad jis reguliuoja į kraują patenkančios gliukozės kiekį, taigi veikia kaip hormonas insulinas. Tyrimai su žmonėmis teikia vilčių, kad sergantiems diabetu cinamonas gali sumažinti cukraus lygį, esamą tuščiu skrandžiu.
5. Tikėtina nauda smegenims, žmonėms senstant. Bėgant metams sensta žmogaus smegenims, pažeidžiamos ląstelės, todėl didėja Alzheimerio ligos rizika. Šios ligos atveju smegenyse susikaupę baltymų fragmentai lėtina žmogaus mąstymą, atmintį. Cinamone yra du komponentai, kurie trukdo kauptis šiems baltymams. Šie duomenys gauti po bandymų su gyvūnais, o su žmonėmis dar nėra atlikta tyrimų.
Ar visiems saugu vartoti cinamoną?
Dauguma žmonių gali drąsiai vartoti cinamoną – kulinarijoje, nedideliais kiekiais; suaugusiems nerekomenduojama per dieną suvartoti daugiau nei 1 šaukštelį cinamono, vaikams kiek turėtų būti dar mažesnis.
Retais atvejais pasitaiko, kad žmonės būna alergiški cinamonui ir atsiranda alerginis kontaktinis dermatitas.
Verta prisiminti, kad tarptautinėje gamyboje dažnai parduodamas kininis cinamonas (cinnamomum cassia), vadinamas kasija. Jis pigesnis, o jo skonis aštresnis. Kininio cinamono žievėje yra nuodingos medžiagos – kumarino, didelis jos kiekis toksiškas. Ceilono, tikrajame cinamone kumarino yra labai nedaug.
Vartojamas dideliais kiekiais cinamonas gali reaguoti su vaistais nuo diabeto, nuo širdies ir kepenų ligų. Jeigu vartojate kokius nors skirtus vaistus, pasitarkite su savo gydytoju dėl cinamono vartojimo.