Derinkite su kitais maisto produktais

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pasakodama apie „portobello“ grybus, pažymi jų ypatingas maistines ypatybes: „Tai produktas, kuriame yra labai nedaug angliavandenių, visai nėra riebalų, bet gausu baltymų ir skaidulų. Taigi, šie grybai galėtų būti puikus baltymų šaltinis, ypač tiems asmenims, kurie mažiau valgo arba nevalgo gyvūninės kilmės maisto.“

Vis dėlto, specialistė atkreipia dėmesį, kad šių grybų baltymai nėra visaverčiai, todėl juos reikėtų derinti su kitais maisto produktais, turinčiais papildomų aminorūgščių, kurių trūksta grybų baltymuose.

Anot dr. E. Gavelienės, šį grybą verta įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną, nes 100 g turi tik apie 20 kcal ir gausią įvairovę vitaminų, mineralinių medžiagų, fitonutrientų.

Laikoma supermaistu

Dėl didelio maistinių medžiagų kiekio ir daugybės privalumų sveikatai šie grybai net laikomi supermaistu, rašoma puslapyje healthbyfoods.com. Nors dažniausiai naudojami patiekalų gamyboje, jie taip pat yra įtraukiami į ekstraktų ir papildų sudėtį.

Šiuose grybuose, be kitų vitaminų ir mineralų, gausu kalio, fosforo, seleno ir vitamino B6. Portobello grybai taip pat yra puikus maistinių skaidulų ir antioksidantų šaltinis.

Išskiriami 5 šio produkto pranašumai, dėl ko juos verta įtraukti į savo racioną:

* Reguliuoja kraujospūdį ir gerina širdies darbą

Portobello grybų gebėjimas palaikyti širdies sveikatą yra gerai žinomas privalumas. Nustatyta, kad šių grybų vartojimas padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerina bendrą širdies sveikatą.

Portobelo grybuose gausus kalio – esminio mineralo, reguliuojančio kraujospūdį. Į savo racioną įtraukę daug kalio turinčių maisto produktų, tokių kaip portobello grybai, galite pagerinti širdies sveikatą, nes aukštas kraujospūdis padidina širdies ligų ir insulto tikimybę.

* Stiprina imunitetą

Antioksidantai, kurių gausu portobello grybuose, padeda organizmui apsisaugoti nuo oksidacinio streso, kurį sukelia laisvieji radikalai. Vartojant šiuos produktus galima sumažinti infekcijų ir ligų riziką, sustiprinti imuninę sistemą.

* Naudingi metant svorį

Portobello grybai yra puikus pasirinkimas žmonėms, norintiems numesti svorio, nes juose yra mažai kalorijų ir daug skaidulų. Be to, didelis skaidulų kiekis gali padėti jaustis sotiems ilgą laiką ir sumažina persivalgymo riziką.

* Gerina virškinimą

Didelis skaidulų kiekis portobello grybuose gali palaikyti žarnyno sveikatą. Skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir kitų virškinimo problemų bei palaiko sveiką virškinimo sistemą.

* Suteikia būtinų maistinių medžiagų

Portobello grybuose gausu vitamino B6, fosforo ir seleno – šios maistinės medžiagos yra labai svarbios įvairiems biologiniams procesams, įskaitant energijos palaikymą, kaulų sveikatos išsaugojimą ir imuninės sistemos veiklos stiprinimą.

Praturtina skonį

Būtent dėl šių savybių portobello grybai priskirtini maistingiems produktams. Be to, tai yra ir skonį lavinantis, praturtinantis produktas. Portobello grybuose tyrėjai randa iki 20 įvairių skoniui įtaką darančių medžiagų (aminorūgščių ir nukleotidų).

Gavelienė pasakoja apie studiją, tyrusią ryšį tarp šių grybų vartojimo ir psichinės sveikatos: „Kinijoje atliktas tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės (vyresni nei 60 m.), kas savaitę valgydami šiuos grybus, pagerino savo kognityvines funkcijas net 50 proc. Taigi, galima įžvelgti naudą ne tik fizinei, bet ir psichinei žmogaus sveikatai.“

Termiškai apdorojant naudingosios savybės išlieka

Vis tik planuojantiems įtraukti į savo į mitybos racioną portobello grybus, dietologė rekomenduoja atsižvelgti į individualias virškinimo galimybes: „Tam, kad žmogaus organizmas suvirškintų grybus, reikalingi tam tikri fermentai. Vienas iš jų – trehalazė. Jeigu žmogui šio fermento trūksta arba jo visai neturi, tokiu atveju pasireiškia grybų netoleravimas. Taip pat atsargiau grybus turi vartoti inkstų ligomis ir podagra sergantys asmenys – dėl didesnio purinų kiekio – bei tie, kuriuos vargina alergijos grybams.“

Be to, specialistė priduria, kad sveikatai palankiausia šiuos grybus valgyti termiškai apdorotus. Minėtos mineralinės medžiagos, mikroelementai bei baltymai didžiąja dalimi išlieka: „Vis dėlto, sveikatai palankiausia grybus ruošti garinant arba grilinant. Jeigu grybai naudojami ruošiant padažą ar sriubą, tai tos maistinės medžiagos ir pereina į šiuos pagardus ar patiekalus. Iš esmės, tam, kad nenukentėtų kito valgomo maisto įvairovė, pakaktų skanauti grybus 1–3 kartus per savaitę.“

Kviečiame išbandyti rizoto su vištiena ir portobello grybais receptą, kuriuo dalijasi „Rimi“.

Rizotas su vištiena, grybais ir čiobreliais

Rizotui reikės:

300 g ryžiai;

500 g vištienos šlaunelių mėsa be kaulo;

2 šaukštai alyvuogių aliejaus;

2 vnt. svogūnų;

2 skiltelės česnako;

100 g rudųjų pievagrybių;

100 g „Portobello“ grybų;

125 g baltojo sauso vyno;

1 l vištienos sultinio;

4 vnt. čiobrelių;

50 g kietojo tarkuoto sūrio;

Pagal skonį druskos;

Pagal skonį pipirų.

Gaminimo eiga:

* Susmulkinkite svogūnus ir česnaką. Vištieną supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Supjaustykite grybus. Čiobrelių lapelius nuskabykite nuo stiebelių.

* Dideliame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną ir pakepinkite 1 minutę, tada sudėkite supjaustytą vištieną su žiupsneliu druskos ir kaitinkite ant vidutinės kaitros atidengtą.

* Suverskite supjaustytus grybus ir kepkite maišydami dar 2–3 min.

* Suberkite susmulkintą česnaką ir viską greitai išmaišykite.

* Suberkite ryžius ir kepkite maišydami apie 1 min., kol visi ryžiai pasidengs alyvuogių aliejumi.

* Šliūkštelėkite baltojo vyno ir troškinkite ant mažos kaitros 2–3 min. Įpilkite 100 ml sultinio, suberkite čiobrelius, išmaišykite. Leiskite pavirti keletą minučių ant vidutinės kaitros. Sultinys neturėtų apsemti ryžių, jo vis įpilkite maždaug po 100 ml ir palaukite, kol išgaruos, tada vėl įpilkite 100 ml. Kartokite, kol visas sultinys išgaruos ir ryžiai išvirs, bet vis dar bus tokie, kad reikėtų juos kramtyti.

* Kai ryžiai išvirs ir rizotas bus kreminės konsistencijos, suberkite tarkuotą parmezaną, maišykite, kol sūris ištirps, paskaninkite druska ir pipirais. Uždenkite ir leiskite pastovėti 5 min.

* Patiekite užbarstę tarkuoto parmezano ir juodųjų pipirų.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją