Persimono nauda
– 66 mg vitamino C (visos paros norma);
– 2,5 mg geležies (~8 proc.);
– 310 mg kalio;
– daug tirpių skaidulų – jos gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo tampriai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika;
– įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus;
– gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą;
– beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti.
Kaip sunokinti ir kaip tinkamai valgyti
Jei įsigijote sultingą ir tinkamą valgyti, vaisius ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą.
Kietoką, dar pilnai nesunokusį persimoną laikykite kambario temperatūroje, kol sunoks. Greičiau sunokinti padeda įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas.
Persimono gabalėlius ragaukite su žievele, ji suteiks didesnį sotumo jausmą.
Knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė V. Kurpienė persimonus pataria valgyti šviežius – supjaustyti ir valgyti. Galima trinti desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis. Taip pat pataria supjaustyti kubeliais ir valgyti kartu su laukinėmis atšildytomis rūgščiomis uogomis.
Galima kepti pyragą su persimonais, ruošti želė desertus.
Persimonai dera su:
* lapinėmis daržovėmis (salota);
* pieno produktais: sūriu ir jogurtu;
* riešutais ir sėklomis.
Ne visi gali jų valgyti iki soties
Dėl didesnio cukrų kiekio persimonus V. Kurpienė pataria riboti:
* sergantiems diabetu;
* sergantiems dilgėline;
* turintiems bet kokių alergijų;
* tiems, kas turi bėdų dėl GERL (rėmens), reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino; pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti;
* jei turite skrandžio opų ar kankina rėmuo, V. Kurpienė pataria nulupti odelę, o sunokusį vaisių valgyti drąsiai – jo skaidulos tirpios ir švelnios, tad jautrios gleivinės nesubraižys.
Reikės:
graikiško jogurto;
ispaninio šalavijo sėklų (ekologiškų);
persimono;
mėtos lapelio (labai tinka jos kvapas).
* Jogurte išbrinkti ispaninio šalavijo sėklas. Tada dedame pjaustyto persimono skilteles (galima persimoną ir sutrinti).
* Puošti mėtų lapeliais.
Skanaus!