Kisielius – irgi desertas
„Pirmiausia, prieš einant į parduotuvę, reikia paskaičiuoti, kiek žmonių valgys ir kiek dienų tai truks, nes dažnai prisiperkama tiek, kad ir iki Naujųjų užtenka. O taip daryti nereikėtų, nes maistas rūgsta. Geriausia nusipirkti maisto 1–2 dienoms“, – sako sveikos mitybos specialistė.
Na o jei jau taip nutiko, kad pripirkta ar priruošta maisto per daug, V. Kurpienė rekomenduoja supakuoti jį po 1–2 porcijas ir dėt į šaldiklį. Šaldyti, pasak dietistės, galima praktiškai viską.
Kad gardžios mišrainės nebūtų tokios kaloringos, dietistė pataria, kuo galima būtų pakeisti majonezą: „Į graikišką jogurtą įdėkite garstyčių, juodos druskos, kuri turi kiaušinių kvapo, ir išmaišykite. Jei neturite, tiks ir paprasta druska. Žinoma, tai nebus identiškas skonis majonezui, bet labai panašus. Labai rekomenduoju tai išbandyti, nes kaloringumas – dvigubai mažesnis.“
Kai norisi, kad stalas lūžtų nuo patiekalų gausos, tačiau norima išvengti persivalgymo, yra puikus patarimas: sudėti mažus maisto kiekius į įvairaus dydžio lėkštes, šiek tiek jas papuošti ir padėlioti ant stalo kelias lėkštes su tuo pačiu patiekalu.
Valgant į savo lėkštę dėti po nedaug, po šaukštelį, žuvį, mėsą ar vyniotinius pjaustyti ploniau ir ragauti po truputėlį. Na o Kalėdoms Kurpienė siūlo susiplanuoti tik karštą patiekalą ir kelių rūšių šviežių daržovių salotas. Šaltų patiekalų neplanuoti, nes garantuotai liks nuo Kūčių stalo.
„Saldumynus valgykite atskirai – per priešpiečius ar pavakarius. Nepamirškite, kisielius taip pat yra desertas, kuriuo nereikėtų užgerti silkės. Na ir tarp valgymų vertėtų pasitraukti nuo stalo ir skirti laiko žaidimams, pasivaikščiojimams ir maloniems pokalbiams, nes pradėjus stresą keliančius pokalbius norėsis visą stalą nušluoti“, – įspėja V. Kurpienė. Ji tip pat primena tarp maisto nepamiršti gerti vandenį ar virškinimui skirtą arbatą.
„Saikas yra pats geriausias draugas, nes šventės yra apie bendravimą, susibūrimą, artumą, o ne apie maistą“, –
Populiariausios mišrainės – meti iš metų
Na o kad prieš šventes žmonės perka maistą dideliais kiekiais liudija ir prekybos tinklų stebėjimai. „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad paskutinę savaitę prieš šventes pirkėjų įpročiai visiškai pasikeičia – žmonės ima pirkti kitokius gaminius arba įprastus šluoja didesniais kiekiais.
„Stebėdami savo duomenis galime daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojai tikrai nepjaustys baltos mišrainės, neruoš silkės, nerinks iš karpio kaulų, nekeps žuvies tešloje, nesipurvins pirštų pjaustydami burokėlius ir panašiai. Jie tai pirks, o namuose gamins paprastesnius patiekalus“, – sako I. Tarkimaitė-Šeškuvienė.
Pristatydami šventinį stalą prekybos tinklo atstovai ant jo sudėjo tai, ką žmonės įprastai perka jau daugybę metų. Be įdaryto karpio ir mišrainių su silke čia randami ir sušiai. Pasirodo, jau keleri metai prieš šventes jų pardavimai išauga keliskart – manoma, kad jų ieško ir iš užsienio švęsti grįžę lietuviai.
Prekybininkai išskiria kelias populiariausių šaltų užkandžių kryptis, ko pirkėjai ieško prieš šventes.
Pirmojoje vietoje – su majonezu gaminamos salotos ir mišrainės, kur stalo karaliene nominuojama balta mišrainė.
Antroje vietoje atsiduria mišrainės, ruošiamos su aliejumi, čia populiariausios yra kopūstų ir burokėlių.
Trečioje pozicijoje – liežuvis, žuvis ir šaltiena.
Kalbant apie saldumynus lietuviško kūčių ar kalėdų stalo karaliumi įvardijamas Kuršėnų vyniotinis, savo pozicijos neužleidžiantis net panetonei.
„Maxima“ maisto technologas Vladislovas Judickis šefas atkreipia dėmesį, kad kai kurie maisto gaminiai yra ruošiami tik gruodžio mėnesį ir tik iki Kalėdų, kaip antai: lašišos vyniotinis, kepta jūros lydeka su svogūnais, mini vištienos, jautienos, liežuvio ar tuno užpiltinės, salotas su lašiša ir dirbtiniais ikrais ir kiti. Likus savaitei iki švenčių lentynose atsiduria ir aguonų tortas, gaminamas su migdolų miltais, imbierinis tortas.