„Maisto gaminimas ir pateikimas – tai meno forma. Kiekvienam, tiek restorano, tiek savų namų virtuvės šefui, geriausias įvertinimas – matyti laimingus aplink paruoštą stalą susėdusius artimuosius ar svečius, besigardžiuojančius jų sukurtais patiekalais. Tačiau tam, kad rezultatas iš tiesų nustebintų, reikia pasitelkti vaizduotę, ieškoti įkvėpimo, ruošti patiekalus atidžiai ir su meile. Didelį dėmesį turėtumėte skirti patiekimui“, – DELFI atsiųstame pranešime pasakoja Baltijos šalių renginių organizatorių susitikime „Baltic for events“ dalyvausiantis „Willitomaatti Catering“ virtuvės šefas iš Suomijos Jussi Peisa.

Kulinarijos profesionalas patiekalus lygina su žmonėmis, kuriuos pasitinkame pagal išvaizdą ir taip susidarome pirmąjį įspūdį. Jei įdėjome daug meilės, kad patiekalo turinys būtų skanus, jis ragina lygiai tiek pat dėmesio skirti ir tam, kaip maistas atrodys lėkštėje. Juk kiekvienam iš mūsų didesnį apetitą kelia pirmiausia patraukliai atrodantis maistas.

Nuo baltų lėkščių iki kepimo popieriaus

Kad ir kaip paprastai skambėtų maisto patiekimas baltose lėkštėse, niekada neapsiriksite pasirinkę šį klasikinį variantą. Tai pagyvins ir išryškins patiekiamo valgio spalvas, atrodys estetiškai.

Maisto patiekimo idėjos

Nevenkite ir kitų spalvų indų – tinkamai suderinę spalvas, nustebsite, kaip gražiai skirtingi gaminiai ir padažai atsiskleidžia įvairiaspalvėje keramikoje. Pavyzdžiui, žalias pesto padažas ar trinta pomidorų sriuba puikiai atrodys juodos spalvos induose, o aštuonkojis ar netgi šaltibarščiai – mėlynose.

Jei norite kiek kitokio nei įprastai reginio savo akims, bent retkarčiais pamirškite įprastus indus ir pakeiskite lėkštes. Ką galima panaudoti vietoj jų? Pasitelkite fantaziją – gal turite kažką panašaus į dubenėlį ar lėkštę? Medinė lentelė gali puikiai pakeisti įprastą padėklą ar kitą indą patiekti įvairiausiems sūriams, mėsos gaminiams ar subtiliems desertams. Čia jums pasitarnaus ir kepimo ar pergamentinis popierius, ypač nešant ant stalo ką tik iškeptus pyragus ir kitus kepinius.

Nepersistenkite – mažiau yra daugiau

Pirmenybę teikite paprastumui – tai visuomet gero skonio ženklas. Kalėdų vakarienės stalo serviravimas ir maisto patiekimas vėlyviems šeštadienio pusryčiams neabejotinai skiriasi. Tačiau ir kasdienybėje neužmirškite laikytis elementarių, estetiką kuriančių detalių. Pavyzdžiui, duoną patiekite lėkštutėje ar ant padėkliuko, o ne dėkite su visu maišeliu ant stalo. Pastatykite ant stalo grafiną vandens su vaisiais.

Tiekdami tiek karštus patiekalus, tiek užkandžius atskirose lėkštėse, rinkitės nelyginį skaičių – vietoj dviejų suktinukų ar sumuštinukų, patiekite tris. Lyginiai skaičiai atrodo perdėtai tvarkingai.

Sluoksniuokite ir nevenkite aukščio

Retkarčiais pažaiskite su maistu ir pamirškite taisykles – nedėkite ryžių, daržovių ir mėsos atskirai. Pabandykite keletą mėsos gabaliukų sukrauti vieną ant kito, o dalį daržovių uždėti ant viršaus. Skirtingi sluoksniai pagyvins patiekalą, suteiks jam žaismingumo ir patrauklumo.

Maisto patiekimo idėjos

Taip patiekdami maistą vieną ar kitą sudėtinę dalį galite atremti 45 laipsnių kampu. Pavyzdžiui, patiekiant kepsnius tokiu kampu atremtos šparaginės pupelės suteiks visam patiekalui daugiau tūrio.

Svarbiausia išdrįsti eksperimentuoti ir retkarčiais užmiršti virtuvėje vyraujančias taisykles. Pažaiskite su patiekalais, kaskart išbandykite kažką naujo ir netruksite pastebėti, kaip maisto gaminimas ir valgymas taps viena iš maloniausių pramogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją