Atsiųstame pranešime spaudai technikos gamintojai išskiria penkias vyraujančias virtuvės tendencijas, kurios netolimoje ateityje negrįžtamai keis maisto gaminimą namuose.
Restoranų įranga – į namų virtuves
Namų virtuvės kuo toliau, tuo labiau profesionalėja ir netolimoje ateityje virs mažomis restoranų šefų virtuvėmis – vis daugiau įrangos, kurią neseniai naudojo tik profesionalūs virėjai, persikelia į namų erdvę. Pavyzdžiui, kepimas garuose dar ne taip seniai buvo restoranų privilegija, tačiau jau dabar ne vienas gamintojas siūlo orkaites su garų funkcija, tad ir namuose galima mėgautis restorano kokybės maistu.
Nekeista, kad gamintojai iš profesionalių virtuvių į namų erdvę perkelia ir smulkesnius prietaisus, kurie profesionaliems virėjams pagreitindavo maisto ruošą. Štai parodos metu buitinės technikos gamintojas AEG pristatė namams skirtą „mise en place“ sistemą – profesionalių virtuvės šefų ilgai slėptą paslaptį. Indelių sistema leidžia visus patiekalui reikalingus ingredientus laikyti vienoje vietoje – taip patiekalas ne tik greičiau pagaminamas, tačiau ir būsite tikri, kad nieko neužmiršite.
Virtuvę keičia išmanioji virtuvė
Atrodo, kas gali būti bendro tarp virtuvės ir informacinių technologijų? Dar prieš penkerius metus toks klausimas buvo natūralus. Dabar, kai šaldytuvai jungiami prie interneto, o peiliai turi
„Bluetooth“ ryšį, išmanaus namo koncepcija persikelia ir į virtuvę.
Virtuvė iš mums įprastos erdvės virsta išmaniąja virtuve (angl. smart kitchen), kur įrenginiai prijungti prie interneto ryšio, o maisto gaminimas virsta sujungtas (angl. connected cooking): šaldytuvas nurodo, kokių produktų trūksta norimam patiekalui, orkaitė pateikia optimaliausius kepimo parametrus, o šiukšliadėžė perspėja, kad jau laikas išnešti šiukšles.
Kitas iššūkis buitinės technikos gamintojams – kaip visa tai sujungti į vieną sistemą. Tam pasitelkiami išmanieji telefonai: pavyzdžiui, AEG parodos metu pristatė atnaujintą programėlę, kuria vartotojai gali lengvai sureguliuoti savo prietaisų parametrus, taip pat valdyti įrenginių veikimą. Tai pirmasis žingsnis į bendros išmaniosios virtuvės kūrimą.
Sveikas gyvenimo būdas persikelia į įrenginius
Pasaulį jau kuris laikas yra apėmęs tikras sveiko gyvenimo bumas: vis daugiau žmonių sąmoningai renkasi ekologiškus maisto produktus, reguliariai sportuoja, stengiasi daugiau laiko praleisti gamtoje.
Ši tendencija neaplenkė ir virtuvės. Augant sveiko maisto gaminimo poreikiui ir apimtims, gamintojai į įrenginius perkelia vis daugiau jo detalių. Štai IFA 2017 parodos metu pristatoma unikali maisto ruošimo technika – rožinis Himalajų druskos luitas, kuris tinkamas naudoti vietoje keptuvės, skardos ar lėkštės. Reikia tiesiog sudėti maistą ant druskos luito ir padėti šį ant kaitlentės: patiekalas vienu metu ir gaminsis, ir bus skaninamas druska. Šį luitą su maistu ant jo galima kepti orkaitėje, taip pat laikyti šaldytuve. Technika tinkama skirtingiems patiekalams ruošti – ne tik mėsai, bet ir žuviai, daržovėms ar net pikantiškiems desertams.
Kova dėl kiekvieno centimetro
Didėjantis gyventojų skaičius ir mažėjantis išteklių kiekis, nors ir nepastebimai, bet veikia ir mūsų gyvenimą – vis dažniau statytojai butuose sujungia virtuvės ir svetainės erdves, kad kuo efektyviau būtų išnaudojamos patalpos.
Nuo šių tendencijų neatsilieka ir buitinės technikos gamintojai. Jie jau puikiai įvaldė energijos sprendimus, kurie tausoja aplinką – dabar atėjo eilė sprendimams, kurie taupo erdvę. Mažėjant virtuvei atsiranda poreikis „liesinti“ įrenginius, suteikti jiems mobilumo. Tarkime, šaldytuve vietoje įprastų lentynų montuojamos tokios, kurias gali suktis 360 laipsnių kampu. Vadinasi, nuo šiol norint pasiekti šaldytuve padėtą produktą nebereikės patraukti arčiau esančių, ar net iškraustyti visą lentyną. Pakaks tiesiog lentyną pasukti, kol norimas produktas atsidurs prieš akis.
Dar vienas tokios tendencijos pavyzdys – vis plonėjančios indukcinės kaitlentės. AEG parodoje pristatė savotišką rekordą – vos 12 mm gylio kaitlentę. Kad geriau įsivaizduotumėte, kokio tai plonumo įrenginys, galite sudėti du „pelės“ kilimėlius vienas ant kito. Ateityje įvairūs virtuvės įrenginiai ir toliau plonės ir bus mažiau pastebimi, taip paliekant daugiau erdvės žmonėms.
Higiena – svarbiausia
Virtuvė yra ta vieta, kur higienos klausimas yra ypač jautrus – maisto gamyba susijusi su sveikata, todėl antibakteriniai paviršiai ir kiti higienos sprendimai tokie aktualūs. Žengiama dar toliau ir stengiamasi taršos šaltinius šalinti ne tik nuo paviršių, bet ir nuo kitų daiktų.
Parodos lankytojai turi progą anksčiau už kitus išvysti ir naująjį „Ultrasonic“ dėmių valiklį – į rašiklį panašų prietaisą, skirtą pašalinti dėmėms, kurias ant skirtingų audinių besisukiojant virtuvėje paliko maisto produktai. Prietaisas palengvina dėmių valymą, jo veikimo principas paremtas ultragarsu. Dėmių valiklį naudoti reikia prieš skalbiant – „patepti“ ant audinio atsiradusią dėmę.