Todėl raginu nelaukti kasmetinių dviejų savaičių atostogų ar ilgų šventinių savaitgalių, o pradėti nuo birželio 1 dienos mėgautis kiekviena vasaros diena ir vakaru.

Štai keletas vasarojimo idėjų iš ką tik pasirodžiusio „Beatos virtuvės“ žurnalo vasaros numerio:

1. Pusryčiaukite kitaip. Pusryčiai ir ryto kava lauke, balkone, terasoje ar prie praviro lango net ir ūkanotą dieną.

2. Pietų pertrauką leiskite lauke: ant suolelio gatvėje ar pledo parke arba skvere. Pietaukite trumpai ir greitai, kad nereikėtų darbe naktinėti.

3. Po darbo vakarienei gaminkite tik greitai paruošiamą maistą, o nešvarias grindis palikite ramybėje – išsiplausite jas orams subjurus.

4. Planuokite vasaros vakarus. Kiekvienas tegul turi savo temą: jaukūs paplepėjimai su draugėmis balkone, iškyla ant žolės su vaikais, pasivažinėjimas dviračiais ar ilgas pasivaikščiojimas paupiu.

5. Susiraskite miesto paplūdimį ir nors kartą per darbo savaitę jame apsilankykite.

6. Nemokami koncertai ar renginiai lauke – būtina iš anksto susidaryti kalendorių, kad nepraleistum to, kas gali būti įdomu.

7. Būtinai pavaikščiokite basomis po rasotą žolę, juk rasa – ypatingas vasaros atsiminimas.

8. Keliaukite po Lietuvą mašina arba dviračiu ir dainuokite dainas.

9. Pasikvieskite vasarą į namus – tai naujos užuolaidos, pagalvėlės, lovatiesės ir žalumynai bei pamerktos pievų gėlės.

10. Sudarykite mažesnį pareigų sąrašą sau ir šeimos nariams!

11. Pasigaminkite mutinio – tai trintos braškės, mėlynės, užpiltos šviežiu pienu, su ruginės duonos gabaliukais. Jis taip kvepia vasara. Pusryčiams ir vakarienei.

12. Trintos braškės su cukrumi ir lietiniai blyneliai vakarienei – svajonė ir vaikystė.

Beata Nicholson

Na, o kaipgi be receptų? Šį kartą siūlau išbandyti itin vasarišką rytietiškų skonio natų pagardą, tinkantį ir tepti ant skrudintos duonelės, ir prie sūrio ar mėsos. Ragaudami jausite ir aiškų rūgštumą, ir saldumą.

Rabarbarų ir kriaušių pagardas

Rabarbarų pagardas

Reikės:

  • 3 kriaušių
  • 500 g rabarbarų lapkočių
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1–2 aitriųjų paprikų
  • 200 ml raudonojo vyno
  • 50 ml raudonojo vyno acto ar kitokio tamsaus acto
  • 0,5 šaukštelio malto muskato
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio kario prieskonių mišinio
  • 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 7 šaukštų medaus
  • 40 g imbiero šaknies
  • druskos

Gaminimas:

  1. Verdame pagardą: imbierą nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Česnakus nulupame ir smulkiai supjaustome. Išimame aitriųjų paprikų sėklas, paprikas smulkiai supjaustome. Svogūną susmulkiname mažais kubeliais.
  2. Kriaušes ir rabarbarus nulupame ir supjaustome kubeliais. Į didesnį puodą supilame vyną ir actą. Suberiame visus prieskonius ir smulkintas daržoves, sukrečiame medų. Maišydami viską paverdame 20 minučių.
  3. Į švarius stiklainius supilstome pagardą ir sandariai uždarome.

Patarimas: jei pagardą į stiklainius supilstysite karštą, jis išsilaikys apie pusmetį. Jei atvėsusį, galios maždaug mėnesį.